apart gekleurde Zeehond

Gestart door Ted van der Knaap, juni 04, 2015, 19:28:44 PM

Vorige topic - Volgende topic

Ted van der Knaap

Gisteren bij de Spuisluis bij de Brouwersdam 'n groepje Gewone Zeehonden en er zwom er 1 tussen die eruit sprong. Prachtig gekleurd, beetje mahoniehoutachtig!

Is dit "variatie binnen de soort" of is dit echt een afwijking in pigment oid?



Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/102982449
Gewone Zeehond - Phoca vitulina gezien op 2015-06-03 Brouwersdam - Noordzeezijde - Spuisluis e.o.
Foto's:










Toelichting:
mahoniehout gekleurd!
bij voorbaat dank Ted van der Knaap
groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

OlivierO

Ik weet het niet, maar ik hoop alvast dat het geen olie ofzo is.  :-\
Olivier Olyslaegers

Wil je een vraag stellen? Kijk dan eerst even hier.

Ted van der Knaap

Hoewel ik zelf niet het idee had dat de kleur van buitenaf erop zat (zoals bv olie) blijkt dat toch het geval... ...heb 'n mailtje gestuurd naar Ecomare en daar kwam deze verklaring uit:


"Wat een mooie waarneming. Het is inderdaad een gewone zeehond en vermoedelijk is hij door een veld met oranje gekleurd plankton gezwommen, zeevonk bijvoorbeeld. Zeevonk kan massaal sterven, dat is een natuurlijk proces en niet erg, waardoor hele plekken in zee oranje kunnen kleuren. Vermoedelijk is dat wat de zeehond deze oranje kleur heeft gegeven.

Hoewel het vaker gezien wordt, is het toch een bijzondere waarneming. Een aantal jaar geleden is er eens een zeehond in de Dollard gefotografeerd die ook oranje gekleurd was (nog iets meer dan de zeehond bij Brouwersdam): http://www.ecomare.nl/bezoek-ecomare/nieuwspagina/news/oranje-zeehond-op-het-wad/


In onze encyclopedie staat meer informatie over zeevonk dat ook het beroemde 'lichten van de zee' veroorzaakt: http://www.ecomare.nl/nl/ecomare-encyclopedie/organismen/planten/algen-en-wieren/flagellaten/pantserwieren/zeevonk/"

groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)