TUIMELAAR!!!!!!!!!!

Gestart door laatvlieger, augustus 17, 2007, 21:17:57 PM

Vorige topic - Volgende topic

laatvlieger

Vandaag naar de gisteren al gemelde tuimelaar wezen kijken. Wat een prachtig dier! We waren er weer zowat als enigen ( wat me aan de bultrug deed denken eerder dit jaar). Dat is is toch ongelofelijk??? Hoe kan het nou zo zijn dat zo'n prachtig dier zo weinig bekijks trekt.  

Het dier zwemt maar in een kleine baai en is erg eenvoudig te vinden. Als je er de tijd voor neemt, laat het dier alles zien: spelen met plastic of wier, spyhopping en magnifieke luchtsprongen!!
Ik kan iedereen aanraden om erheen te gaan, de kans dat je zo fraai een tuimelaar te zien krijgt is nog steeds niet erg groot! Gaan dus!

En zeer veel bedankjes richting Wouter Jan Strietman die deze tuimelaar met foto's via waarneming.nl meldde!
http://waarneming.nl/wn_details.php?id=2756270
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

Luuk Punt

Inderdaad ongelooflijk dat dit geweldige zoogdier niet meer bekijks trok. Wat een fantastisch beest!
Hartelijke groet,

Luuk Punt

http://vogelpunt.wordpress.com/

Jeroen Nagtegaal

Waarom zo ver? ik baal er altijd van dat ik hier in Limburg zit en niet er heen kan,
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

garryb

Haha, mooi commentaar van Kapser bij de waarneming. Morgen!

Christian

Zou er graag heen gaan maar het is zo'n roteind fietsen... :gap:  
Christian Brinkman

corhopman

ha meneer wouter,

wees toch blij dat het niet zo druk was op het moment van jouw waarneming!
Alle anderen mogen zelf beslissen wanneer ze gaan kijken.

groeten, Cor

Bas vd Burg

Hey Wouter, er zijn ook mensen die "gewoon" moeten werken......... ja ik weet het, klinkt raar uit een mond van een ambtenaar (voor het geval dat iemand anders weer een opmerking maakt  B) ) maar toch.

Overigens is de Tuimelaar er al langer aanwezig (iig vanaf 13 augustus).
Via DVN werd eerder deze week de waarneming al doorgegeven en op de site van Kees Camphuysen staat ook al eea. Op www.zeezoogdieren.org staat een foto van 14 augustus

Ik ga morgen! (of eigenlijk straks)
groetjes,

Bas vd Burg
Katwijk ZH



mijn kattukse jaarlijst 2012

HansJWG

Wauw! Mooie waarneming  :duim:  
Groet, Hans

Ingrid.

Idd mooie waarneming! Jammer genoeg te ver weg woon om even te gaan kijken..

Ik moet nog even wat kwijt: ik heb nu drie keer gelezen dat mensen het zonde vinden dat ze daar met maar een paar mensen naar de dolfijn staan te kijken.
Dat zelfs iemand schrijft: (citaat) "ONGELOOFELIJK SUKKELS" omdat hij op dat moment bijna alleen kan genieten van de prachtige spongen van de dolfijn. Jongens, ik zie al groen van jaloezie dat jullie het zien en ik niet. Wees blij dat je daar alleen staat en niet met de hele kade vol!
Hoop dat jullie blijven foto's maken en dan geniet ik er zo ook een beetje van!

Chi.

   

Jeroen Nagtegaal

Volgens mij sloeg de opmerking meer erop adt wel 50 man in een paar uur bij een watervogel staan en zo een Tuimelaar trekt niemand terwijl dit eigenlijk veel mooier is, die mensen die zo een vogel bezoeken, Nemen vrij, rijden meerdere uren enzovoort,
Groet, Jeroen Nagtegaal
Moderator subforum Ringen

Een geringde vogel gezien of gevonden.
Meld het hier of mail naar ringonderzoek@gmail.com

Ingrid.

....ja..ik snap wat je bedoeld...maar toch
Misschien (waarschijnlijk) komt het wel op sbs6 nieuws vanavond en staat morgen half nederland daar langs het water ;) :) . Denk dat ik dan persoonlijk toch liever met 10 mensen daar sta, haha ego he...
Enjoy wildlife, Chi.

Pim

Vanmorgen om 8.30 stond ik samen met 1 ander persoon naar de dolfijn te kijken.
Tot 13.00 uur gebleven en het dier ruim honderd keer gezien, maar was lang niet zo actief als de dag ervoor. Misschien een rustdag of begint de show pas in de namiddag. Evengoed een fantastische ervaring!
met vriendelijke groet,

Pim Julsing

natuurverslaving.nl

garryb

Het beetje actie begon inderdaad wat later op de dag, met enkele waanzinnige sprongen (u kent dat wel uit Harderwijk en van een zekere tv held), staart op het water slaan e.d. Verder vooral veel heen en weer gezwem. En druk was het allerminst.  

mrjonge

#13
Tholense Tuimelaar vrijdag van 13.30 tot 20.30 en zaterdag van 7.30 tot 18.30 bekeken en gefotografeerd. Opvallend is dat hij per dag slechts 8-10 maal boven het water uit sprong, met plastic kelpte en alleen vrijdag 4x spyhopte. Tevens komt hij feitelijk niet buiten de baai die hooguit 500x1.000 meter beslaat. Voor zwemmers, bootjes en kano's is hij niet bang maar toont er ook geen speciale interesse in.

De Brouwersdam Tuimelaar van zomer 1990 dook hele series achter elkaar van wel 7-10 sprongen, maakte halve duiken en staartklappen. Dit dier was zeer actief en zwom soms de Noordzee op om uren later weer terug te keren  naar de spuikom, z'n vaste stek. Ook dit dier was niet bang voor zwemmers en bootjes en kon tot enkele meters benaderd worden. De Brouwersdam Tuimelaar fourageerde rond de fuiken en was daarbij redelijk te volgen.


Groeten, Martijn de Jonge

Bas vd Burg

#14
Ik ben gister ook geweest: eerst van 1150u tot 1350u en later van 1700u tot 1930u. Aan het begin van de middag was de dolfijn wel actief aan het zwemmen maar maakte geen sprongen oid. Heb toen 1 keer gezien dat de dolfijn met de staart op het water sloeg wat overigens best een hard geluid was.

Later tussen 1700u en 1930u was de dolfijn actiever en sprong meerdere malen compleet uit het water (heb je me nog enthousiast horen brullen, Martijn?  B))
ook toen zien spelen met plastic en meerdere malen zien "spyhoppen" (in totaal 3 keer zien spyhoppen).

Wat een beest!!!!!

Maaruh Martijn was het water nog een beetje op temperatuur? Heb nog een fotootje van je gemaakt toen je in het water stond met je eenpootstatief en camera
groetjes,

Bas vd Burg
Katwijk ZH



mijn kattukse jaarlijst 2012

mrjonge

#15
Hoi Bas, ik zie uit naar de plaatjes. Het dier was niet erg schuw maar wel tamelijk onvoorspelbaar in vergelijking tot de Brouwersdam Tuimelaar uit 1990. Blijkt ook wel uit deze foto waarop de kanoër duidelijk de tuimelaar ergens anders verwacht.
Watertemperatuur was wel okay, ik bezit een goede speklaag ter isolatie.

Groeten, Martijn

laatvlieger

Martijn,

Via de site van Kees Camphuysen, wordt melding gemaakt van een (twee) tuimelaar(s) bij Oostende eerder deze week. Een van de dieren zou op de linkerflank een duidelijke wond van een scheepspropeller hebben:
CiteerHet dier dat zich nog steeds voor onze kust bevindt, werd dit weekend waargenomen nabij de Nautica Ena boei, voor Oostende. Foto's die van dit dier genomen werden (zie bijlage) tonen een recente, diepe verwonding op de linkerflank van het dier.  De verwonding is zeer duidelijk afkomstig van de propeller van een schip.

Het dier van de Oesterdam is verder helemaal gaaf, toch? Kun jij iets van een verwonding op jouw foto's zien?

Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

mrjonge

#17
Hoi Wouter,

Het dier van de Oesterdam heeft duidelijke littekens van striemstrepen, mogelijk veroorzaakt doordat hij in een net met dunne draden heeft gezeten of daarin  omhoog gehaald is. Ze lijken te  zijn geheeld. Op deze foto kun je 3 strepen naast oog en mondhoek zien, op de eerdere foto zie je de strepen aan de onderzijde van de kop/keel. Deze littekens zouden ook afkomstig kunnen zijn van beten door soortgenoten (dank Aafke voor deze tip). Het gedoe met plastic lijkt me  overigens niet al te handig. Schroefcontact geeft diepe vleesjapen, dat heb ik bij dit beest niet gezien.

Groeten, Martijn.

laatvlieger

#18
Aha, die striemen had ik inderdaad al op jouw foto's gezien. Hoezo vind je het gedoe met het plastic niet al te handig? Ben je bang dat hij het doorslikt? Vrijdag zag ik hem namelijk met een rood/wit afzetlint spelen (of in ieder geval iets dat daar sterk op leek). De hele tijd droeg hij het lint op zijn rugvin, totdat ik hem nog eenmaal met dat lint in zijn bek omhoog zag komen. Een tijdje erna had hij weer een ander stuk plastic gevonden... wie weet heeft hij het wel opgevreten?!

Ook was ik even bang dat die pastic zak zijn ademhalingsopening zou verstikken.
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

mrjonge

Plastic en stofwisseling laten zich slecht combineren, de pure verstrikking ansich kan al heel onhandig bij zwemmen zijn. Voor de rest zou het mooi zijn als de mensen die in de omgeving van de Oosterschelde werken hun zooi opruimen.
Ik heb wat plaatjes van Tuimelaars & Tuurders op m'n Pbase-site gezet: http://www.pbase.com/bielik/tholense_tuimelaar

Groeten, Martijn.

Bas vd Burg

#20
Hoi Martijn, hierbij de foto (leuk die witte melkflessen  :lol: ):
groetjes,

Bas vd Burg
Katwijk ZH



mijn kattukse jaarlijst 2012

mrjonge

Om nog even terug te komen op de Tuimelaar van 1990 bij de Brouwersdam grijp ik even terug in het archief. Dit beest was veel actiever dan de Tholense Tuimelaar en sprong series, op de foto kun je de plonsring van de eerdere sprong zien.  Deze Tuimelaar werd 29 april 1991 bij Wemeldinge dood aangetroffen. Ook de gewone dolfijn van Hansweert, Westerschelde 2002, spoelde uiteindelijk dood aan. Het lijkt of dit soort geïsoleerde dieren slechte kansen hebben. Hopelijk vergaat het de Tholense Tuimelaar beter.  

laatvlieger

Jeetje wat een geweldige foto zeg! Zonde dat hij daarna dood werd aangetroffen.
Overigens heb ik de tuimelaar van de oesterdam ook eenmaal een serietje zien springen. Een serietje van 3 sprongen. Als ik jouw verhaal zo lees, niet veel, maar het was desondanks wel indrukwekkend!  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

vastenhouw

#23
Leuke foto's Martijn!  :duim:
Met vriendelijke groeten,

Bart.



website: http://a82-95-208-35.adsl.xs4all.nl

Leon Boon

Dag!

Afgelopen zaterdagmiddag geruime tijd van deze dolfijn genoten. Wat een fraai beest!

Wat betreft kenmerken en voorkomen in NL: waar kan ik dergelijke info (incl. gebruikte terminologieën ) vinden? Is er bijv. een boek te koop? Zijn er goede sites die deze info geven?

Dank alvast!

Groet van Leon.  

Tim Asbreuk

Is de tuimelaar een beetje te bereiken met het OV of valt het tegen??
Met vriendelijke groet,
Tim Asbreuk

Bram Rijksen

CiteerIs de tuimelaar een beetje te bereiken met het OV of valt het tegen??
waarschijnlijk valt het tegen; het beest is al drie dagen geleden vertrokken..

Bas vd Burg

CiteerDag!

Afgelopen zaterdagmiddag geruime tijd van deze dolfijn genoten. Wat een fraai beest!

Wat betreft kenmerken en voorkomen in NL: waar kan ik dergelijke info (incl. gebruikte terminologieën ) vinden? Is er bijv. een boek te koop? Zijn er goede sites die deze info geven?

Dank alvast!

Groet van Leon.
Hey Leon,

Er is recent een leuk boek op de markt:

http://www.natuurenboek.nl/details.aspx?lnpkid=14254

En voor herkenning:
http://home.planet.nl/~camphuys/Walvisherkenning.htm

Voor strandingen, maar ook verspreidingskaartjes in de Noordzee (onder tabblad walvisinformatie is aardig wat te vinden over de verschillende soorten):
http://www.walvisstrandingen.nl/get?alias=ws

Veel leesplezier!

groetjes



groetjes,

Bas vd Burg
Katwijk ZH



mijn kattukse jaarlijst 2012

laatvlieger

Dan heb je nog ( naast Waarneming.nl ;)  http://forum.waarneming.nl/forum/index.php?showtopic=2054


http://www.zeezoogdieren.org

En de site van Kees Camphuysen:
http://home.planet.nl/~camphuys/Cetacea.html



Verder zijn er nog een paar hele goede, mooie en ook nog eens betaalbare engelstalige gidsen uit, voor zeezoogdieren van de gehele wereld:
http://www.natuurenboek.nl/details.aspx?lnpkid=13863

en
http://www.natuurenboek.nl/details.aspx?lnPKID=12831

 
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

laatvlieger

En volgens www.zeezoogdieren.org zou er nog een melding van 21 augustus zijn. (wel op een wat andere plek dacht ik).  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/