ik denk aan een Kleine Woudzwever...

Gestart door annelies vriens, oktober 03, 2015, 21:56:19 PM

Vorige topic - Volgende topic

annelies vriens

Zelk denk ik aan een Kleine Woudzwever, is dit juist?

Het betreft deze waarneming
http://observation.org/waarneming/view/109130789
onzeker Kleine Woudzwever - Criorhina berberina gezien op 2015-09-17 BRD - Euskirchen (Landkreis)
Foto's:


Toelichting:
ook via Forum
bij voorbaat dank annelies vriens

Menno Reemer

Het is een gele fophommel (Arctophila mussitans).

annelies vriens

Dank je wel Menno!. De waarn. is aangepast.
Vriendelijke groet, Annelies Vriens

caliprobola

@Menno: Ik merk dat er in de database van de site wat onduidelijkheid is omtrent de naamgeving van de soorten binnen dit genus.
Wat deze soort betreft is zowel Arctophila superbiens als Arctophila mussitans aanwezig.
Arctophila mussitans
Arctophila superbiens (bij deze staat sowieso geen auteur aangegeven, dat moet aangevuld worden en moet (Muller 1776) zijn)
Volgens fauna europaea is Arctophila superbiens de geldende naam maar faunaeur wordt helaas niet meer geupdate... De laatste Species accounts van Speight die ik heb liggen van Speight is die van 2008. Ook daar wordt A. superbiens gebruikt (niet verwonderlijk gezien Speight de taxonomic specialist van faunaeur is...)

Ook bij die andere soort is er wat onduidelijkheid en zijn er twee namen in omloop op de waarnemingssites.
Arctophila bombiformis
Arctophila bombiforme (bij de auteur moet hier "Fallen" aangepast worden naar "Fallén")
Volgens fauna europaea en StN moet dat Arctophila bombiforme zijn.

Als jij (of iemand anders) wat duidelijkheid kan scheppen in wat de huidige visie op de taxonomie van dit genus is dan wil ik dat wel even doorspelen aan Douwe/Hisko die dan de nodige synonimisatie kunnen doorvoeren.

Douwe van der Ploeg

#4
Alvast synoniem gemaakt en leidende naam volgens Nederlands Soortenregister gebruikt. Als Menno het met je eens is dat de verkeerde leidend is, draai ik ze wel om :) Auteurs zijn toegevoegd.

Overigens leuk dit, NLSR geeft nog een tweede synoniem voor A. mussitants: A. fulva. Deze kan echter niet worden toegevoegd omdat er ook een plant is die Arctophila fulva heet, en er niet twee soorten met dezelfde naam in de database kunnen zijn  ;D
Douwe van der Ploeg

Menno Reemer

Tja, ik weet ook niet precies hoe dit zit. Ik zou er in kunnen duiken om het uit te zoeken, maar daar heb ik even geen zin in... Ik vind het praktischer om nu (zoals je al gedaan hebt) de namen in het NLSR en Waarneming.nl op elkaar af te stemmen. Het is goed als beide namen in elk geval te vinden zijn. Jammer dat A. fulva er niet bij kan, want het is nog niet zo heel lang geleden dat die naam gebruikt werd, ook in de Nederlandse zweefvliegentabel van Aat Barendregt. Of ben ik nu alweer zo oud?

caliprobola


Ik kan me zeker bij deze oplossing neerleggen (hoewel NLSR blijkbaar tegengesteld is aan faunaeur). Zolang bij beide soorten de beide in omgang zijnde namen maar naar elkaar verwijzen en niet apart in de database zitten. Ik pas de situatie op waarnemingen.be aan aan deze (daar was superbiens actief maar mussitans niet).
Bedankt voor de snelle actie!

JonasM

Ha,

ik dacht dat het eigenlijk Sericomyia bombiformis en S. mussitans moest zijn?
Ik zoek die publicatie nog even op - weet niet goed meer waar dit vandaan komt.

DoeiMenno Reemer

Ik ben altijd (of althans tegenwoordig) wat terughoudend met het direct overnemen van nomenclaturele consequenties van fylogenetisch onderzoek, in ieder geval waar het over Europese taxa gaat met namen waarmee een grote groep (amateur)entomologen al lang vertrouwd is. Het gebeurt vaak dat er dan binnen enkele jaren weer een nieuw onderzoek verschijnt waardoor alles weer anders zou moeten. Dit zorgt voor veel verwarring. Wat dit onderzoek betreft is mijn bezwaar dat de Europese Arctophila-soorten niet in de analyse zijn meegenomen, en ook Sericomyia silentis niet, en ook allerlei Aziatische taxa niet. Het zal zeker zo zijn dat de huidige Arctophila- en Sericomyia soorten wereldwijd niet netjes in twee groepen uiteenvallen, maar zo'n stamboom kan er zomaar ineens heel anders uitzien als je ook de ontbrekende taxa in de analyse betrekt.

JonasM