Kleine alken op Texel

Gestart door Guus Peterse, oktober 28, 2005, 00:11:40 AM

Vorige topic - Volgende topic

Guus Peterse

In een eetgelegenheid vlak onder de vuurtoren evalueren we de dag tot nu toe. Alk op zee, zeekoeten, roodkeelduikers en jan van genten over zee, slechtvalk in de slufter, mooie blauwe kiekendieven, helemaal niet verkeerd. En die kleine alk natuurlijk, die over de branding naar zuidwest was gevlogen: dat was mooi.
We bellen even de vogellijn, en dan slaat de schrik ons om het hart: vanochtend zijn 1500 kleine alken geteld, vliegend naar west langs Schiermonnikoog!
Vijftienhonderd! De zee is kalm, wind van betekenis is er niet, wolkenvelden, af en toe wat zon, af en toe een paar druppels, geen enkele aanleiding om aan spectaculaire zeetrek te denken. En dan 1500 kleine alken langs Schier! Wat is hier aan de hand?

Even later staan we op de waddendijk bij De Cocksdorp. De Waddenzee is rustig, bijna golfloos. Een paar futen, een vrouwtje brilduiker, een plaat met meeuwen en scholeksters, en dan: laag over het water komt uit de richting Vlieland een groepje vogels op ons af gesneld. Twaalf kleine alken! Ze schieten de dijk over en vliegen over land door naar noordwest. En laten ons in verbijstering achter.
Een paar tellen later, nog nauwelijks bekomen van de schrik: twee kleine alken! Ze vliegen vlak voor ons langs over de Waddenzee, schieten de dijk over en ook zij vliegen door naar noordwest, gewoon over land, alsof het spreeuwen zijn.

Ik geef toe, het is bescheiden vergeleken met de kolossale aantallen die langs Schier en Terschelling zijn gezien, maar die paar kleine alken (uiteindelijk telden we er 19 en een dag eerder was dat nog een prachtig aantal geweest dus waarom nu niet?) gaven ons toch het gevoel een beetje deelgenoot te zijn geweest aan een monumentale gebeurtenis op ornithologisch gebied in Nederland. Ze waren een weliswaar zwakke maar toch onmiskenbare weerschijn van iets waar nog lang over gesproken zal worden.
En de afsluiting mocht er trouwens ook nog zijn. De veerboot terug naar Den Helder was nog maar net het haventje uit toen voor de boot langs, bijna recht onder ons door een kleine alk het Marsdiep opvloog. Het had maar kort geduurd, maar zo mooi hadden we hem vandaag nog niet gezien.
En, geen kleine alken maar toch het vermelden meer dan waard: liefst vier kleine jagers vlogen geruime tijd met de boot mee naar de overkant. Ze stoeiden wat tussen de meeuwen, doken naar het water, vlogen naar zee maar keerden steeds weer terug. En steeds prachtig en af en toe vlakbij in beeld. Schitterend! Het bevestigde nog maar eens dat er op deze schijnbaar zo rustige herfstdag iets bijzonders aan de hand was geweest.
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdiƫ juli - augustus 2015