Frank, wat vind je van deze?

Gestart door wilde, april 15, 2015, 13:42:43 PM

Vorige topic - Volgende topic

wilde

Dit bijtje van 6,4 mm zat vandaag in mijn tuin. Het hypo-epimeraalveld is bestippeld.
Voor Lasioglossum morio heeft dit vrouwtje heel weinig haarrandjes op de tergietbasis.
Is het toch morio?
Ik heb haar nog. Wat wil je eventueel extra zien?
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

halictus

Beste Albert,

Ik was pas laat thuis dus nu pas antwoord.
Het dier heeft geen groenachtige metaalglans maar wel franje-haarranden aan de achterkanten van de tergieten.
Het is een vr. franjegroefbij Lasioglossum sexstrigatum of L. sabulosum.
Ik weet niet of je het dier nog hebt maar dat hypoepimeraalveld is ook hier belangrijk.
Als je duidelijke afzonderlijke stippels kunt zien, dan is het sabulosum. Als de stippels tot rijtjes aaneengeregen zijn, ruimten ertussen niet duidelijk, dan is het sexstrigatum, dat is de véél gewonere soort.
Groet !
Frank

wilde

#2
Het dier heeft inderdaad niet de groenig iriserende kleur van morio.
Dan lijkt het me een vrouw L. sabulosum, want het zijn duidelijke afzonderlijke stippels, maar wél in rijen. Is dat correct?
Bedankt voor de informatie.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

halictus

Perfecte foto.
Ik ben niet duidelijk geweest. Ik had moeten aangeven dat er zeker een halve stippeldiameter of meer ruimte moet zitten tussen de buitenribbels om  de afzonderlijke stippels voor sabulosum, hier wel duidelijk afzonderlijke stippels, maar ze grenzen aan elkaar.
Dit is een L. sexstrigatum.
In Zeeland zit L. sabulosum nogal regelmatig aan de oostkant van Zeeuws-Vlaanderen.

Groet !
Frank

wilde

De rij stippels linksonder zijn wél vrij los van elkaar. Gaat het om de bestippeling van het ronde verhoogde middendeel?
Ik heb de bij vanmorgen weer vrijgelaten, dus kan geen aanvullende opnamen meer maken.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

halictus

Beste Albert,

Vanavond geen tijd helaas, maar in ieder geval uiterlijk in het weekend kijk ik de sabulosum-dames uit mijn referentieverzamelingetje even na.
Het punt is, dat die foto van jouw enorm groot en scherp is, maar dat je onder een 40x binoculair nog echt even goed moet kijken en dan alles in elkaar vervloeid lijkt.
Als je nu ook zo'n foto van een sabulosum zou kunnen maken, zouden ze wellicht nog eens opgenomen kunnen worden in een determinatiewerk, met je toestemming natuurlijk.
Dus we houden dit onderwerp nog even aan. Wellicht ben ik te stellig geweest. Ik kom erop terug.

Groet !
Frank




halictus

Beste Albert,

In het weekend zou ik nog even op je L. sexstrigatum/sabulosum terugkomen.
Van drie vrouwtjes van sabulosum en van drie van sexstrigatum het hypo-epimeraalveld getekend. Overigens, nu ik weet dat jij zulke vergrotingen kunt gebruiken en toch e.e.a. scherp houden, kun je misschien de volgende keer de spoor op de achterscheen proberen te fotograferen, de vorm en lengte van de tandjes daarop zijn nog duidelijker kenmerken.
V.w.b. de tekeningetjes: ik had veel meer vrouwtjes sexstrigatum waar je meer greppeltjes met wat onduidelijke puncten ziet, en de puncten dus echt niet makkelijk afzonderlijk (bij 40x, met een goede binoculair) zijn te herkennen. De afgebeelde sexstr. zijn dus de exemplaren met wat duidelijker afgescheiden puncten, zoals bij jouw exemplaar.

Het verschil is toch weer subtieler dan ik dacht. Het gaat duidelijk meer om de grootte van de puncten op het midden van het veld, en niet zo zeer om de onderlinge afstand. Verder zijn de puncten van sabulosum dieper. De puncten bij sabulosum op het midden van het veld liggen niet (i.e.: ik heb ze nog nooit gezien) in rijtjes. Bij jouw exemplaar is dat wel het geval en zijn ze ook niet groot genoeg m.i.
Dit alles is heel subtiel. We zouden gewoon eens een aantal exemplaren onder de binoc naast elkaar moeten bekijken.

Groet !
Frank

wilde

#7
Ik denk dat deze punctering voor mij als fotograaf geen gemakkelijk kenmerk is. Ik zal eens kijken of ik er nog eentje kan vangen in mijn tuin, en dan de spoor en tandjes van de achtertibia proberen vast te leggen.

Ik heb nu net 3 kleine Lasioglossums in mijn tuin gevangen. Er zijn er 2 met een metallic groen uiterlijk en andere kenmerken van morio. Die laat ik weer los, maar deze van 6,5 mm lijkt me weer een sexstrigatum. Ben je het daarmee eens?
Ik heb geprobeerd de achtertibia vast te leggen, maar het lukte mij nog niet.
Ik wel de hypo-emeriaal punctering, maar dat kan iets beter als ik er meer onder kan komen.

Inmiddels heb ik een foto van de rechterachtertibia, maar het is wel bagger hoor. Ik heb te weinig scherptediepte om er een fatsoenlijke foto van te kunnen maken en het beestje werkt ook niet erg mee. Dat wil graag naar buiten ........... :-\
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

halictus

Beste Albert,

Nu pas antwoord, groot deel van de dag sociale verplichtingen.
Als je dat bagger noemt....dat is een schitterende illustratie van precies de goede spoorkenmerken van een sexstrigatum!

Ik maak nog wel weer een paar tekeningetjes van de achterscheensporen van 3 sabulosum en 3 sexstrigatum.
Dank voor de moeite, en groet !

Frank

Theo MJP

Nou nou Frank, het is weliswaar een schitterende foto (petje af Albert!), maar je overdrijft met 'dat is een schitterende illustratie van precies de goede spoorkenmerken van een sexstrigatum!'.
Je kijkt hier boven op de spoor en ziet de tanden niet goed. Pas als de spoor iets naar opzij gedraaid wordt kun je de lengte en vorm van de tanden van de spoor goed zien....

GroeTheo:))

halictus

Ja, Theo, het is niet loodrecht, maar in dat geval had Albert haar een poot moeten uitdraaien en het siert hem dat hij dat niet gedaan heeft  ;).
En met deze hoek is het ruim voldoende om de vorm van de tanden te beoordelen in de zin van sexstrigatum t.o.v. sabulosum.

Groet !
Frank

wilde

#11
Is deze beter?
Wat is het verschil met de tandjes van de doorns tibia 3 van L. sabulosum?
Franj, ik zit nog steeds op je toegezegde tekening te wachten.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

wilde

#12
Het verschil tussen de spoortandjes sabulosum en sextrigatum vond ik inmiddels.
Dan lijkt mijn laatste foto er eentje te zijn van sabulosum vanwege de lange tanden: langer dan de breedte van de spoor.
Ze nestelen tussen de stenen voor mijn keukendeur samen met calceatum en vermoedelijk sexstrigatum, waarschijnlijk ook morio.

Het plaatje komt uit deze bron, die zeer uitgebreid en nuttig is: http://www.landesmuseum.at/pdf_frei_remote/EntBer_43_0033-0040.pdf
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me