Peltigera canina?

Gestart door han.endt, oktober 18, 2005, 16:46:30 PM

Vorige topic - Volgende topic

han.endt

Tijdens het zoeken naar paddestoelen kwam ik dit opvallende korstmos tegen die over het mos en gras heen groeide. Na zelf wat gezocht te hebben kwam ik op Peltigera canina, Groot Leermos. Groot was het zeker, want het besloeg enige vierkante meters. Is het te zien of het om deze soort gaat?
Bij voorbaat dank.

Gr.
Han.

han.endt


Corryabbink

Hallo Han,

Hoewel ik het mos liever ter plekke bekijk heb ik alles op de foto nagelopen en kom tot dezelfde conclusie. Het is P. canina. Mooie vondst. Waar vond je deze soort ? Bij mij in de buurt vind ik veel P. didactyla(soredieus leermos) de overige soorten zijn hier allemaal zeer zeldzaam.

Corry.
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"

han.endt

#3
Hallo Corry,

Bij Garderen op de Veluwe. Op een grazige open plek in het gras/mos langs een rand met opslag van Amerikaanse Vogelkers. Ik heb nog een overzichtsfoto bijgevoegd. De bovenzijde was overal even glad, volgens mij waren er geen sorediën aanwezig.

Gr.
Han.

Corryabbink

Hallo Han,

Ik heb alles vrij nauwkeurig bekeken. De vorm, rhizinen, sorediën enz. Een ding kon ik niet bekijken en dat is de viltigheid(berijptheid) van de thallus. Ik ga ervan uit dat ze min of meer viltig is. Hoewel de soort zeldzaam is in het binnenland kan ik er niets anders van maken. Je zou de soort met b.v. P. rufescens kunnen verwarren maar daarvoor is ze te groot en bovendien heeft deze naar buiten gebogen randen. De vorm van de rhizinen komt ook overeen met P. canina. (Die Flechten Baden-Württembergs pagina 680).

Corry.

met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"

han.endt

#5
Bedoel je de bovenzijde van het thallus die vond ik nogal glad. Van de onderzijde heb ik ook een foto en daar op is te zien dat die heel viltig is.

Corryabbink

Ik bedoelde de bovenzijde of ze glanzend is of dof (berijpt en of viltig) aan de onderkant zijn meerdere soorten viltig en de kleur van de aders en rhizinen is ook belangrijk. Op een foto zag ik een kalige plek op de thallus die kon wijzen op sorediën maar P. didactyla heeft kleinere en bovendien vaak enkelvoudige rhizinen. Ik kan er niets anders van maken. Als je materiaal hebt mag je het me wel sturen maar voorlopig hou ik het op P. canina. Het wachten is op een echte korstmossenspecialist. Meldt zich vanzelf wel een keer.

Corry.
met groet, Corry

"het is nooit zo donker of het wordt weer licht"

han.endt

#7
Het is niet ver bij mij thuis vandaan. De volgende keer dat ik daar kom neem ik wat materiaal mee en dan laat ik je het even weten.
Bedankt voor alle moeite!

Gr.
Han.