Bramen

Gestart door Niko Buiten, augustus 28, 2007, 18:50:39 PM

Vorige topic - Volgende topic

Niko Buiten

Omdat het andere bramentopic gesloten is open ik hier een nieuwe.

Ik heb begrepen dat Admin Pieter geen bramen op de invoerlijst wil zetten anders dan de (verzamel)soorten die in Heukels staan. Als ik dat verkeerd begrijp dit s.v.p. hier rechtzetten.

Ik vertelde over een excursie in de Manteling van Walcheren waar ik herkenbare en voor mij nieuwe bramen zag. Gevraagd werd daar meer van te laten zien. Dat kon ik niet.

Inmiddels heb ik er mijn literatuur op na geslagen. Voor de geinteresseerden: de excursieleider, de heer Van Haperen, van de excursie op Walcheren publiceerde in het natuurtijdschrift De Levende Natuur (2002) in het artikel 'Duinstruwelen in de Manteling van Walcheren, een recent fenomeen?' over de bramen. Onder meer de Gedraaide koepelbraam (Rubus affinis = R. vigorosus) en Slanke haagbraam (Rubus elegantispinosus) zijn bekend uit het gebied.

Ik schreef dat ik in de omgeving van Haarlem voornamelijk Rubus armeniacus (=Dijkviltbraam) vind. Dit is een braam die vanwege zijn grote vruchten ook veel is aangeplant en van daar uit is verwilderd. Helaas heb ik er geen foto's van. Maar via Google kun je er foto's en informatie over vinden.

Aangezien dit volgens de literatuur in het westen de algemeenste braam - of een van de algemeenste bramen - is zou Rubus armeniacus volgens mij niet op de invoerlijst mogen ontbreken.

Door waarnemingen van Rubus armeniacus in te voeren zouden we een beeld van de verspreiding van de soort in Nederland kunnen krijgen.
Groet,

Niko Buiten.


Datura

Dan herhaal ik hier ook mijn (ongewijzigde) mening.

Ik ben het helemaal met Niko eens dat idealiter alle 'kleine' bramensoorten in waarneming.nl ingevoerd zouden moeten kunnen worden. Dit vergt echter een Bramenspecialist (liefst als Admin) op het forum omdat anders de kans erg groot is dat er veel onjuiste waarnemingen in het bestand komen, simpelweg omdat bramen een ontzettend moeilijke groep zijn.
Natuurlijke groeten van
Kim Lotterman

Crossbill guides

margriet

Ik was eigenlijk niet van plan me in de discussie te gooien.... maar;

Ik heb al eerder meegemaakt dat er soorten in de waarneming.nl lijst staan die in de heukels niet worden onderscheiden, eerlijkheid gebied me te zeggen dat het daar ging om ondertussen gelumpte soorten.

Als iemand door ervaring of deskundigheid de soort(en) braam kan onderscheiden waarom zou hij die dan niet kunnen/mogen invoeren?

Ik waag me er nog niet aan maar heb laatst iemand ontmoet die wel erg op de hoogte was (ook planten socioloog) en vorig jaar op de floron varia dag heb ik een erg interessante lezing gehoord over onderzoek naar verscheidene bramensoorten en hun verspreiding in nederland, ook hoorde ik dat er misschien in de toekomst meer in de heukels gaat komen aan bramen.

Persoonlijk maak ik me door het meemaken van die mensen die wel de onderscheidende kenmerken weten meer druk om hoeveel waarnemingen er ondertussen al foutief ingevoerd zijn (qua bramen) (waarschijnlijk ook door mij) en zo een foutief beeld geven van wat er in nederland aan bramen voorkomt.

Ik vind niet dat er speciaal een admin nodig is om "extra" soorten toe te voegen aangezien iemand die de soort niet kent hem toch niet zomaar zal invoeren? wel zou het toegevoegde waarde hebben wanneer degene die zo'n soort invoert verklaart hoe hij tot die soortsnaam gekomen is.

AIAIAI heb ik toch een heel verhaal geschreven! Besteed er zoveel aandacht aan als men zelf wilt want ik wil op geen enkele wijze de werkwijze van waarneming bekritiseren, ik ben een zeer tevreden gebruiker en heb begrip voor het feit dat niet alles mogelijk is, wanneer ik de bramen expert zover krijg mij te scholen zal ik graag de taak op me nemen :whistle:  
groetjes,

Margriet

Niko Buiten

Dank voor jullie reacties, Kim en Margriet.

Allereerst nog een aanvulling op mijn eigen opmerkingen. Rubus armeniacus heeft bij Floron (of NHN) een nummer en kan nadat het op streeplijsten is bijgeschreven gewoon worden ingevoerd in Florbase (de database van Floron).

Een goed idee, Margriet, om de deskundige te benaderen. Zelf denk ik daarvoor aan Rienk-Jan (die de lezing tijdens de Variadag verzorgde). We zouden met hem misschien een zelfde afspraak kunnen maken als paddenstoelenadmin Arno van Stiphout met de Myxomycetenkenner van Nederland maakte. Iemand van ons (of wij beiden) doet het Adminwerk en Rienk-Jan vragen we de deskundige te worden die we benaderen wanneer we er zelf niet uitkomen. Wat vind je hiervan?
Groet,

Niko Buiten.


margriet

Ik zal vanavond eens een mailtje de deur uitdoen naar de persoon die ik heb ontmoet, kijken of hij me wil helpen wat meer van de bramen soorten onder de knie te krijgen,
als hij de tijd wil maken me daarbij te helpen wil ik natuurlijk tijd maken om er hier wat van te maken...

wordt vervolgd

groetjes,

Margriet