Waarneming.nl in de "pers"

Gestart door hiskodevries, augustus 24, 2004, 12:30:57 PM

Vorige topic - Volgende topic

characea

#120
Tijdens de SOVON dag in Arnhem heb ik en Marcel een half uur tot een uur met de betrokken auteur gepraat.
Ten dele is de invoer van waarneming.nl wat omslachtig bij invoer van waarnemingen uit verschillende gebieden op verschillende dage maar je krijgt er dan ook wat voor terug zonder extra stappen, en zonder volledig te willen zijn:

a1) gebieds checking
a2) Koppeling van gebieden aan coordinaten
a3) alleen coordinaat invoer
a4) autocomplete soortnamen lat en nl
b ) automatische backup
c) diverse selectie/sorteringsmogelijkheden (provincie, gemeente, datum)
d) instant access voor alle deelnemers
e) een aantal standaard grafieken
f) automatische verspreidingskaartjes
g) aanpassingen van latijnse namen in de loop van de tijd
h) ten dele synoniemen conversie
i) fenologie functionaliteit
j) jaarlijsten en andere lijsten

Zelf werken ze, denk ik, met een database zonder validatie tijdens invoer en hebben ze bij hun vergelijking een oud werkgroepsscherm van waarneming.nl gebruikt. De huidige invoersschermen zijn telkens een stapje beter geworden .
Wat ze (denk ik) willen is een meer spreadsheet achtige constructie waarbij je meerdere records van een gebied in een keer in kunt voeren. Een soort variant van ons snel invoerscherm en ons 'single record' invoerscherm.

Helaas ben ik niet helemaal achtergekomen of dit oordeel over wrn.nl nu generiek was of van een beperkt aantal personen. Oorspronkelijk wilde ik bij de presentatie zijn maar dat kwam matig uit en zo te horen..nu erg slecht.
Maar zolang 10.000 andere waarnemers anders oordelen hoeven we niet te veel te treuren..al is het wel wat jammer....
Het invoeren gaat misschien wel wat langzaam..het raadplegen daar en tegen weer super snel

Pieter Stolwijk

Volgens mij hebben ze geen enkele vorm van een invoermodule en raden ze elke afdeling aan zelf wat in elkaar te prutsen.
Bovendien, zoals André al zegt, is er geen enkel check.
Vr. groet, Pieter Stolwijk


Floristische Werkgroep Twente

characea

#122
Verder denk ik dat het met de komst van WnPDA eenvoudig wordt om bestanden (lees Excel sheets)
met datum, waarnemer bekend in wrn.nl, amersfoortcoordinaten, soortnaam of soortid
in een keer in te lezen in een soort tussenruimte/database waar validatie plaats vindt om na goedkeuring (of 'uitval' voor herbeoordeling)samengevoegd te worden in de wrn.nl database.

Pieter Stolwijk

Lijkt me de goede methode. Voor validatie is natuurlijk een behoorlijke kennis nodig. Dat kan het beste op centraal niveau gebeuren.
Vr. groet, Pieter Stolwijk


Floristische Werkgroep Twente

Jan v.H.

Mooi Gelderland nummer 1 2007 : Weer pestvogels

Guus Peterse

Uit interview met Ran Schols in Sovin Nieuws:

'... De kunst is om laagdrempelige dingen in te bouwen in het SOVON-werk. Wij (= zijn Limburgse club) werken sinds kort fanatiek samen met Waarneming.nl, waarmee je die jonge honden wel binnenhaalt. Tot voor kort deden we ons archief zelf, maar nu doen we het via de site. Het is zo leuk, zo laagdrempelig. En ik zie allemaal nieuwe namen verschijnen. Duizend procent winst, vind ik. En je kunt invoeren wat je zelf leuk vindt.

SOVON koppelen aan Waarneming.nl?
Tuurlijk, direct. Volgens mij hadden ze dat ook al willen doen. Het is echt een heel mooi systeem. Er zitten google-maps achter, route-beschrijvingen, je kunt alle soorten die in een bepaald gebied zijn gezien op een rijtje zetten. Het levert veel waardevolle gegevens op. En het is on line, een groot voordeel. Het kost je betrekkelijk weinig, een server, een database. SOVON zou zoiets moeten omarmen. Je kunt mensen altijd nog vragen om meer gericht te kijken, maar je moet er in elk geval voor uitkijken dat je het wiel niet voor de tweede keer wilt uitvinden. En met de controle op rare waarnemingen gaat het ook steeds beter. Je kunt zo zelf invloed hebben op de kwaliteit van hun database. If you can't beat them ...'
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

marcel123

http://vroegevogels.vara.nl/portal?_scr=ne...item1&id=268836

CiteerDit jaar al 75 rouwmantels

Datum: 12 april 2007
De rouwmantels van vorig jaar hebben de winter zo te zien goed doorstaan. Inmiddels zijn er op landkaartje.nl en waarneming.nl 75 gemeld. De vlinder komt in Noord- en Oost-Europa algemeen voor en als dwaalgast in Nederland en België. De rouwmantel heeft gemengde en naaldbossen als leefgebied.Opletten dus, zodra de zon weer gaat schijnen. U kunt uw waarneming doorgeven via één van de bovengenoemde sites.

Bron: Vlinderstichting
In een persbericht van de vlinderstichting.

marcel123

Waarneming.nl

Dit is het kopje van een alleraardigst artikeltje over de Flora in Florondistrict D11 op Waarneming.nl Een speciale vermelding voor Wim Rubers en EJ van Haaften die nieuwe soorten voor het floron district vonden.

Ivm dit artikel meteen ff foto;s toegevoegd bij mijn waarnemingen ;)  

Nico Omlo

#128
In het blad vogel van vogelbescherming 02/2007.
Artikel invogelvlucht blz.39

Waarneming.nl als bron vermeld bij Minder verwilderde Halsbandparkieten.
Citeer
Het aantal verwilderde halsbandparkieten in Nederland lijkt sinds 2004 te zijn afgenomen.Tijdens tellingen van vrijwilligers van Araproject en Waarneming.nl. in december 2006 werden 4677 exemplaren vastgesteld. In 2004 waren dat er nog 5349.................
Overgenomen
Nico.Omlo.Mijn Waarnemingen

hiskodevries

zie pagina 23 van vlinders.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Cees Veenema

#130
Vandaag in " De Telegraaf "
Groet,

Cees


Martijn de Jong

Artikel over Vale Gieren in:


1) De PZC:

Vale gieren boven Zeeland

GILZE/TILBURG - Op verschillende plaatsen in het zuiden van Nederland zijn de afgelopen dagen vale gieren gezien. Waarnemers melden hun ontdekking op diverse internetfora. Verschillende plaatsen in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg worden genoemd. Zondag zijn vier vale gieren gesignaleerd in Maasbracht (Limburg). Maandag vlogen grote groepen over Oost-Souburg, Schoondijke en IJzendijke en Gilze - Rijen, zo valt bijvoorbeeld te lezen op Waarneming.nl, een zelfstandige werkgroep van de stichting Natuurinformatie.


2) De Telegraaf

Vale gieren in Nederland gespot
GILZE/TILBURG - Op verschillende plaatsen in het zuiden van Nederland zijn de afgelopen dagen vale gieren gezien. Waarnemers melden hun ontdekking op diverse internetfora. Verschillende plaatsen in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg worden genoemd.

De vale gieren die maandag boven Zeeuws-Vlaanderen cirkelden, zijn teruggevlogen richting België. Volgens Pim Wolf van de vogelwerkgroep Walcheren trok de groep rond 15.00 uur de grens over.

,,In het noorden zien ze donkere buien hangen. In het zuiden is het lichter. Dat betekent warmte van de zon en dus warmere lucht. Ze zijn daar beter in staat te zweven", aldus Wolf maandag. Hij denkt tevens dat de roofvogels terugkeren naar de plek waar ze hebben overnacht.

Zondag zijn vier vale gieren gesignaleerd in Maasbracht (Limburg). Maandag vlogen grote groepen over Oost-Souburg, Schoondijke en Ijzendijke (Zeeland) en Gilze en Rijen (Noord-Brabant), zo valt bijvoorbeeld te lezen op Waarneming.nl, een zelfstandige werkgroep van de stichting Natuurinformatie.

Het is ondenkbaar dat de grote groepen vale gieren zich in ons land vestigen. ,,Deze vogels zijn klifbroeders. Ze zullen op termijn wel weer terugvliegen naar hun oorspronkelijke leefgebied in Spanje", stelt Vogelbescherming Nederland maandag.

Het is nog niet eerder voorgekomen dat de vogel, die een spanwijdte heeft van ongeveer 2,75 meter, in zulke groten getale naar Nederland komt. ,,In 2003 hebben we een groep van achttien gieren gehad. Nu hebben we meldingen over een groep van zestig vogels rond Tilburg en nog eens zo'n vijftig boven Zeeuws-Vlaanderen. Die laatste groep is overigens al uit elkaar gevallen in kleinere groepen", aldus een woordvoerder van de organisatie. Hij verwacht dat in de komende dagen nog meer gieren naar ons land trekken.

Normaal leeft de vale gier in de Spaanse Pyreneeën. Daar broeden zeker duizenden paren. Volgens Vogelbescherming hebben de vogels daar grote moeite om voedsel te vinden. Door nieuwe Europese wetten die het verspreiden van besmettelijke dierziekten moeten voorkomen, mogen kadavers niet meer in de natuur worden achtergelaten. ,,Gedreven door de honger zijn ze naar het noorden getrokken", aldus de zegsman.

Begin mei meldden Spaanse media dat hongerige gieren in de provincie Burgos zelfs levend vee aanvielen. In één geval wisten circa honderd gieren een koe en haar kalf te doden. Vogelbescherming Nederland verwacht deze taferelen hier niet. ,,Dat is een zeer uitzonderlijke situatie. De groep die in 2003 in Nederland was, doodde wel jonge ooievaars. Hoe ze zich nu gaan gedragen, blijft vooralsnog afwachten."

De woordvoerder denkt dat de roofvogels in ieder geval niet verder zullen vliegen dan Noord-Holland. ,,Ze trekken niet over zee." Volgens hem kunnen de dieren wel weer binnen enkele dagen terug zijn in Spanje. ,,De gieren maken gebruik van de thermiek. Ze zweven door de lucht en kunnen daarbij snelheden tot vijftig kilometer per uur halen."


3) Nu.nl

Vale gieren boven Zeeuws-Vlaanderen
Uitgegeven: 18 juni 2007 10:05
Laatst gewijzigd: 18 juni 2007 14:23

OOSTBURG - Boven Zeeuws-Vlaanderen vliegen maandagmiddag enkele tientallen vale gieren. Dat meldde Pim Wolf van de vogelwerkgroep Walcheren. De dieren, met een spanwijdte van 2,5 tot 3 meter, werden al eerder gezien in België.


Volgens Wolf zijn de vogels op zoek naar een thermiekbel, om verder te vliegen op zoek naar voedsel.

De dieren, ongeveer 7,5 kilo zwaar, zijn afkomstig uit de Spaanse Pyreneeën, waar ze grote moeite hebben eten te vinden. De gieren komen vooral voor in de Spaanse provincie Aragon, waar van oudsher in herdersdorpen kadavers van dode schapen werden achtergelaten.

Europese wetten

Maar door nieuwe Europese wetten die het verspreiden van besmettelijke dierziekten moeten voorkomen, mogen de kadavers niet meer in de natuur achter worden gelaten. De gieren leggen gemakkelijk honderden kilometers per dag af op zoek naar voedsel.

Meer plaatsen

Op verschillende plaatsen in het zuiden van Nederland zijn de afgelopen dagen vale gieren gezien. Waarnemers melden hun ontdekking op diverse internetfora. Verschillende plaatsen in Zeeland, Noord-Brabant en Limburg worden genoemd.

Zondag zijn vier vale gieren gesignaleerd in Maasbracht (Limburg). Maandag vlogen grote groepen over Oost-Souburg, Schoondijke en Ijzendijke (Zeeland) en Gilze en Rijen (Noord-Brabant), zo valt bijvoorbeeld te lezen op Waarneming.nl, een zelfstandige werkgroep van de stichting Natuurinformatie.  
Martijn de Jong

Martijn de Jong

En vandaag de Vale Gieren uitgebreid op het Jeugdjournaal, met een vermelding op de website naar waarneming.nl
Martijn de Jong

henkjanvdkolk

Groeten,
Henk-Jan van der Kolk

Dylan

Dylan Verheul
Mede-oprichter Waarneming.nl

Martijn de Jong

#136
Vandaag links naar waarneming.nl op de volgende websites:

Volkskrant

Omroep Brabant

MSN

!Noordhollands Dagblad

Dagblad van het Noorden

Ja, we zijn vandaag goed in De Pers terecht gekomen  
Martijn de Jong


Dylan

Heeft er iemand een scan van het artikel in het NRC?
Dylan Verheul
Mede-oprichter Waarneming.nl

characea

#139
In NRX Next zag ik niets staan..maar dit is onvoldoene..het moet echt een scan zijn ?

http://www.nrc.nl/binnenland/article725857...in_je_telescoopCiteerWauww! Grandioos”, zegt Setton. „Je hart gaat echt harder slaan als je zoiets meemaakt.” Binnen de kortste keren stond een groep mensen om hem heen, herinnert hij zich. „Iedereen wilde door die telescoop kijken.” Het waren volwassen vogels, vertelt Setton, „dat zie je aan hun verenkleed.”

Ook in het nabijgelegen Maasdonk en elders in Brabant, Limburg en Zeeland zijn vale gieren waargenomen. Het is onduidelijk waarom zo’n honderd exemplaren hun habitat in Spanje of de Franse Pyreneeën hebben verlaten, aldus de Spaanse vogelbescherming. Voedseltekorten, door vermindering van de aantallen veekadavers in de open lucht, zijn een mogelijke verklaring, maar ook klimaatveranderingen kunnen de oorzaak zijn van het uitzonderlijke verhuisgedrag.

De vale gieren, waarvan zich ongeveer 70.000 exemplaren in Spanje bevinden, staan niet direct bekend als trekvogel. De vogels hebben vaste nestgebieden. Wel schrikken gierenkolonies er niet voor terug vele honderden kilometers af te leggen op zoek naar voedsel.

In 2002 kreeg de vale gier in Spanje te maken met een belangrijke terugval in zijn voedselaanbod, toen het verboden werd veekadavers in de open lucht achter te laten.

Aanleiding waren Europese maatregelen in verband met de gekkekoeienziekte. „Maar dat er te weinig voedsel voor de gieren is, lijkt ons wat te vroeg geconcludeerd’’, aldus de Spaanse vogelbescherming.

De afgelopen jaren is de ‘kadavernorm’ weer wat afgezwakt. In Spanje zijn onlangs speciale voedingsprogramma’s voor de vale gier begonnen in gebieden waar minder kadavers zijn. Volgens de vogelbescherming trekken de vogels vrij snel weer zuidwaarts.

hiskodevries

vanmorgen (20 juni) pagina drie in de volkskrant grote  foto van J. Schwiebbe en een verwijzing naar Waarneming.nl
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Els

En ook deze nog:

http://vroegevogels.vara.nl/portal?_scr=ne...item1&id=298665

De vale gieren zorgen wel voor veel reclame  :wub:


Zo bereiken we dus mensen die nog niet zo veel verstand hebben van vogels......
Els Ouwehand, Katwijk

Martijn de Jong

Vandaag nog aandacht voor waarneming.nl in De Pers

De Volkskrant


Brabants Dagblad


Hisko, enig idee hoeveel bezoekers er in de afgelopen twee dagen op de site zijn geweest?
Martijn de Jong

hiskodevries

tuurlijk: 18 en 19 juni

40,274 Visits
22,896 Absolute Unique Visitors
465,764 Pageviews
11.56 Average Pageviews
00:05:22 Time on Site
18.63% Bounce Rate
42.97% New Visits
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

Guus Peterse

En hoe was dat bijvoorbeeld op 16 en 17 juni?
Guus Peterse

Nieuw op mijn weblog: Kaapverdië juli - augustus 2015

hiskodevries

#145
16 en 17 juni


13,893 Visits
6,385 Absolute Unique Visitors
187,829 Pageviews
13.52 Average Pageviews
00:05:15 Time on Site
27.77% Bounce Rate
24.41% New Visits
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

characea

#146
Wat is Bounce RAte ?
ah, het staat hier:
http://en.wikipedia.org/wiki/Bounce_Rate
En 18% is zelfs uitstekend:
Citeer"it is really hard to get a bounce rate under 20%, anything over 35% is cause for concern, 50% (above) is worryin

500.000 pageviews is niet slecht. De KNMI haalt 1.000.000 pageviews bij weeralarm (of was het nu bezoekers ?)Trouwens, bij NRC next woensdag 20 juni stond wel wat:
Een erg groot maar ook erg kort bericht. Twee zinnen met een rood kader er omheen.

Rinie van Reenen

#147
Inderdaad aardig om dat na te gaan. Blijkt een toename van (schatting) 250%, da's niet gek!
Verder zou ik wel vermoeden, dat het bij het KNMI om bezoekers gaat.
Groet, Rinie van Reenen


characea

#149
hmm je bedoelt dit:
Het artikel gaat over zakdragers ..(en dat is een forum onderwerp)