Walvissen & Dolfijnen in Nederland en Belgie

Gestart door Hans Verdaat, november 15, 2015, 11:39:13 AM

Vorige topic - Volgende topic

Hans Verdaat


Rob Koelman

Citaat van: Hans Verdaat op juli 19, 2019, 08:20:58 AM
Deze morgen 5 Tuimelaars langs de Noord Hollandse kust richting noord
https://waarneming.nl/species/422/observations/?

Volgens dit bericht 10-20 ex.:

'Tien tot twintig' tuimelaardolfijnen gezien dicht bij kust Noord-Holland

Voor de kust van Noord-Holland zijn vrijdagochtend "tien tot twintig" tuimelaardolfijnen gezien, meldt SOS Dolfijn. De waarnemingen zijn gedaan door vogelspotters langs de kust.

Volgens SOS Dolfijn gaat het om een "gemengde" groep, waarin zowel jongen als volwassen dieren zwemmen.

De dolfijnen werden vrijdagochtend rond 7.00 uur voor het eerst gezien, voor de kust van Camperduin. Een uur later waren ze in noordelijke richting gezwommen en waren ze te zien voor de kust van Sint Maartenszee. Rond 11.00 uur zwommen de tuimelaars nabij het Marsdiep, voor de kust van Den Helder.

Meer lezen: https://www.nu.nl/dieren/5967558/tien-tot-twintig-tuimelaardolfijnen-gezien-dicht-bij-kust-noord-holland.html
Met vriendelijke groet, Rob

OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal

Hans Verdaat

Om 15:30 uur nog gezien voor Oudeschild !!
Mogelijk zijn ze nog in de Waddenzee.

https://waarneming.nl/observation/176588119/

Rob Koelman

In Waddenzee waargenomen dolfijnen afkomstig van Schotse kust

De tien tot twintig tuimelaardolfijnen die vorige week voor de kust van Noord-Holland en in de Waddenzee zwommen, zijn afkomstig van de Schotse oostkust, meldt SOS Dolfijn woensdag. De dieren worden al sinds 1989 gezien door Schotse onderzoekers.

Meer lezen: https://www.nu.nl/dieren/5969705/in-waddenzee-waargenomen-dolfijnen-afkomstig-van-schotse-kust.html
Met vriendelijke groet, Rob

Hans Verdaat


Common Bottle-nosed Dolphins that were seen last week off the Dutch coast are matched bij Lighthouse Field Station - University of Aberdeen with animals recorded in Scotland.

https://www.wur.nl/nl/Onderzoek-Resultaten/Onderzoeksinstituten/marine-research/show-marine/Schotse-tuimelaars-tussen-Texel-en-Den-Helder.htm

Hans Verdaat

Er zijn claims van een groep dolfijnen rond Vlieland / Terschelling.
Waarnemers denken aan de Tuimelaars maar Bruinvissen is geheel niet uitgesloten.

Rob Koelman

Met vriendelijke groet, Rob


Ted van der Knaap

groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)




Hans Verdaat

#283
Bron = Stichting SOS Dolfijn

Hulpverleners van SOS Dolfijn zijn momenteel in de haven van Harlingen waar een Gewone Dolfijn rondzwemt. De eerste meldingen over het dier kwamen gisteren aan het einde van de middag binnen via het alarmnummer van de stichting, waarna een team direct ter plaatse is gegaan om te monitoren. Het dier, een volwassen individu, toonde actief zwemgedrag. Ook vandaag zwemt het dier vooral actief rond in de haven en lijkt soms ook te jagen.

Op dit moment is verder ingrijpen niet verstandig. De dolfijn zwemt in een grote open haven en zou daarom de weg terug naar open zee zelf kunnen vinden. Wel zijn er ook redenen tot zorg, Gewone dolfijnen leven doorgaans in groepen en worden slechts zelden in Nederlandse wateren waargenomen. Bovendien is de drukke haven geen goede plek voor een dolfijn. Ook is het de vraag of het dier er voldoende voedsel weet te vangen.

Een actief zwemmend dier vangen in een wijds, diep en open gebied is zeer moeilijk met een groot risico dat het dier er door verwond raakt of erger. Ook opjagen met boten richting de havenmonding levert meer problemen op dan goeds. Het team blijft stand-by en grijpt in indien nodig.

In overleg met de gemeente Harlingen wordt met klem opgeroepen om niet naar de haven te komen en je te houden aan de richtlijnen van het RIVM omtrent het Corona virus. Helaas is het niet mogelijk om een opmerkelijke waarneming als deze uit de media te houden.

https://oudeversie.waarneming.nl/waarneming/view/187167620


Hans Verdaat

Tuimelaar - Amsterdam  https://waarneming.nl/species/422/observations/?

https://www.facebook.com/SOSDolfijn/videos/3924022337639218/

Bron: Stichting SOS Dolfijn

Vanochtend is er bij het team van SOS Dolfijn een bijzondere melding binnen gekomen. Een tuimelaar dolfijn is de haven van IJmuiden ingezwommen. Het dier volgt al drie dagen een zeilend vrachtschip afkomstig vanuit Frankrijk. Volgens de bemanning van het schip zwemt de dolfijn actief mee en zwom er onderweg soms nog een tweede dier mee. Hierdoor was er vanochtend wat verwarring ontstaan dat het mogelijk om twee dolfijnen ging, maar dat blijkt dus niet het geval. Het schip met eindbestemming Amsterdam is bij IJmuiden de sluizen doorgevaren. Helaas is de dolfijn ook verder meegezwommen. Op dit moment is een team van SOS Dolfijn ter plaatse in Amsterdam en wordt het dier gemonitord.
De dolfijn zou een bekende verschijning zijn in de Frans streek Bretagne. Het zou gaan om een dier dat Jean Floc'h genoemd wordt daar. Tuimelaar dolfijnen zijn robuuste dolfijnen die bijna vier meter groot kunnen worden. Het dier in de haven van Amsterdam is een volwassen dier. SOS Dolfijn probeert het dier weer de haven uit te begeleiden. Ook roept de stichting op om niet naar de havens te komen om een glimp van het dier op te vangen. Dit kan de hulpverleningsactie verstoren en uiteraard blijven alle maatregelen omtrent het Corona virus van kracht.

OJGoreng

Met vriendelijke groet, Zainal

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

#288
Met vriendelijke groet, Deborah

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah


Rob Koelman

#291
Citaat van: Deborah op mei 06, 2020, 19:14:12 PMDolfijn Zafar trekt veel bezoek in Trouw d.d. 6 mei 2020.

Citaat van: OJGoreng op mei 13, 2020, 10:33:58 AMHij heeft het uiteindelijk niet overleefd, helaas.

Nog twee artikeltjes, dit keer met wat meer informatie over de doodsoorzaak:

Dolfijn die in Amsterdamse haven zwom dood gevonden bij Wijk aan Zee

De dolfijn die in de eerste week van mei met een zeilschip mee de haven van Amsterdam inzwom, is dinsdagavond dood aangetroffen op het strand van Wijk aan Zee, meldt SOS Dolfijn woensdag.

De doodsoorzaak is volgens een woordvoerder van SOS Dolfijn nog niet bekend. Wel mist het dier het volledige staartblad en dat is essentieel om vooruit te komen in het water.

Volgens de woordvoerder ziet het stoffelijk overschot er verder gezond uit. Dat is overgebracht naar de Universiteit Utrecht, waar verder onderzoek wordt gedaan.

Hele artikel lezen: https://www.nu.nl/dieren/6050914/dolfijn-die-in-amsterdamse-haven-zwom-dood-gevonden-bij-wijk-aan-zee.html


Dolfijn die in haven Amsterdam zwom omgekomen door aanvaring met schip

De dolfijn die begin mei de haven van Amsterdam binnen zwom en dinsdagavond op het strand van Wijk aan Zee dood werd aangetroffen, is hoogstwaarschijnlijk omgekomen door een aanvaring met een schip. Dat meldt Lonneke IJsseldijk, bioloog en onderzoeker van de Universiteit Utrecht, woensdagmiddag aan NU.nl.

Op de buik van de dolfijn zat een grote bloeding en daaruit concludeert de onderzoeker dat het dier een "hele harde klap" heeft gehad.

"Daar heeft de dolfijn de eerste klap gehad en daarna is het dier misschien wel de scheepsschroef ingegaan", aldus IJsseldijk.

De aangespoelde dolfijn miste het staartblad. Dat moet door een scheepsschroef zijn geamputeerd, omdat de klap door de wervel heen is gegaan. Dat wijst er volgens de bioloog op dat het met "veel kracht" is gebeurd.

hele artikel lezen: https://www.nu.nl/dieren/6050939/dolfijn-die-in-haven-amsterdam-zwom-omgekomen-door-aanvaring-met-schip.html
Met vriendelijke groet, Rob

Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah


Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah


Deborah

Met vriendelijke groet, Deborah



Rob Koelman

Meer dode bruinvissen op Nederlandse kust dan elders langs Noordzee

Sinds 1990 zijn er op de stranden van Noordzeelanden meer dan 16.000 dode bruinvissen gevonden. De meeste daarvan werden in Nederland aangetroffen, soms wel 800 per jaar, zo ontdekten onderzoekers van de Universiteit Utrecht.

De onderzoekers zien met name in het zuidelijke deel van de Noordzee na 2005 een stijging van het aantal dode bruinvissen. Een duidelijke verklaring is er niet. Mogelijk is er een verband met de toename van activiteiten op zee, zoals de bouw van windmolenparken.

De bruinvis is de meest voorkomende walvissoort in de Noordzee. Hij is ook schuw. Dat maakt het moeilijk om vast te stellen waar ze zich graag ophouden. Lonneke IJsseldijk, een van de onderzoekers, vindt het belangrijk dat daar onderzoek naar wordt gedaan, zodat er bijvoorbeeld bij de bouw van windparken rekening mee kan worden gehouden.

Het onderzoek is in het tijdschrift Biological Conservation gepubliceerd.


Bron: https://nos.nl/artikel/2344526-meer-dode-bruinvissen-op-nederlandse-kust-dan-elders-langs-noordzee.html
Met vriendelijke groet, Rob