Hoofdmenu

Vos

Gestart door tiempie, mei 09, 2015, 17:16:21 PM

Vorige topic - Volgende topic

tiempie

De vos.
Een prachtig beest om te zien, maar maakt veel levens dood.
Ze zijn er zoveel, ze moeten afgeschoten worden word door veel mensen gezegd maar is dat wel realistisch.
Ik bedoel, kijk naar de boom en steenmarter die zijn in opmars en maken ook veel levens dood met name de steenmarter wordt steeds vaker waargenomen, die word toch ook niet afgeschoten want die is beschermd, en denk bijvoorbeeld aan de kraaiachtigen daar zijn teveel van, maken veel levens dood en zijn beschermd daar word niks aan gedaan maar waarom moet dan wel alleen de vos het ontgelden.
mvg tiempie
Bauke Tymstra

ArjenDrost †


Rob Koelman

Dit topic lijkt mij meer op zijn plaats in het forum Praat maar raak...  B)
Met vriendelijke groet, Rob

Maarten70

Interessante visie. Goed onderbouwd.  :huh:
Gr, Maarten

Douwe van der Ploeg

Beste Tiempie,

Als eerste graag berichten met je echte naam ondertekenen.

Daarnaast: De vos is ook beschermd. Er zijn inderdaad mensen die zich daar niks van aantrekken en/of een ontheffing weten te krijgen om ze toch te schieten, maar hetzelfde geldt ook voor kraaiachtigen, steenmarters, buizerds en mensen.
Douwe van der Ploeg

peterv

Citaat van: Douwe van der Ploeg op mei 09, 2015, 18:01:56 PM
Daarnaast: De vos is ook beschermd. Er zijn inderdaad mensen die zich daar niks van aantrekken en/of een ontheffing weten te krijgen om ze toch te schieten,
Die bescherming van de vos is maar betrekkelijk. Volgens art 65 van de flora- en faunawet (en daarop gebaseerde uitwerking in het besluit beheer en schadebestrijding dieren) mag een grondgebruiker (je hoeft dus geen jager te zijn) het volgende met een vos:Voorzover overeenkomstig het eerste lid, onderdeel a, soorten zijn aangewezen, kan bij ministeriële regeling worden toegestaan dat de grondgebruiker, in afwijking van de artikelen 9, 10, 11 en 12, handelingen, bedoeld in die artikelen, verricht op de door hem gebruikte gronden of in of aan door hem gebruikte opstallen ter voorkoming van in het huidige of komende jaar dreigende schade als bedoeld in het tweede lid, binnen de grenzen van het werkgebied van de wildbeheereenheid waarin die gronden of opstallen zijn gelegen.

art 12 gaat over vogels (nesten/eieren) dus voor een vos niet relevant, de algemene bescherming van de meeste dieren (artikelen 9-11) is voor een vos dus niet van toepassing als maar op enige wijze aannemelijk is dat er schade is of in een komend jaar zou dreigen (dus alles wat hier verboden wordt is bij een vos meestal gewoon toegestaan):


       
       
  • Artikel 9Het is verboden dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, te doden, te verwonden, te vangen, te bemachtigen of met het oog daarop op te sporen.

       
  • Artikel 10Het is verboden dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, opzettelijk te verontrusten.
  • Artikel 11Het is verboden nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, te beschadigen, te vernielen, uit te halen, weg te nemen of te verstoren.
Peter Venema

tekenaar

De merel, die maakt nog eens veel levens dood (regenwormen) ...
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

peterv

Citaat van: tekenaar op mei 10, 2015, 07:28:08 AM
De merel, die maakt nog eens veel levens dood (regenwormen) ...
Mensen kunnen er ook wat van ..., zelfs soortgenoten worden op grote schaal gedood in een gedragsuiting die oorlog wordt genoemd.
Peter Venema

Rob S

iets met niet de trol voeren
Groeten

Rob Schaareman