Blauw rode kever waar ik niet uitkom

Gestart door Hester Toonstra, juni 16, 2015, 15:39:50 PM

Vorige topic - Volgende topic

Hester Toonstra

Deze kever heb ik gefotografeerd in het Prielenbos in Zoetermeer. Er zitten er heel erg veel op het moment (ook veel in de gele lis). Ik doe een natuurgidsencursus en ben daar fauna aan het inventariseren. Deze mooie kever kan ik niet thuisbrengen, iemand??

Gr
Hester
Groeten, Hester 🐞

Arp

Hallo Hester,

Dit is Oedemera croceicollis :)

Worden de waarnemingen van je inventarisatie ook ergens ingevoerd?
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Hester Toonstra

Dat wordt een eindpresentatie met power point. Volgend jaar ergens maart geloof ik. Ik hou je op de hoogte!

gr
Hester
Groeten, Hester 🐞

Arp

Leuk - succes ermee in elk geval  :duim:

Maar, ik moet natuurlijk toch even zeuren  :wacko:  :police:  ;D

Misschien kun je overwegen om de waarnemingen in te voeren op waarneming.nl. Ten eerste heb je dan voor jezelf alles in een database-systeem waarmee je op allerlei manieren kunt zoeken en overzichtjes genereren, lijstjes uitdraaien etc. en bovendien komen de waarnemingen dan ook op een gestructureerde manier beschikbaar voor anderen die geïnteresseerd zijn om te weten wat er overal in Nederland leeft. Alle waarnemingen met een foto kunnen dan bovendien ook door onze validatoren bekeken worden en (voor zover mogelijk) gevalideerd - wellicht handig als feedback op je eigen determinaties.

Mocht je het onplezierig vinden om de waarnemingen wereldkundig te maken voordat je eindpresentatie rond is, dan kun je ze onder embargo invoeren tot een datum na je eindpresentatie.

Wellicht eens over nadenken?  :angel: :blink:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Hester Toonstra

Geen slecht idee, maar ik ben niet altijd helemaal zeker van mijn determinaties. Ik heb nu al ruim dertig vliegensoorten gedetermineerd, laat staan wat ik allemaal nog heb van alle andere insectensoorten. Ik ga er over nadenken, ok?

Gr
Hester
Groeten, Hester 🐞

Arp

Citaat van: Hester Toonstra op juni 18, 2015, 14:20:13 PM
Geen slecht idee, maar ik ben niet altijd helemaal zeker van mijn determinaties. Ik heb nu al ruim dertig vliegensoorten gedetermineerd, laat staan wat ik allemaal nog heb van alle andere insectensoorten.
Daarom juist :)

Niemand kan alle insectenordes goed determineren, of als het theoretisch kan dan met veel teveel tijdsinspanning, achter een binoc en een microscoop ingekapseld zittend tussen duizend boeken en ook dan met een onzeker resultaat (want met veel ordes te weinig ervaring om de sleutels, c.q. kenmerken aan het beest goed te interpreteren). Een vlieg waar iemand die serieus met vliegen bezig is z'n hand niet voor omdraait kost jou uren turen en vergelijken - en dat ervan uitgaand dat je de betreffende sleutels al bij elkaar hebt kunnen scharrelen wat alleen al dagen kan kosten.

Het is beslist niet zo dat het forum een "determinatieservice" is, waar je naar believen rommel in kan gooien en dan verwachten dat je bediend wordt met zekere determinaties op nagenoeg onmogelijk foto's ... maar het lijkt er soms wel verrekte veel op  ;D

Zonder gekheid: Als het duidelijk is dat jij je inspant om namen te vinden, dan is dit denk ik - afgezien van een bezoek aan huis/kantoor van specialisten, c.q. beesten opsturen - de beste plek in Nederland om je determinaties te laten controleren, of om je snel op het goede spoor te zetten zodat je minder zelf hoeft te puzzelen.

De beesten die je invoert in de database van waarneming.nl hoeven beslist niet meteen goed op naam te zijn gebracht. We hebben allerlei opties voor Genus spec., Familie indet. of zelfs Orde indet., dus desnoods voer je elke vlieg eerst in als "Vlieg onbekend - Diptera indet." en verander je later de soortnaam in iets preciezers.

Sterker nog: Dat is zelfs de aanbevolen manier om dingen op het forum te vragen. Eerst invoeren onder de naam die jij denkt dat het beste past, en dan bij de waarneming in de rechter kantlijn de optie "determineren via het forum" aanklikken en de aanwijzingen volgen. Je stelt de vraag dan op het forum met een link naar de waarneming en alle gegevens en foto's worden op het forum vanuit de database afgebeeld (zodat ze niet dubbel worden opgeslagen) en iedereen kan meteen zien hoe wat waar wanneer zonder ernaar te moeten vragen.

Ook als er op het forum niet meteen antwoord komt, kan een validator het beest in de database tegenkomen en je daar aan een betere naam helpen, of jouw determinatie meteen valideren als het goed is.

Probeer maar eens met een aantal waarnemingen - je zult zien dat er hier erg veel vakkundige hulp beschikbaar is :)

Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Hester Toonstra

Ik ga ermee aan de slag. Ik vind het best eng om mijn determinaties in te voeren, maar zoals je zegt ga ik daar alleen maar van leren.

Bedankt voor de motivatie en watch this space!! ;)

gr
Hester
Groeten, Hester 🐞

Arp

Hoi Hester,

Er is helemaal niemand die je daar op gaat "afrekenen" - het zou onzinnig zijn om te verwachten dat iedereen vanaf de eerste dag alles goed kan determineren (zie boven), dus verwacht dat ook niet van jezelf. Als ik een vlieg, vlinder, libel, vogel of wat dan ook in moet voeren dan zit ik ook negen van de tien keer mis, of sla er maar een slag naar. Maar als je dan een andere naam terug krijgt dan wat je zelf had verzonnen leer je er vanzelf steeds weer wat bij (en je inventarisatie wordt er correcter en dus waardevoller van) :)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)