Protaetia fieberi or Protaetia marmorata

Gestart door Bep van Pelt-Verkuil, maart 15, 2015, 14:29:03 PM

Vorige topic - Volgende topic

Bep van Pelt-Verkuil

At a flowerrich meadow at 700m in Slovenia.
Is  this Protaetia fieberi or Protaetia marmorata?
I regret it is not fully sharp.
Looking at the pattern on the elytron it migt be P marmoratra.
What do you think?

Arp

Hoi Bep,

Voor eventuele andere lezers: Het gaat om het beest dat hier gepresenteerd werd, met dit antwoord:
Citaat van: Arp op maart 15, 2015, 13:54:53 PM
De nieuwe foto toont volgens mij (op buikgevoel) ook gewoon Cetonia aurata, maar het is beslist handig om meer kleine details te zien. Als het origineel groter is, probeer de foto dan zo uit te snijden dat er meer kever en minder omgeving zichtbaar is en/of zet er nog een paar foto's bij uit andere hoeken. Details die handig zijn:

  • Vorm van kop/neus
  • Voorrand van het halsschild naast de kop
  • wel/geen witte beharing in de knietjes (been gebogen zodat je in de knie kunt kijken en zo groot/duidelijk mogelijk)
  • vorm/structuur van de "punktering" op denkschilden en halsschild
  • erg belangrijk: Knobbelvormige uitstulping aan de middenborst (midden/vooraan aan de onderkant van de kever)
Bedankt voor de extra foto's - daarmee wordt het duidelijk(er) :)

Het is zeker geen marmorata (in heel veel overzichten vind je die nog terug onder de oude naam lugubris). P. marmorata heeft (doorgaans) een andere kleur groen (donkerder/matter), een rechtere neus en de voorrand van het halsschild is naast de kop niet uitgerand (zie deze foto).

Voor mij is deze op basis van kleur, kopvorm, bestippeling, plaats en vorm van tomentvlekken, en zo te zien ongetomenteerde knietjes ook gewoon Cetonia aurata, maar ik ben geen specialist voor deze kevers en zeker niet voor Zuid-Europa. Zelf zou ik dit als een "zekere" C. aurata invoeren en eventuele validatie overlaten aan een soortkenner.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

beetlestitch

Toon Keukelaar

Arp

Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Bep van Pelt-Verkuil

Ik ben blij met jullie determinatie.
Ik heb alleen een vraag.
Ik heb al een gouden tor op observado.org gezet. Die is egaal van kleur en heeft geen tekening op de schilden. Deze torren vind ik zelf qua schild helemaal anders. Stippels, strepen in een duidelijk patroon. Kan deze soort zo verschillen?

beetlestitch

ik denk dat op observado een andere soort ingevoerd is maar weet dit niet zo zonder foto. de witte tekening is bij cetonia aurata weinig variabel maar de kleur wel. groeten toon
Toon Keukelaar

Bep van Pelt-Verkuil

Bij deze twee foto's.
Als ik al jullie reacties goed begrijp gaat het hier om dezelfde soort, namelijk de gouden tor.
Ik ben er niet van overtuigd dat het allebei gouden torren zijn. Gevonden op dezelfde locatie in Slovenie (meditterane helling vlak bij Triest)(vlak bij "Grad Socerb" (= "Kasteel Socerb"). Voor mij is de ene een gedeukte gouden tor en de andere Protaetia fieberi of P marmorata. Voor het gemak heb ik ze allebei gouden tor genoemd.
Ben erg benieuwd. Zie ook http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=311067.0
Bep van Pelt

beetlestitch

de bovenst foto volgens mij 2 c. aurata de laatste foto zou heel goed een protaetia cuprea kunnen zijn. hier van zijn meerdere ondersoorten van op de balkan. groeten toon. zonder kevers zijn foto determinaties vaak een hachelijke zaak daar meerdere kenmerken voor een resultaat zorgen en alle kenmerken zijn nooit op 1 foto goed zichtbaar. groeten toon.
Toon Keukelaar

Bep van Pelt-Verkuil

Ik heb van die aurata nog meer foto's, welk detail heb je nodig? Heb nog bovenaanzicht en een meer zijaanzicht

Arp

#9
Hoi Bep,

Vannacht ben ik halverwege dit antwoord achter de PC in slaap gedommeld ... zie net dat Toon al wat geantwoord heeft. Dit is mijn antwoord van vannacht, wat ik toch nog maar even doordruk, want een paar dingen zijn anders geformuleerd dan bij Toon...


Het zijn geinige, mooie kevers maar ik ben beslist geen kenner van deze soorten. Het is dat ik er een paar keer een zwik heb "uitgbroed" en vanwege allerlei determinatiediscuissies die in de loop der jaren op diverse fora voorbij zijn gekomen ook wel eens wat info bij elkaar heb gescharreld, maar veel Europese soorten - de meeste eigenlijk - heb ik zelf nog nooit in levende lijve gezien.

Citaat van: Bep van Pelt-Verkuil op maart 20, 2015, 21:19:38 PM
Als ik al jullie reacties goed begrijp gaat het hier om dezelfde soort, namelijk de gouden tor.
Die conclussie begrijp ik niet - het is de eerste keer dat je deze twee foto's laat zien, toch? Of is de bovenste hetzelfde individu als één van de andere die je hebt laten zien? Dat zou eventueel kunnen, want tot nu toe heb je volgens mij alleen Cetonia aurata laten zien en die bovenste (van de twee plaatjes in je laatste bericht) zou ik ook zo noemen, maar de onderste beslist niet(!)

Waarom kom jij op de namen die je voorstelt? Welke sleutel/literatuur of welk vergelijkingsmateriaal gebruik je?

Voor marmorata (aka lugubris) was hierboven al wat genoemd:
Citaat van: Arp op maart 17, 2015, 10:47:00 AM
Het is zeker geen marmorata (in heel veel overzichten vind je die nog terug onder de oude naam lugubris). P. marmorata heeft (doorgaans) een andere kleur groen (donkerder/matter), een rechtere neus en de voorrand van het halsschild is naast de kop niet uitgerand (zie deze foto).
Die is het hier dus ook niet.

Uit een eerder topic:
Citaat van: Arp op maart 03, 2015, 02:05:14 AM
In that neck of the woods (Austria, Slovenia, Croatia), supposedly these somewhat similar looking species might be present:

Cetonia aurata (Linnaeus 1761)
Protaetia aeruginosa (Linnaeus 1767)
Protaetia affinis (Andersch 1797)
Protaetia marmorata (Fabricius, 1793) (aka Protaetia lugubris)
Protaetia angustata (Germar 1817)
Protaetia metallica (Herbst 1782) (aka Protaetia cuprea metallica)
Protaetia cuprea obscura (Andersch 1797)
Protaetia fieberi (Kraatz 1880)
Protaetia ungarica (Herbst 1790)
Dat zij dus (minimaal) de soorten die je in overweging moet nemen. Opvallen aan deze kever is het volledig ontbreken van toment (wit "vilt"/haartjes) op de dekschilden - het witte vlekje op de schouder van het linker dekschild zal vuil zijn. Dit kan als afwijking bij veel soorten, zeldzaam, wel eens optreden, maar voor een aantal soorten is het de "standaard fabrieksuitvoering". Daar moet je dus het eerst naar kijken.

Van die soorten valt voor mij aeruginosa meteen af (vorm, glans). Andere soorten die "standaard" geen/zelden toment hebben zijn affinis, angustata en cuprea obscura. Voor hungarica zijn hele regio's bekend waar (vrijwel?) de gehele populatie geen toment heeft, maar volgens mij pas veel zuidelijker - tegen de tijd dat je in Iran komt zijn ze bijna zo glimmend als aeruginosa (waarbij ik altijd moeite heb om te geloven dat het echt dezelfde soort is?!?). In de omgeving van Slovenië ziet hungarica er doorgaans uit zoals deze en ook vanwege andere "kenmerken" laat ik die afvallen. Bij fieberi komen exemplaren voor bijna zonder toment, maar zelden - ik zou die voor het gemak voorlopig ook even op de achtergrond houden.

Het gaat dus (iets te) kort door de bocht om een keuze uit deze soorten:
Protaetia affinis (Andersch 1797)
Protaetia angustata (Germar 1817)
Protaetia cuprea obscura (Andersch 1797)

Om de andere überhaupt mee te laten doen, moet je met erg goede argumenten pro die betreffende soort en sterke argumenten tegen deze drie komen. Dat is op basis van deze ene foto alvast onmogelijk.


Ik was afgeleid geraakt - zijspoortjes enzo - bij het zoeken naar een oplossing tussen deze drie, omdat ik weer eens een slag(je) gemaakt heb in de richting van een forumstukje over de determinatie van deze beesten (dankzij nieuwe foto's die ik onlangs bij Toon kon maken :) ) en uiteindelijk dus in slaap gevallen. Nu laat ik het er weer even bij (tijd is op).

Om diverse redenen zou ik hier eigenlijk geen angustata zien, maar ik had al aangegeven dat ik van die soort te weinig weet. Voor mij gaat het in eerste instantie (met een slag om de arm) dus tussen affinis en obscura en dan met een lichte voorkeur voor cuprea obscura - dat is dus hetzelfde als de door Toon voorgestelde. Misschien durft Toon affinis zekerder uit te sluiten dan ik (hij kent die beesten echt veel beter, ik zit maar wat te neuzelen) - dan zou dat wat mij betreft nog sterker op obscura wijzen, maar in elk geval zou ik meer foto's van echte herkenningskenmerken moeten zien, zoals in dit geval de mesosternaalvoortzetting (knobbel onder de buik), binnenrand van de achterdijen, toment in de knietjes etc.

Citaat van: Bep van Pelt-Verkuil op maart 21, 2015, 11:20:09 AM
Ik heb van die aurata nog meer foto's, welk detail heb je nodig? Heb nog bovenaanzicht en een meer zijaanzicht
Zet ze er maar bij, al denk ik niet dat we voor die bovenste op wat anders uit zullen komen - het geeft dan wellicht wel meer "bewijs" dan buikgevoelens.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Bep van Pelt-Verkuil

als ik zoek dan gebruik ik: http://www.coleo-net.de/coleo/texte/scarabaeidae.htm
http://www.hlasek.com/ccbrouci1an.html
http://bugguide.net/node/view/186
Maar soms ook met een familienaam en dan plaatjes kijken via google of de insectengids.
Ben dus niet erg ervaren en absoluut niet deskundig op het gebied van kevers.