Hommel in Spanje #3 -> Bombus sylvarum

Gestart door bartvanhoof, juli 01, 2015, 14:13:09 PM

Vorige topic - Volgende topic

bartvanhoof

------------start copy----------------------------

I would like to know which species this is
It concerns this observation
http://observation.org/waarneming/view/102347858
identification uncertain Early Bumblebee - Bombus pratorum observed at 2015-05-16 Spain - Cantabria
Photos:














remarks:
Same bumblebee also see near bridge further up the road. To be determined later. Photos of both individuals. EDIT: Both probably B. pratorum males due to longer face than I would expect on a B. jonellus male.
thanks in advance Bart van Hoof

------------end copy----------------------------

Eentje voor Martijn Dijkhuizen of "Wilde" ... klopt dit wel?

Als ik hier kijk ... http://www.nhm.ac.uk/research-curation/research/projects/bombus/g133.html ... dan vermoed ik dat deze hommel aan de rechter kant van het lijstje zit ... Eigenlijk geen zwart tussen het geel en rood op de abdomen. Verder, geel hoofd en abdomen dus half geel, half rood. Let ook op de grote hoeveelheid gele haren op de poten.

In het gebied waar ik woon bengt mij dat dus bij de volgende Bombus soorten:
B. wurflenii
B. sichelli
B. lapidarius
B. callumanus.
Waarbij alleen B. lapidarius niet in hoge gebieden (bijvoorbeeld de Picos de Europe, hier op een steenworp vandaan) voorkomt. De hommels zijn op ongeveer 80-100m hoogte gezien, in de buurt van een bosrand (loof en eucalyptus) en nabij laag intensive landbouw.

Bij deze ... http://observation.org/waarneming/view/101884169# ... lijkt het mij dat de hommel er net wat anders uit ziet ... hier lijkt er wel een donkere band tussen het geel en rood te zijn op de abdomen ... ook veel minder gele beharing op de poten.

Een note op de bovenste link etc. ... de kleuren zijn voor werkers ... echter in mijn sighting zeg ik "mannetje" ... ik weet eigelijk niet of mijn "mannetje" wel klopt. Wat betreft mijn de link naar mijn andere observtie, denk dat het daar wel om een mannetje gaat.
Als ik naar deze geweldinge pagina kijk ... https://www.flickr.com/photos/63075200@N07/sets/72157631568798319/ ... dan zie ik veel meer zwart aanwezig en niet zoveel geel rond de thorax gedeelte.

Mochten meer fotos nodig zijn dan kan het.
Groeten,
bart.

Stijn Schreven

mijn eerste indruk is dat dit een werkster Bombus sylvarum is.
Groeten en bedankt,

Stijn Schreven.

bartvanhoof

Hallo Stijn,

Bedankt voor je input! Ja, die staat iets meer naar links op de NHM lijst.

Als ik hier kijk ... https://www.flickr.com/photos/63075200@N07/sets/72157631609859060/ ... dan zie je inderdaad soms een rode gloed rond de staart, zolas hier ook het geval is ... Zou leuk zijn een B. sylvarum! Denk dat het beter mogelijk is dan B. pratorum.

Nogmaals dank! :)
gr,
bart.

Martijn Dijkhuizen

#3
Dit is een zekere werkster/koningin van Bombus sylvarum. De gele banden in de rode achterlijfspunt zijn zeer typerend voor deze soort.
Er is in de Cantabrische bergen en de Pyreneeën een zeer uitgebreide hommelfauna, zeker op grote hoogtes, 1000-3000 meter.
Misschien dat je Bombus expectatus eens ziet, dat is geen koekoekshommel, maar toch parasiteert hij op andere hommels, het wel een zeer zeldzame soort.
Met Bombus cullumanus gaat het zeer slecht. De nominale ondersoort is voor het laatst in 2004 gezien...
Met vriendelijke groeten van Martijn Dijkhuizen

bartvanhoof

Bedankt Martijn!

Ja, ik ga binnekort hopelijk opzoek naar B. inexspectatus ... komt schijnbaar alleen in hogere delven voor. Heb een onderzoeksrapport daar over gelezen (zoek ... bombus_inexspectatus_tcm7-187502.pdf ... is wel in het spaans). Moet daarvoor een vallei over richting de Picos.

Heb een voorlopige lijst opgesteld voor hommels die mogelijk hier (Cantabria) voorkomen en kom uit op 36 soorten hommel ... waarvan 10 koekoekshommels, en 9 carder (ken de nerderlandse term niet) ... zit zelf nog maar op 8 soorten (met mogelijk 1 a 2 meer) gezien sinds deze lente en ben nog zeer, zeer, zeer onervaren (tja, wat wil je na een paar maanden wat photos schieten).
Ik gebruik de hymenoptera atlas website om te kijken hoe waarschijnlijk het is dat ik een soort hier zie.

Anyway, nogmaals bedankt voor je informatie,
gr,
bart.