Niet-schuwe Wolf uit Duitsland zwerft enkele dagen in Nederland rond.

Gestart door gerdwichers8, maart 07, 2015, 13:32:05 PM

Vorige topic - Volgende topic

Douwe van der Ploeg

Overigens zouden er bij vogels wel meer dingen anders zijn.. Zo zou er geen verzoek om vervaging komen voor een dier dat één keer wordt gezien en de volgende dag 25 km verderop nog een keer ;)
Douwe van der Ploeg

Max Berlijn

#31
De wolf is vanmorgen getwicht door minimaal twee mensen (met foto). Erger is dat vanavond bij Hart van Nederland beelden van het beest te zien waren waar hij erg tam leek. Een schapenhoeder claimde dat een van zijn schapen waren aangevallen door de wolf. Een ding is zeker als ik er ooit een zie in NL ga ik mijn mond houden...
Max Berlijn
Oud archivaris CDNA zie: https://observation.org/user/lifelist/10891 voor mijn belangrijke waarnemingen buiten NL + https://www.instagram.com/maxberlijn/ voor my Holarctic photo's.

gardensafari

Ik blijf het zeggen: er klopt iets niet met die wolf.
Te tam, te weldoorvoed.
Kortom, alle deskundigen op één hoop, ik geloof het gewoon niet.
Iedereen WIL een wolf zien.
En dus is er een wolf.
Het kan, maar ik wil bewijs.
En als hij is ontsnapt, dan is het een escape en dus geen terugkeer van de wolf in Nederland.
Juist in dit geval zijn er teveel zaken die vragen oproepen.
Groetjes,

Hans Arentsen
www.gardensafari.nl

Hoezo geen idealen? Ik wil een heleboel mensen verbeteren.

jeroenroelofsen

Dat tamme vind ik ook vreemd, echter dat doorvoede, vindt ik geen argument dat tegen spreekt. Als de wolf uit een voedselrijk gebied verstoten is, dan is ie dus met een goede basis vertrokken. Neem daarbij dat een wolf uitstekend meerdere dagen zonder eten zou kunnen.

Vooralsnog geef ik hem het voordeel van de twijfel, maar hoop wel dat er op korte termijn meer bewijslast komt (dna of wellicht dmv isotopen).
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

BJWolfs

#34
Gisteren nog veel door Drenthe heen gereden, niet zozeer vanwege een eventuele ontmoeting met de wolf maar gewoon omdat ik daar vlakbij woon en elke week samen met mijn vrouw wandel. Het gebied ken ik op mijn broekzak en het viel me op dat er niet meer mensen waren dan normaal gelukkig. In elk geval geen mensen die met verrekijker of telelenzen hele velden afspeurden.
Gelukkig maar!

Net als mijn bovenbuurman ben ik vrij sceptisch voor deze wolf. Ik weet namelijk dat er in Gasteren, een dorpje vlakbij de plaats van de laatste waarneming, iemand woont met honden die voor mij precies hetzelfde zijn als een wolf. Exact dezelfde kenmerken als genoemd op diverse websites. Deze "wolf" die nu door Drenthe loopt is wat mollig en niet schuw dus dat vind ik verdacht. Het zou in mijn ogen dus best om een "tamme wolf" kunnen gaan.

Toch denk ik dat we voorzichtig moeten zijn met locaties e.d. mocht het toch om een wolf gaan. Wolven lopen dan wel wat kilometers per dag maar om te voorkomen dat mensen hele gebieden doorkruisen daar lijkt me dit niet handig om de locaties vrij te geven.
Sommige gebieden lijken gewoon een beekdal met gras maar daar groeien straks duizenden orchideeën, het zou jammer zijn dat deze alle vertrapt werden door mensen die op zoek zijn naar een wolf.


Toch denk ik wel dat een wolf daar kansen heeft om te overleven, op een doordeweekse dag is het toch erg stil en verlaten op veel plekken. Ree en das en bever zit er genoeg, dus eten is daar wel. 's Weekends en dan vooral afgelopen weekend was het vrij druk maar verder valt het toch wel mee. Zo'n wolf heeft naar mijn mening ook nog wel overlevingskansen bij omgeving Hooghalen en Westerbork, het Drents Friese wold of Amsterdamse veld om maar iets te noemen.

Max Berlijn

#35
Na gisteren alles in de media gezien en gehoord te hebben verbaas ik me ook wel een beetje over de stelligheid van vele experts over de echtheid van deze wolf. Ze hebben al een "zeperd" achter de rug met dat dode beest langs de kant van de weg een tijd geleden en nu gaat men er weer vol in terwijl de film waarbij die gisterenochtend gelijk aan mijn hond een auto op een boerenerf of iets dergelijks passeert toch zeer ongebruikelijk is voor een wilde wolf...
Max Berlijn
Oud archivaris CDNA zie: https://observation.org/user/lifelist/10891 voor mijn belangrijke waarnemingen buiten NL + https://www.instagram.com/maxberlijn/ voor my Holarctic photo's.

Arjan Broekhuizen

Is de wolf nu verdachte bij alle dieren die dood worden gebeten:
CiteerDoodgebeten?
Bij de redactie van RTV Drenthe kwam vanmiddag een telefoontje binnen dat in Nieuw-Amsterdam een schaap is doodgebeten afgelopen nacht. Het dier was gebeten bij zijn kop en vervolgens verder aangevreten. Eigenaar Bert Jagt vermoedt dat de hongerige wolf tijdens zijn tocht naar Noord-Sleen een tussenstop heeft gemaakt in Nieuw-Amsterdam.
http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/wolf-gespot-langs-n381-bij-noord-sleen

Schaap in Nieuw-Amsterdam niet doodgebeten door wolf
http://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/schaap-nieuw-amsterdam-niet-doodgebeten-door-wolf
Met vriendelijke groet,
Arjan Broekhuizen

jeroenroelofsen

#37
Op de site van RTV Drenthe wordt zelfs een kaartje bijgehouden van de afgelegde route.... of dat nu zo wenselijk is...
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

Cygnus

Citaat van: jeroenroelofsen op maart 09, 2015, 10:01:32 AM
Op de site van RTV Drenthe wordt zelfs een kaartje bijgehouden van de afgelegde route...

Hij lijkt op weg naar Hongerige Wolf (gemeente Oldambt).
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema


joostheeremans

Tot nu toe gedraagt de wolf zich voorbeeldig, gaat nauwelijks van de paden, is niet agressief, blijkt niet het schaap te hebben gedood en stelt al een hele hoop mensen in staat om met hun mobiel bijna beeldvullende foto's te maken  ;) . Ik snap de scepsis wel over het gebrek aan schuwheid van de wolf, maar aan de andere kant, ik had ook niet verwacht dat de eerste wolf in Nederland het meest schuwe exemplaar uit de roedel zou zijn. Gezien de berichten over de roedel nabij Nederland is het ook niet erg onlogisch dat deze nu opduikt, we wisten dat ze erg dichtbij waren.
MvG Joost Heeremans- Do geese see god ?-

M.Haverkamp

Verslagje onderzoek uit Roemenie:

Deze wetenschappers geloofden hun eigen ogen en zenders niet: een roedel (Ze namen het roedel 'Downtown Pack'), zwierf 'nachts regelmatig door de voorsteden van Brasov (350.000 inwoners), ze snuffelde in vuilcontainers en jaagden in de plantsoenen op konijnen. Men heeft er meer dan 80 zwerftochten geobserveerd, wolven liepen 'ochtends om acht uur nog midden tussen mensen en spitsverkeer door de straten. En niemand merkte dat daar een 'boze' wolf liep.
BJWolfs

#42
Ik lees net op RTVnoord dat de wolf door een woonwijk loopt en verschillende malen op de video is gezet.
Filmpjes te bekijken op: http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=146200


Iets lijkt me niet helemaal goed gaan en denk dat de "wolf" (is het wel een wolf?) nog wel wordt neergeschoten.
Vreemd hoe mensen kunnen reageren als de natuur te dichtbij komt!

i. velthuis


M.Haverkamp


jeroenroelofsen

Pfffff hoe moeilijk is het in Nederland om de natuur gewoon met rust te laten? Hoezo verdoven? WTF? Dat beest doet geen mens/hond kwaad, laad hem lekker lopen, hij gaat vanzelf op zoek naar eten. Als wij als mensen maar zorgen dat ie dat niet krijgt in dorpen/steden verdwijnt ie vanzelf uit zicht...... #roodkapjecomplex  :huh:
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

hiskodevries

Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0


hendrik.h

12:00 uur: De wolf is in woonwijken gesignaleerd. 'Dat vinden we geen wenselijke situatie', zegt gedeputeerde Henk Staghouwer op Radio Noord. 'We zijn aan het kijken of we de wolf kunnen verdoven'.

http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=146200
gr hendrik.

Maico Weites

Niks gebeurd, maar meneer begint alweer over verdoven.  Man, over een paar uur wordt de wolf waarschijnlijk weer 20 km ten noorden van Hoogezand gemeld.
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

jeroenroelofsen

Citaat van: hiskodevries op maart 09, 2015, 12:48:25 PM
Citaat van: i. velthuis op maart 09, 2015, 12:30:55 PM
Zie net dat ze hem gaan verdoven
waar zie je dat?

http://www.rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=146208
Citeer
De provincie Groningen gaat de wolf die door onze provincie trekt opsporen en proberen te verdoven. Dat zegt gedeputeerde Henk Staghouwer op Radio Noord.

Staghouwer noemt de rondreis van de wolf een zorgelijke situatie: 'Het dier vertoont a-typisch gedrag. Het reageert niet schuw en dan moeten we beoordelen: wat voor risico's lopen we hierbij.'

Verdoven of afschieten?
Verdoven en vangen is een optie, zegt de gedeputeerde: 'Ook willen we dna-materiaal afnemen, zodat we er achter kunnen komen waar het beest vandaan komt.'

Afschieten? 'Nee hoor, dat doen we zeker niet', is Staghouwer stellig: 'De wolf is een icoon en we willen hem graag verwelkomen in Nederland.'

De gedeputeerde blijft wijzen op een risico voor mensen: 'Blijf er alsjeblieft bij weg. Als het beest in aanraking komt met mensen wordt het natuurlijk gedrag van de wolf aangetast. En dat moeten we voorkomen. Dus blijf uit de buurt van de wolf.'
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

lennartv

Weet (vrijwel) niets over wolven, maar hij loopt dus inderdaad gewoon rustig door een woonwijk heen.
Toch wel toevallig dat net de eerste wolf in Nederland ook een van de schaarse extreem tamme exemplaren is...
Groetjes,

Lennart Verheuvel

www.naturebylennart.com

jeroenroelofsen

#52
De wofl als ppgejaagd wild  :'( , kunnen we de filmer niet gewoon bekeuren voor opjagen van beschermde dieren?
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

Maico Weites

Citaat van: lennartv op maart 09, 2015, 12:55:07 PM
Weet (vrijwel) niets over wolven, maar hij loopt dus inderdaad gewoon rustig door een woonwijk heen.
Toch wel toevallig dat net de eerste wolf in Nederland ook een van de schaarse extreem tamme exemplaren is...


Kan natuurlijk ook zijn dat schuwe wolven gewoon niet gezien worden. Dat de 'eerste' wolf dan een makke is, is dan nog niet zo vreemd.
Maico
Waarnemingen en foto's:
Nederland: https://waarneming.nl/users/15919/
Rest v/d wereld: https://observation.org/users/15919/

stefanhageman

Citaat van: jeroenroelofsen op maart 09, 2015, 13:01:30 PM
De wofl als ppgejaagd wild  :'( , kunnen we de filmer niet gewoon bekeuren voor opjagen van beschermde dieren?


RTV Noord is ook lekker bezig met creëren van een hype. Wat is nou het nut van een 'razende' reporter erachteraan te sturen en het continu plaatsen van updates op de website.
Stefan Hageman


hiskodevries

Douwe van der Ploeg, hij is naar jouw onderweg 13:00 uur: De wolf zou gezien zijn langs de N367 in Oude Pekela.
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0

HPM

Dit topic heeft nu 56 berichten en 1600+ views. Ook een soort hype toch?

Herman van der Meer

jeroenroelofsen

Citaat van: hiskodevries op maart 09, 2015, 13:27:13 PM
Douwe van der Ploeg, hij is naar jouw onderweg 13:00 uur: De wolf zou gezien zijn langs de N367 in Oude Pekela.

Terug naar Duitsland? De A28 en A7 zijn wellicht voorlopig nog lastig te nemen obstakels?
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)

HPM

Citaat van: jeroenroelofsen op maart 09, 2015, 13:34:35 PM
Citaat van: hiskodevries op maart 09, 2015, 13:27:13 PM
Douwe van der Ploeg, hij is naar jouw onderweg 13:00 uur: De wolf zou gezien zijn langs de N367 in Oude Pekela.

Terug naar Duitsland? De A28 en A7 zijn wellicht voorlopig nog lastig te nemen obstakels?

Tot nu toe lijkt hij de wegen vooral te volgen. Misschien juist omdat dat de minste obstakels oplevert. Gewoon doorlopen zonder slootje te hoeven springen. Via de A7 zit hij zo weer in Duitsland.

Herman van der Meer

jeroenroelofsen

Mee eens Herman, ware het niet dat de A28 en A7 natuurlijk wel een stuk drukker zijn dan de meeste andere wegen. Als je kijkt naar de route vlgns rtv noord (Onderaan dit artikel) is ie eerst bij de A28 afgebogen naar noord, en nu bij de A7 naar oost.
Met vriendelijke groet
Jeroen Roelofsen
Mijn waarnemingen
Mijn website
Recente blog; Zuidpier IJmuiden
Nieuwe vogel soorten; Zeekoet, Kleine Rietgans, Strandleeuwerik, Waterral, Witgatje   (185 totaal)