Tikkende vogel, roodborst of ... bosgors?

Gestart door Yeronimo, september 25, 2015, 19:38:35 PM

Vorige topic - Volgende topic

Yeronimo

Vanmorgen stond ik te tellen op de telpost in het Leeuwarder Bos toen ik tijdens de telling een vogel hoorde tikken. Het geluid leek eerst zacht en werd harder om vervolgens te verdwijnen en niet weer te horen (in het begin opname hoor je het geluid ook zacht). In het veld dacht ik wellicht roodborst, of toch iets spannender tikkends... Ik kon niet uitsluiten of het aan de grond zat of overvloog. Heb in de lucht althans niets gezien en moet het doen met de opname die ik heb.

Nu eenmaal thuisgekomen na school meer tijd gehad ernaar te kijken en vond het op zich wel spannend ogen. Ik kon zo snel geen vergelijkbare roodborstgeluiden vinden op dezelfde hoogte qua kHz. Maar ik ben benieuwd of jullie deze wel kennen?
De sonogram is eigenlijk ook niet duidelijk genoeg om wellicht het één of ander uit te sluiten. Maar ik dacht, een leermoment moet je nooit uit de weg gaan. Wellicht kan iemand er nog wat zinnigs over zeggen?  :blink:

http://waarneming.nl/waarneming/view/108908110
onzeker Roodborst - Erithacus rubecula gezien op 2015-09-25 Leeuwarden - Telpost Leeuwarderbos
Foto's:


Geluiden:
http://waarneming.nl/sound/5/39465.mp3

bij voorbaat dank Jeroen Breidenbach
Jeroen Breidenbach, 31 jaar
Leeuwarden

Yeronimo

Na zoeken en wat overleg met anderen komt toch de naam roodborst erop. Een goed argument dat aangehaald werd is het eigenlijk zo goed als ontbreken van de 'V' zoals je die bij bosgors zou verwachten. Ikzelf zag ook na bekijken van meerdere sonogrammen op Xeno-Xanto dat in het begin van de roep van roodborst een stevige aanzet komt in de vorm van een verticale lijn die van 5 tot 10 kHz ongeveer reikt. Deze lijk ik ook heel licht terug te zien op mijn sonogram.
Jeroen Breidenbach, 31 jaar
Leeuwarden