Jacob, voor een beter begrip van gebruikte termen en het hele ID-proces, gelieve dit
http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=268028.msg1583628#new (post 9!) erbij te nemen. Op je meest relevante foto's (1 en 3) is goed te zien dat het 'treedje' op p4 (het buitenste deel van het 'trapje') ontbreekt en dat is an sich al een prima aanwijzing voor gewone Boomkruiper (zie C in de link). Bij Taiga/Kortsnavel ontbreekt dit slechts zeer zelden. Dan klopt vervolgens de overlapformule (treedjes p8 over p7 over p6 = A en B in de link) niet: die is min of meer gelijk wat pleit voor gewone en de combinatie van A, B en C is sluitend: gewone Boomkruiper dus.
De vogel toont echter 2 kenmerken die aan Taiga doen denken (zie vooral 1e foto):
1. De grootste alula-veer heeft geen complete lichte omranding (gewone BKR meestal wel) en
2. De afstand tussen de top van p7 en p8 is duidelijk groter dan die tussen de toppen van p8 en p7 (bij gewone BKR meestal gelijk).
Dit zijn echter veel 'zachtere' kenmerken die vooral bij gewone BKR variabel zijn en ook (2 bijv.) beïnvloed worden door de houding/positie van de handpennen. Zo zie je op foto 3 al niet zo'n duidelijk verschil meer als op foto 1. En wat betreft 1 laat Svensson in zijn 'ringersgids' al diverse voorbeelden van overlap en variatie zien.
Snavellengte is nauwelijks bruikbaar vanwege de variatie (Kortsnavels vaak langere snavels dan nominaat Taiga en gewone BKR soms relatief korte snavel) en lengte achternagel is alleen op heel goede foto's misschien bruikbaar en dan nog in duidelijke gevallen (lange c.q. korte nagels). Probleem is vaak dat de punt van de nagel in de schors verstopt zit..