Mier: man Ponera testacea?

Gestart door wilde, augustus 12, 2015, 21:17:06 PM

Vorige topic - Volgende topic

wilde

Dit wespje van 4,0 mm en 13 antennesegmenten (man?) zat vanmiddag in mijn keuken.
Het heeft 2 cubitaalcellen en 4 lijfsegmenten: na het propodeum een gesteeld segment met een rechtopstaande forse schub, ongeveer zoals bij schubmieren, maar dikker en minder puntig.
Waarschijnlijk is het geschubde deel het 1e achterlijfsegment of een deel van het propodeum, want ik ken geen wespen met 4 delen.
Op de laatste tergiet lijkt een pygidium te zitten in de vorm van een kromme doorn.
Ik kan het genus niet vinden.

Wie heeft een idee?
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

gerardpennards

Inderdaad een man, en wel van een mier....
Misschien helpt de titel veranderen om de mierenkenners te vinden.  ;D ;D
Altijd bereid interessante beesten verder te bekijken, neem in dat geval contact op!
Groeten, Gerard Pennards

Douwe van der Ploeg

#2
Ik kom op Ponera coactata of P. testacea. Verschil in beharing van de kop (dicht op elkaar staande haren of wat verspreide haren). De tweede is volgens de tabel van P. Boer beperkt tot één waarneming uit Huizen en enkele kalkgraslanden in Wallonië.
Douwe van der Ploeg

wilde

#3
Ja, op een mogelijike Ponera was ik ook al gekomen via internet, maar met twijfels, omdat de kop erg smal is en niet op de gebruikelijke brede diepe kop van mieren lijkt. Ook de vorm van de antenne gaf mij twijfel, want er is nauwelijks een scapus zichtbaar. Die is normaal bij mieren toch relatief lang, maar bij mannetjes kennelijk niet.
Ik heb de tabel van P. Boer helaas niet en kon die ook niet als PDF vinden bij het vaste determinatie-item van Bijen en wespen. Ik heb de mier nog en zal met een loep of de microscoop de kopbeharing nog eens bekijken.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

wilde

#4
CiteerVerschil in beharing van de kop (dicht op elkaar staande haren of wat verspreide haren).
Dat is een moeilijk kenmerk als je geen vergelijkingsmateriaal hebt. Ik vond op internet slechts 1 foto van een man Ponera coarctata en van testacea geen enkele.
Ik heb de kop nog eens gefotografeerd, zie onderstaand. De breedte van de kop is circa 0,7 mm en dan wordt fotograferen moeilijk.
Daarbij zou ik kiezen voor verspreide haren, want echt dicht op elkaar staan ze niet. Gaat het om de bovenkant kop, de zijkant of de clypeus?
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Douwe van der Ploeg

Ik zie toch wel meer dan "wat" haren, dus ik zou gaan voor de eerste. Meer informatie geeft de vraag helaas niet. Wel zie ik dat er een verschil is in lengte, coactata is 3.0-3.5, de ander 2.6-3.0 mm. Zou dus pleiten voor Ponera coactata. Voor echte zekerheid even op Peter Boer wachten.

Ik zie net dat de tabel is uitverkocht op de website van de Jeugdbondsuitgeverij, dat is jammer. Hopen op snel een nieuwe druk.
Douwe van der Ploeg

wilde

#6
Die van mij is groter dan 3,5 mm, namelijk 4,0 mm (excl. antennen; incl. pygidium). Je kunt het nameten op de foto met millimeterpapier. Dat doe ik met de meeste insecten buiten de natuur. Ik meet dan op het scherm het insect; meet 5 millimeterblokken; deel lengte insect door de gemeten lengte van 5 mm-blokken en vermenigvuldig dat met 5. Dat geeft een redelijk secure uitkomst.

Ik heb in de kop van het item nu testacea gezet om het wat uitdagend te maken.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Henk Soepenberg

Citaat van: Douwe van der Ploeg op augustus 14, 2015, 19:52:20 PM
Ik zie net dat de tabel is uitverkocht op de website van de Jeugdbondsuitgeverij, dat is jammer. Hopen op snel een nieuwe druk.

Die verschijnt blijkbaar al in het najaar.    http://www.nlmieren.nl/websitepages/DETERMINEREN.html
Vriendelijke groeten,
Henk

Douwe van der Ploeg

Ah, goed om te weten, dank voor de info :)
Douwe van der Ploeg

p.boer

Een heel interessante waarneming. Zo te zien, lijkt het inderdaad een ponera testacea. De lengte gooit weliswaar wat roet in de zekerheid. Heb je dit beestje verzameld? Zou ik hem kunnen zien?
mvg
Peter

wilde

#10
Mooi, daar had ik niet op gerekend. Ik heb in mijn tuin nooit werksters gezien, maar ik let niet zo op mieren. Ik ben meestal bezig met bijen en wespen. Opvallend is dat de petiole aan de voorzijde scherp is ingedeukt; aan de achterzijde licht concaaf.
Zie voor meer foto's de waarneming: http://waarneming.nl/waarneming/view/105524144

Ja, ik heb hem nog in de vriezer. Stuur mij even een mail met je adres.
Hoe wil je het dier? droog of in alcohol?
Groet, Albert

ahw(at)ahw.me
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

wilde

Gisteren weer een mannetje gevangen op mijn tuinterras. Dit exemplaar is een stuk kleiner (3,1 mm) dan de vorige (4,0 mm).
Ze zullen er toch echt wel zitten. Nu nog een werkster of koningin ........ :)
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me