Roze duimspijkers op blad en stengel

Gestart door Kobus, januari 29, 2015, 19:03:05 PM

Vorige topic - Volgende topic

Kobus

Deze slijmzwammetjes aangetroffen op blad (waarschijnlijk els) en brandnetelstengel op 31 okt j.l. in het Waterlandsebos te Almere. Is zonder  :micro: iets te zeggen over de soort of genus vanaf foto ?

Bij voorbaat dank,
Koos Jansen

Marian Jagers

Dag Koos,

Dit is Diderma hemisphaericum.
Groeten Marian

Kobus

Marian,

Bedankt voor de informatie; ik kom wel vaker slijmzwammetjes tegen op bladeren, stengels, takjes en mos, maar voor mij is het een puzzel ze op naam te brengen dus petje af.

Groeten,
Koos

Marian Jagers

Dag Koos,

Om slijmzwammen te leren kennen heb je microscopen nodig en een paar goede boeken.
Zonder microscoop ontgaat je het meeste van dit boeiende wereldje en zonder boeken mis je de info over de indeling, de determinatiesleutels, de beschrijvingen en zeker niet onbelangrijk de opmerkingen bij de soorten.

Naar geslacht indelen is meestal niet zo moeilijk en sommige soorten zijn best wel zo van foto te herkennen. Maar onder slijmzwammen zitten veel dubbelgangers. Bovendien door hun leefwijze kunnen er gemakkelijk vergroeiïngen ontstaan. Jouw materiaal heeft een typische vorm maar wat als de stelen zich slecht hebben ontwikkeld dan is het onderscheid met Diderma effusum bijna niet meer te maken en zo gaat het vaker.

Slijmzwammen zijn erg boeiende organismen. Het feit dat ze meer stadia van ontwikkeling doormaken, de ecologische voorkeuren (bijvoorbeeld soorten die je in de bergen vanaf het voorjaar alleen aan bij smeltende sneeuw aantreft) en dan de hele kleine soorten. Jouw vondst is al niet al te groot maar veel soorten, waaronder erg wonderlijke om te zien, zijn vele malen kleiner.

Bijgaand foto's van hele kleine soorten (tot 0,3 mm - 1 mm)

Groeten Marian