Galmug spec op Galium

Gestart door carina, juli 11, 2015, 22:08:40 PM

Vorige topic - Volgende topic

carina

Gallen gevonden op Galium aparine (Kleefkruid) en Galium mullogo (Glad walstro) op 9/7 en 10/7 te Mol. In al de gallen bevonden zich  oranjerode springende larven.

Voor foto's:
Zie waarnemingen:
http://waarnemingen.be/waarneming/view/104245838
http://waarnemingen.be/waarneming/view/104246293
http://waarnemingen.be/waarneming/view/104207627

De gallen op Kleefkruid heb ik ingevoerd als galmug spec, de gallen op Glad walstro als Dasineura galiicola (ik vermoed dat deze niet correct gedetermineerd is).

Ik raak er gewoon niet uit om welke soorten het gaat.

Dasineura aparines heeft witte of bleek oranje larven, Dasineura asperulae heeft oranjerode larven (springend??) maar Kleefkruid wordt niet vermeldt als waardplant voor deze soort, Contarinia asperulae heeft oranjerode springende larven, maar komt  niet voor op de galiumsoorten waarop ik de gallen vond, overige Contarinia soorten komen niet in aanmerking om diezelfde reden.

Dan is er nog sprake van de inquiline Macrolabis jaapi op Dasineura aparines, hoe die larven eruit zien wordt nergens vermeld.

Bart enig idee om welke soort of soorten het gaat?

Carina


rkoops

Hoi Carina,

M.b.t. de gal op kleefkruid, kijk dan eens achter in het Gallenboek van Docters van Leeuwen. Daar zijn vlak voor de druk nog een paar gallen toegevoegd, waaronder de galmijt Aculus anthobius. Deze zorgt voor verkortte internodiƫn, waardoor een prop van bladeren ontstaat. Er is geen sprake van een harde kern aan de binnenkant.

Hartelijke groet,

Roelof Jan

carina

Hey Jan,

Bedankt voor je reactie, maar ik ga ervan uit dat de gallen niet zijn veroorzaakt door galmijten. Galmijten zijn meestal erg klein, bijna niet te zien met het blote oog.

Ik heb meer dan de helft van de gallen geopend en er zaten steeds een aantal oranje springende larven in,  normaal gezien zou het dus een galmugsoort moeten zijn.

Carina

rkoops

Dat zou kunnen, maar dan moet de kern wel hard zijn. Galmuggen zijn soms ook parasitair, schimmel-etend etc. zouden het echt de veroorzakers zijn? Of zouden de mijten reeds vertrokken zijn?
Hartelijke groet,

Roelof Jan