Bumblebees of Britain & Ireland app

Gestart door bartvanhoof, juni 23, 2015, 16:21:00 PM

Vorige topic - Volgende topic

bartvanhoof

Hallo Allemaal,

Ik vroeg mij af of de app Bumblebees of Britain & Ireland van NatureGuides van redelijke kwaliteit is? Is het overzichtelijk, handig in gebruik etc.? Woon nog in NL nog in Britain of Ireland, maar veel zal er wel overeenkomen met wat er hier te vinden is, al hebben wij hier wat meer hommeltypen in de bergen.

Heb tot nu toe niet echt goede literatuur kunnen vinden over hommels ... eventueel meer tips hoor ik graag.

Groeten,
bart.

bartvanhoof

#1
Inmiddels de Pro versie aangeschaft (ivm belastingvoordeel) via de Apple Store voor de iPad. Kosten: €13.99. Er is ook een Lite versie, kosten: €1.99.

De Lite versie behandelt de 8 meest voorkomende hommels ik de UK. Ik denk dat dat zijn:
B. hortorum, B. lucorum, B. terrestris, B. jonellus, B. pratorum, B. lapidarius, B. hypnorum en B. pascuorum.
But don't hold me accountable on this want die heb ik niet gekocht!

De Pro versie behandelt 23 soorten hommel, waarvan er 6 cuckoo hommels zijn (de 8 hierboven en teveel meer om op te noemen).

Entries:
Elke entry komt met een aantal tekeningen (door Richard Lewington, op schaal 1:1 denk ik), een reeks photos, een paar videos (slo-motion) van hommels op bloemen, een distributie kaart voor de UK/Ireland en text.
Text:
Het text gedeelte bestaat uit ... Overview (general info dus), Indentification, Size, Face & Tongue, Distribution, Breeding, Emergence, Status, Habitat, Did you know?, Similar Species en Advanced Identification.

Dan is er een mogelijkheid om tekening van alle hommels tegelijkertijd te zien (knopje rechts boven All Species) ... er is een Compare knopje (doet van het zegt) ... en een knopje met verdere info over hommels en de App.

Als iemand nog meer wil weten vraag maar ... tja, mijn opinie van de app? Als hommel leek lijkt het mij niet echt dat ik over de inhoud iets kan zeggen, maar het is overzichtelijk en makkelijk te volgen. Ik denk gedetaileerd genoeg voor de leek om te helpen met IDen, en legt ook goed uit wat de moelijkheden zijn van een goede ID bij verschillende soorten (bijv B. ruderatus) ... tja, dat het gericht is op de UK/Ireland is niet zo erg, waar ik woon komen bijna alle hommels die bespreken worden voor (noord Spanje - bijv. B. distinguendus komt hier niet voor), dat zal voor NL ook het geval zijn. Verder is een combinatie van photo en tekeningen hier wel fijn.
Helaas heb ik gelezen dat het niet uit gaat komen in boekvorm, dat had ik veel liever.

Groeten,
bart.

EDIT: Een aantal punten:
- B. lucorum behandelt de complex groep, dus ook B. crytorum en B. magnus. Dus eigenlijk zijn het 25 hommels, amar die drie zijn niet in het veld met zekerheid te beoordelen (zoals menig lezer al zal weten).
- Ook ... de Pro versie bevat alle info van de Lite versie (je kan de een aan en uit zetten in Preferences).
- De knop verdere info heeft info dat een bewerking is van Bumblebees door D.V. Alford.