Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Soortendag Leeuwarder Bos 28 juni 2015  (gelezen 351 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Yeronimo

  • Member
  • Offline Offline
  • Berichten: 3375
Soortendag Leeuwarder Bos 28 juni 2015
« Gepost op: juni 25, 2015, 19:04:59 pm »

Soortendag Leeuwarder Bos

28 juni 2015

Wegens het grote succes van afgelopen jaren organiseert het Natuurmuseum Frysl‚n op zondag 28 juni 2015 voor de vierde maal een Soortendag in het Leeuwarder Bos. Met medewerking van het publiek, museummedewerkers en deskundigen wordt weer geprobeerd zoveel mogelijk verschillende soorten te ontdekken. De hele dag door vinden er activiteiten plaats, maar ook in het holst van de nacht!
Het Natuurmuseum nodigt iedereen van harte uit, volwassenen maar vooral ook kinderen, om mee te helpen.

Leeuwarder Bos

Het Leeuwarder Bos is door het Natuurmuseum Frysl‚n bestempeld als een buitenlokaal. Verschillende educatieve programmaís brengen kinderen hier in contact met de levende natuur. Daarnaast wordt er ook veel onderzoek in het Leeuwarder bos verricht, waardoor er meer en meer bekend wordt over de aanwezige flora en fauna. De Soortendag zal ook bijdragen aan deze grootschalige inventarisatie van het bos.

Grootschalige inventarisatie

Al vanaf 2012 wordt het bos onderzocht op de aanwezige flora & fauna wat momenteel al meer dan 2000 soorten heeft opgeleverd. De teller kan nog veel hoger en deze soortendag zal daar een bijdrage aan leveren. www.waarneming.nl is de database voor deze inventarisatie en alle gegevens worden daarop ingevoerd en terug te vinden.

Programma

Het centrale punt van de Soortendag is camping Taniaburg aan de Vierhuisterweg 72. Hiervandaan vertrekken ook alle excursies. De eerste excursie gaat over vogels en begint om 9.00 uur. Tot en met 17.00 uur vindt er ieder uur een andere excursie plaats, onder andere over spinnen, vissen en amfibieŽn, vlinders, libellen en tal van andere leuke onderwerpen. De dag wordt om 22.15 uur afgesloten met een speciale nachtvlinderexcursie. Tijdens deze excursie gaat de groep op zoek naar een aantal bijzondere soorten waaronder de huismoeder (Noctua pronuba), de grote beer (Arctia caja) en de witte tijger (Spilosoma lubricipeda). De excursies worden verzorgd door Sovon en de gemeente Leeuwarden, medewerkers van het museum en studenten van hogeschool VHL.

Excursie programma
09.00 Vogels
10.00 Heemtuin
11.00 Vlinders
12.00 Insecten
13.00 Spinnen
14.00 Vissen en amfibieŽn
15.00 Juffers en libellen
16.00 Rondje Leeuwarder bos
17.00 Lieveheersbeestjes
22.15 Nachtvlinders

Naast de excursies zijn er de hele dag allerlei activiteiten rond de camping. Zo kunnen kinderen waterdiertjes vangen en determineren, of dieren en planten op naam brengen met hulp van deskundigen van het Natuurmuseum.

Praktische informatie

Het is handig om laarzen aan te trekken en een lange broek en jas. De parkeergelegenheid bij camping Taniaburg is zeer beperkt. Bezoekers wordt aangeraden op de fiets of te voet te komen. Autoís kunnen geparkeerd worden aan de rand van het Leeuwarder bos.
Gelogd
Jeroen Breidenbach, 29 jaar
Leeuwarden
Nieuwste soorten: Rhododendronknopvreter, Traktorwieltje, Haakveenmos, Heidekaardertje, Chaetocnema mannerheimii (totaal 5224 soorten in Nederland)
Pagina's: [1]   Omhoog
 

Pagina opgebouwd in 0.043 seconden met 19 queries.