Hoofdmenu

sluipwesp

Gestart door Robert Heemskerk, oktober 25, 2005, 17:04:16 PM

Vorige topic - Volgende topic

Robert Heemskerk

Begin deze maand zag ik een aantal sluipwespen, mogelijk een soort van; 'Ichneumon Promissorius', (Banded caterpillar parasite).
Deze (van origine)uit Australiƫ afkomstige sluipwesp wordt in verschillende landen(Amerika) ingezet tegen schadelijke rupsen als; Tobacco budworm, Fall armyworm, Corn earworm, Helicoverpa (katoen). Mogelijk gaat het hier dus om ontsnapte of verwilderde sluipwespen. Over het gebruik van (dit soort) sluipwespen in Nederland kan ik niets vinden.
Heeft iemand een idee waar je een sluipwespoverzicht van Nederland(of van het gebruik van sluipwespen in Nederland) kunt vinden?, misschien op het internet? Of Naturalis misschien?
Ichneumon-wespen hebben bijzonder grote families...

zie voor verdere info:
http://www.waarneming.nl/wn_details.php?id=399271

groet, robert heemskerk


(Ichneumon Stramentarius - Gravenhorst, 1820 - is een europese soort die veel weg heeft van Promissorius, toch mis ik hier die witte - band- bij de staart

Stippen

Vraag het eens aan dr. ir. Antoon Loomans, Plantenziektekundige dienst Wageningen.
Hij houdt zich bezig met de controle op de wet die het gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen regelt.
Zijn email adres staat op deze pagina: stippen:Harmonia axyridis  gezocht
Groet,
Kees van der Krieke | stippen.nl

Robert Heemskerk

Bedankt, ik ga het vragen

groet, Robert Heemskerk

Robert Heemskerk

Dit is de reactie naar aanleiding van mijn brief:

Dank u voor uw mail. Dat uitheemse soorten in Nederland worden gevonden is niet ongewoon. De Plantenziektenkundige Dienst waar ik werk heeft daar een dagtaak aan om schadelijke organismen te weren of te reguleren. Het uitzetten van natuurlijke vijanden en biologische bestrijders is, sinds het in werking treden van de Flora en Faunawet, verboden, tenzij ze op een lijst staan van soorten die vrijgesteld zijn van wettelijke maatregelen, of als ze met ontheffing worden (toestemming onder voorwaarden) toegelaten. Dat is het specifieke onderwerp waar ik zelf aan werk.

Ichneumon promissorius is een uitheemse soort  - oorspronkelijk afkomstig uit AustraliĆ«, en ook uitgezet in de VS. Bekend als een parasiet van poppen van diverse schadelijke vlindersoorten, zoals Helicoverpa soorten en fall armyworm soorten (zie bv. <http://www.dpi.qld.gov.au/fieldcrops/17694.html>http://www.dpi.qld.gov.au/fieldcrops/17694.html, maar op internet is redelijk wat te vinden). Het is een vrij opvallende soort en kan toevallig of expres mee naar Nederland zijn gekomen. Uit uw woorden begrijp ik dat u deze soort zelf  hebt gezien/gevonden. Zou u kunnen aangeven waar (locatie, omgeving, biotoop) dit was? Deze soort is niet officieel in Nederland toegelaten als bestrijder van plaagsoorten en is waarschijnlijk (als de identificatie klopt) ontsnapt of mogelijk zelfs uitgezet....

Een lijst van soorten die zijn toegestaan is te vinden op
1. via Site = <http://www.wetten.overheid.nl>http://www.wetten.overheid.nl [* Ga naar wet- en regelgeving, * Geef in zoekopdracht Regeling vrijstelling beschermde, * Linkervenster scroll down naar Bijlage 5:  daar staat in  de lijst van vrijgestelde soorten een overzicht van sluipwesepn die zijn toegelaten als biologische bestrijder].
Iets gemakkelijker: via <http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_biologische_bestrijders_en_bestuivers>http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_biologische_bestrijders_en_bestuivers
In de Naturalis soortenlijst staat ook een overzicht van sluipwespen (al is die zeker niet compleet: nog geen Ichneumonidae, Braconidae, etc.): <http://www.nederlandsesoorten.nl/get?site=nlsr&id=i000248&cid=0AHCSVWGPKUR>http://www.nederlandsesoorten.nl/get?site=nlsr&id=i000248&cid=0AHCSVWGPKUR,
Een Europese lijst van soorten is te vinden op Fauna Europea <http://www.fauaneur.org>http://www.fauaneur.org, van het geslacht Ichneumon staan daar alleen al 207 soorten op, geen I. promissus.
Ik hoop dat u hiermee wat verder komt!

Vaststellen van de juiste identiteit is natuurlijk stap nr. 1 ter vaststelling of de soort hier aanwezig is of niet. Heeft u de exemplaren ook verzameld evt. nog in collectie of bezit? Kunt u evt. een of meer exemplaren naar mij opsturen ter vergelijking en identificatie? Met de belofte deze allen of gedeeltelijk weer aan u retour te zenden als u dat wenst.

Van Harmonia axyridis houden we zelf een database bij met waarnemingen en meldingen sinds 2003. Waarneming.nl is een erg waardevolle aanwinst voor een Nederlandse soorteninventarisatie van allerlei organismen, en die raadpleeg ik met regelmaat (evenals <http://www.stippen.nl>www.stippen.nl, een site die specifiek over lieveheersbeestjes gaat). Wel zijn de gegevens die vermeld staan wat summier of worden niet helemaal ingevuld, en de locaties zijn soms niet specifiek voor de vindplek, maar voor de plaats i.h.a. (maar misschien wil ik meer:)). Een juiste vaststelling van de identiteteit is en blijft cruciaal. De Harmonia gegevens aldaar zijn me zeker bekend. Ik zag dat u op 9 september 2 meldingen heeft geplaatst een van de rode kleurvorm met en een zonder stippen: zonder stippen kan betekenen dat het een vers exemplaar betreft zoals daar ook gemeld, maar het kan ook permanent zijn: stippenloze exemplaren komen zeker voor. Indien u nog wat meer informatie hebt (op welke waardplantensoort, in welk biotoop), of er ook larven poppen aanwezig waren en of u vaker exemplaren van deze soort hebt gezien. Mocht u deze gegevens hebben, ik hoor het heel graag.

groet,
Antoon Loomans

marcel123

#4
Doet ie alleen iets tegen uitheemse beesten of ook tegen oprukkende wilde planten?  

Stippen

Hij is entomoloog.
Maar weet ongetwijfeld wie er over de plantjes gaat daar.
Groet,
Kees van der Krieke | stippen.nl