weekje overijssel/drenthe

Gestart door Ellen Luijks, oktober 24, 2005, 11:39:38 AM

Vorige topic - Volgende topic

Ellen Luijks

Na een lange, deels duistere reis op vrijdagavond was het vanochtend, vanaf een uur of 7, voor het eerst iets van de omgeving te zien. We zitten op een vrij gekopte plek in de bosrand, omgeven door dennen en nog hogere berken en eiken. Naast ons staats een beheerskantoor van SBB. Wild hebben we rond het huisje nog niet gezien, op een Overijsselse Gaai na.

We waren dus op tijd wakker. Meteen naar de grote stad Herdenberg, fraai gelegen langs de Vecht. Via de AH en de Edah belandden we bij de Aldi. Overal mag je gratis parkeren behalve bij de goedkoopste supermarkt van Nederland.

Via een bliksembezoek aan de Voerman (naam van ons huisje), om het eten in de vriezer te gooien, reden we doorhet bos naar de Engbertsdijkvenen. Hier zou nog hoogveen voorkomen. Officieel was het hele gebied verboden toegang omdat met bezig isa met het aanpassen van de waterhuishouding, cq. een dijk te realiseren waas men in Zeeland jaloers op kan zijn. Maar verboden toegang maakt juist alles veel boeiender. Via een kliedernat wilgen/berkenbos belanden we ineens op een kurkdroge en heuvelachtig heideterrein. Waar was het veenmoeras? Nadat de kraaiheide gepasseerd was, werd het toch weer natter, met als hoogtepunt een grote, vogelloze plas met bouwvallige kijkhut "De goudplevier".  En achter die dijk? Pijpestrooitje en berken, heel bijzonder....

Toen maar weer terug naar Hardenberg, maar de VVV. Klein hokje, nog minder folders en wat er lag was duur. Hoe anders was het even verderop in de kringloopwinkel. De boekenkast is weer met enkele centimeters verder gevuld voor zeer weinig geld. Maar Hardenberg had nog meer. Om 13 uur ging het Natuureducatiecentrum open. Voor het zover was nog even bij de Vecht gegeten en rond gekeken (vistrap, stuw, natuurontwikkeling) De vogelkijkhut was er dus niet meer, maar hij komt terug bij de Berhnardbrug, vernomen wij in het informatiecentrum, dat voor kinderen ook erg leuk is. Voor ons was de grote stapel folders vooral erg leuk. Dit beviel ons zo goed, dat we naar het volgende informatiecentrum (in Ommen) gingen. Via het Vechtdat en de bossen werd voor een toeristische route gekozen. Opvallend daarbij was het grote aantal gehuchten in traditionele stijl, met houten en strooien schuren. Hoogtepunt was Beerze, wat je echt een museumdorp kunt noemen. Heel fraai.

Het informatiecentrum in Ommen liet zicht moeilijk vinden. Het bleek behoorlijk zuidelijk in een molen gelegen te zijn. Voor kinderen was hier een fraai en donker speelbos gemaakt. Folders waren er weinig. Er was ook nog een heemtuin, helaas reeds in wintersfeer.

Vlakbij, op de Besthmenerberg, stond een reusachtige uitkijktoren van een meter of 30! Het uitzicht was dan ook groots. Op het kleine heideveldje beneden aan de toren stonden jeneverbessen en liepen "beren'

Om de dag compleet te maken hebben we nog een ommetje gemaakt door boswachterij Hardenberg. Op papier een vrij suf gebied, maar in de praktijd verrassen rijk. Er stonden extreem veel, en extreem veel soorten paddestoelen, zoals vliegenzwam, grote/kleine inktzwam, kleine stinkzwam, diverse soorten bovisten, 2 soorten tonderzwammen, zwavelkopjes, elfenbankjes, boleten en een koraalzwam. Hoogtepunt hier, met ook een leuk uitzicht was de kijk/schuilhut halverwege een brug. Hier kun je onder alle omstandigheden heerlijk zitten en genieten van het landschapsschoon (vogels zitten er niet).

En toen was het echt tijd om naar het grote huis terug te keren. Onze magen bevolen ons dat te doen. Er werd gekoockt zonder braadboter, maar toch met smaak gegeten.  
Groetjes

Ellen