verdwaalde glazenmaker

Gestart door Weia, augustus 24, 2015, 11:38:25 AM

Vorige topic - Volgende topic

Weia

Ik had gehoopt in de vakantie in de Alpen de twee specialistische soorten te zien, maar we zijn niet zo vaak hoog geweest, het regende nogal en het was vaak koud. Mooie moerasjes bij 9 graden en bewolkt weer, daar vliegt niets.
Wel één intrigerende waarneming van een verdwaalde glazenmaker. Het was op 1859 meter hoog aan een wild stromende beek. Geen enkele glazenmaker heeft dat als biotoop, maar ineens vloog een blauwe glazenmaker twee rondjes voor ons langs om weer snel weg te vliegen. Vier kandidaten, azuur, ven, noordse en bijter. Voor paardenbijter was de zijkant te donker met weinig streep. Het beest was wel behoorlijk blauw, dus azuurglazenmaker heeft de beste papieren. Maar ik zal het nooit weten.

http://observation.org/waarneming/view/105712601
onzeker Azuurglazenmaker - Aeshna caerulea gezien op 2015-08-13 Switzerland - Graubünden - Schweizer Nationalpark
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

grunsven

Azuurglazenmaker is hoog in de alpen niet zeldzaam, maar een paar andere soorten ook niet. Mijn ervaring is dat deze toch wel een heel stuk blauwer is dan de andere soorten die je noemt. Het achterlijf heeft bijna net zoveel blauw als een keizerlibel (maar donkerder). Hij maakt dus een veel blauwere indruk dan ven en noordse.
Met dat habitat kun je niet veel inderdaad. Het is geen habitat maar ze kunnen er natuurlijk allemaal een rondje vliegen.Soms moet je helaas toegeven dat je er nooit echt achter gaat komen wat het was.
Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)