Kreeft

Gestart door matthijsbroere, juli 17, 2015, 12:47:45 PM

Vorige topic - Volgende topic

matthijsbroere

Eergisteren dook geheel onverwachts deze kreeft op in ons vijvertje: https://waarneming.nl/waarneming/view/104446959.
Wat zou het kunnen zijn? Alvast dank voor jullie hulp.
Matthijs Broere

Frank van de Putte

Hoi Matthijs, je buurvrouw vond vorig jaar deze dode kreeft; http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=284560.0

Of het dezelfde soort is weet ik niet, waarschijnlijk komen ze uit een vijvertje in de buurt, heb je deze bewaard of teruggezet in je vijver?

Ik heb toen nog gezocht in de buurt naar levende exemplaren maar niet gevonden.

groetjes,

Groetjes,

Frank van de Putte

matthijsbroere

Ha Frank,

Kijk aan, het is niet de eerste keer dus! Ik heb hem (vooralsnog) terug in het vijvertje gezet, dus waarschijnlijk zit hij daar nog wel in. Als je interesse hebt om te komen kijken ben je natuurlijk welkom. Overdag zie ik hem eigenlijk niet meer zitten, maar als het donker is lukt het met de zaklamp wel.

Valt er op basis van de foto's al iets te zeggen over wat het wel of niet kan zijn?
Matthijs Broere

tekenaar

Even wachten totdat Menno hiernaar kijkt, ik sluit marmerkreeft bij deze wederom niet uit. Zouden we een populatie exoten erbij hebben? Zijn er slootjes op een afstand van minder dan een paar honderd meter?
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

tekenaar

Via google gezien: een vaart met vreselijk groen water ... Daar zou eens iemand fuikjes in moeten zetten of met een schepnet gaan kijken. Ik heb een paar maanden geleden marmerkreeft gezien in Hongarije. Daar zaten er echt veel, vergelijkbaar met rode Amerikaanse op sommige plekken in Italie. Elke keer dat ik een netje door waterplanten haalde kwamen er wel wat jonge exemplaren boven. Als ze zo in tuinvijvers op gaan duiken dan zou het best wel eens kunnen dat er in de buurt heel erg veel zitten ... Eens 's nachts in die vaart kijken met een zaklamp kan ook best wat opleveren, maar met Google kan ik niet zien hoeveel doorzicht er nu is (op google zie ik erwtensoepwater ... ).
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Frank van de Putte

Hallo Paul, ik heb nog een keer gezocht vorig jaar in die grote vijver (bij de Middelburcht) met een schepnet, zou best kunnen dat ze daar in zitten, ik heb er toen geen gevonden, dat is een hele diepe vijver met steile betonnen wanden, met mij schepnetje kwam ik niet ver. Maar er zijn 3 exemplaren bevonden binnen een straal van 25 meter, dus er zit daar in de buurt iemand met kreeften in een vijver.
Verder kan ik geen enkele melding vinden van kreeften in de omgeving, hopelijk zijn ze nog niet verspreid, er is ook een grote watergang 100 meter verder, als ze die weten te vinden dan zitten ze binnen enkele jaren overal. Misschien kan Matthijs nog eens zoeken, ik woon daar niet in de buurt.

groetjes,
Groetjes,

Frank van de Putte

tekenaar

Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

dmsoes

Ben het met Paul eens, ook in dit geval lijkt marmerkreeft een goede kandidaat. Vervelend blijft dat minder getekende exemplaren (zoals deze) erg op jongere exemplaren van andere soorten lijken. M.a.w. nader onderzoek is toch wel gewenst. Kan zo een determinatie regelen op basis van barcodering (DNA), maar dan moet ik wel een levend/goed geconserveerd exemplaar hebben. Het zou sowieso een goed idee zijn dit beest te vangen. Als het daadwerkelijk een marmerkreeft is dan is ze groot zat om een flink aantal jongen te produceren en daar heeft ze geen kereltje voor nodig. Als je (Matthijs) de kreeft te pakken hebt is de beste bewaarwijze in een bakje in de koelkast. Zonder water!! Of de vriezer.


Dan de herkomst. Als ik de locatie bekijk lijkt een vijver in de tuin het meest voor de hand liggend. Dat stadswater lijkt me voor die ukken toch nog wel een hele wandeling. Al eens bij de buren navraag gedaan? Zag minimaal 1 tuinvijver meer op GoogleEarth. Als ik evt. een beest kom ophalen (komende midweek ben ik weg) dan wil ik wel wat scheppen in dat stadswater, maar de beschrijving van Frank klinkt niet echt bemoedigend.


groet, Menno

matthijsbroere

Dank voor alle reacties.

Ik zal het beest proberen te vangen. In een doosje zonder water in de koelkast bewaren? Gaat ze dan in een soort van winterslaap?

Menno, ik begrijp dat jij de kreeft wilt komen ophalen voor verder onderzoek? Ik stuur je anders wel even een persoonlijk bericht met mijn telefoonnummer en adres, zodra ik het beest gevangen heb.

Ik zal de komende tijd nog eens wat verder speuren in de buurt.
Matthijs Broere