which longhorn beettle?

Gestart door Bep van Pelt-Verkuil, maart 15, 2015, 15:15:50 PM

Vorige topic - Volgende topic

Bep van Pelt-Verkuil

At a flower rich meadow in Slovenia at 1000m I saw this longhorn beetle. I looked in the Dutch Biodiversity centre, but did not find any.

jck

Dit lijkt mij eerder Cantharidae dan een boktor.

James

Bep van Pelt-Verkuil

OEPS, ik ben gaan zoeken met deze site http://determineren.nederlandsesoorten.nl/boktorren/app/views/matrixkey/identify.php. Toen vond ik het erg lijken op het diertje dat ik op de foto had, maar ik ben geen deskundige en kijk het liefst plaatjes

jck

Met plaatjes kijken kom je vaak bij de juiste familie maar daarna wordt het moeilijker. Als ik niet weet wat ik gezien heb, begin ik met deze -

http://www.kerbtier.de/enindex.html en http://thewcg.org.uk/

Let wel, ze zijn geen van beide volledig. De lengte moet eigenlijk altijd bij de waarneming. Hoe meer details, hoe groter de kans op een naam. Er zijn altijd soorten die alleen onder de  :micro: te determineren zijn.

James

jan cuppen

Zeker een Cantharidae, vermoedelijk het genus Cantharis zelf. Aan soort waag ik me niet.
Met vriendelijke groeten,

Jan Cuppen

Arp

Heb even zitten puzzelen met de Sloveense soorten, maar kom er toch op uit dat dit (net als in Nederland) livida moet zijn (donkere vorm) - met een kleine slag om de arm omdat ik niet van al die soorten de volledige variabiliteitsbreedte ken (dus Cantharis livida onzeker).
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Bep van Pelt-Verkuil

Fijn! Kan ik er tenminste wat bijschrijven.
Ik word handiger met invoeren, maar waar kan ik dan kwijt bij het invoeren: Cantharis livida onzeker, direct bij de titel?

Arp

Ergens kort onder het veld waar je de soortnaam invult staat een checkbox met daarachter "zeker" - als je zorgt dat daar geen vinkje staat is de determinatie dus als onzeker ingevoerd.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Douwe van der Ploeg

Bij het invoeren is er een aangevinkt vakje "Zeker", als je daar het vinkje weghaalt heb je de waarneming als "onzeker" ingevoerd. Dit doe je voor gevallen waar je vermoed dat het die soort is, maar je niet helemaal zeker bent (omdat je bijvoorbeeld een zeldzame dubbelganger niet uit kan sluiten, of omdat je niet alle soorten kent).
Zie voorbeeldplaatje ;)
Douwe van der Ploeg