Vogelonderzoekkamp met NJN, JNM en Sovon

Gestart door Albert de Jong, maart 04, 2015, 15:42:05 PM

Vorige topic - Volgende topic

Albert de Jong

Van 3 t/m 6 april organiseren de NJN, JNM en Sovon een kampje over vogelonderzoek in Chaam! Dat is iets dat de jeugdbonden niet zo vaak doen, maar wel heel leuk is en nuttige informatie oplevert. We gaan twee atlasblokken tellen voor het Vogelatlas-project. Met kans op Middelste Bonte specht en Bosuil.

Deelnemers van het kampje gaan inventarisaties uitvoeren in de omgeving van Alphen en Chaam in Noord-Brabant: een mooi gebied met bossen, heide, vennen, beekdalen en de Bleeke Heide: een leuk stukje natuur met veel eenden en steltlopers. Het is de bedoeling dat op deze manier de aantallen broedvogels in de atlasblokken 50-25 en 50-35 worden onderzocht. De telgegevens worden gebruikt voor de nieuwe vogelatlas, een meerjarenproject dat een overzicht biedt van de Nederlandse broedvogelstand. Belangrijke informatie dus!

Leren inventariseren
Op vrijdagavond 3 april legt onderzoeker Henk Sierdsema van Sovon uit wat vogels tellen voor de Vogelatlas inhoudt en welke spannende analyses ermee gedaan worden. Als Brabander kent hij de streek goed en geeft hij ook alvast tips over de soorten die je kunt verwachten. Op zaterdagochtend 4 april krijg je eerst een korte instructie van Albert de Jong van Sovon, waarna je in teams de omgeving in trekt om zoveel mogelijk soorten te scoren. Ben jij degene met de meeste soorten in het kilometerhok? Of vind jij die roepende Middelste Bonte Specht?

Waar?
We verblijven in het Scoutinggebouw, Zandstraat 6 in Alphen. De omgeving is een erg mooi gebied om het vroege voorjaar op te snuiven en de eerste terugkerende zomervogels binnen te tikken, evenals de eerste vlinders of vinpoot-salamanders. 's Middags hebben we alle tijd om rond te struinen en 's avonds zoeken we naar uilen. Meer dan genoeg te doen dus! Tot in Brabant!

Opgeven
Ben je geen lid van één van de jeugdbonden (JNM of NJN)? Geef je dan op via dit formulier. https://www.sovon.nl/nl/content/opgave-kampje-jeugdbonden-sovon
Je krijgt dan snel meer informatie over dit kampje via een e-mail.

Groeten,
Reinier de Vries, Jacob Lotz en Albert de Jong
Openlijk liefhebber van meeuwen en ganzen.
Werkt bij Sovon als communicatiemedewerker.

Jacob Lotz

Groeten,

Jacob Lotz


NJN - Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie
www.njn.nl
Zomerkampen in de natuur:
www.njn.nl/zomerkamp

Albert de Jong

Openlijk liefhebber van meeuwen en ganzen.
Werkt bij Sovon als communicatiemedewerker.