Petitie tegen het Zwanendriften

Gestart door Ted van der Knaap, januari 25, 2015, 20:01:08 PM

Vorige topic - Volgende topic

Ted van der Knaap

groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

peterv

Volgens mij een sympathieke maar overbodige petitie. Als ik het goed begrijp worden wilde knobbelzwanen gevangen en illegaal geleewiekt. Dat is sowieso al verboden. Zonder vergunning is het vangen van beschermde vogelsoorten al verboden. Handhavers van de provincie en politie kunnen hier onder de huidige wetgeving al tegen optreden. Kwestie van zaken goed documenteren (foto/video) en verdachte situaties snel melden bij handhavers.
Peter Venema

grunsven

Roy van Grunsven
De Vlinderstichting - Dutch Butterfly Conservation (www.vlinderstichting.nl)

Ted van der Knaap

De petitie is vandaag aangeboden aan de 2de Kamer

Op deze site kun je de ontwikkelingen blijven volgen:
http://www.stophetzwanendriften.nl/index.php
groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

Ted van der Knaap

Goed nieuws!

Staatssecretaris Sharon Dijksma gaat het Zwanendriften verbieden: http://www.dichtbij.nl/woerden/regionaal-nieuws/artikel/3998869/zwanendriftersfamilie-nieuwerbrug-zal-activiteiten-moeten-staken.aspx

Morgen (zat 2 mei) een reportage erover in Eenvandaag, NPO 1 om 18.15 uur
groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

Ted van der Knaap

Wederom goed nieuws!:

Op 3 november jongstleden kwam het verlossende bericht dat de staatssecretaris besloten heeft het zwanendriften per 1 juli 2016 definitief te verbieden. Gisteren is de wet waarin dit besluit is opgenomen ook door de Eerste Kamer goedgekeurd. Daarmee is het aanstaande verbod nu echt definitief. Er kan niets meer tussen komen.
De wrede praktijk van het zwanendriften gaat uit Nederland verdwijnen.

Voor deze overwinning danken we iedereen die zich daar voor heeft ingezet, dierenwelzijnsorganisaties, politici, actievoerders en in het bijzonder dierenarts en klokkenluider Saskia van Rooy die misstanden en overtredingen van zwanendrifters openbaar maakte en door het maken van filmopnames, die in mei uitgezonden werden door EenVandaag, het schrijnende dierenleed dat gepaard gaat met dit beroep bij een groot publiek bekend maakte.

Toch mag uw handtekening en die van al die anderen die tekenden niet onderschat worden.
In januari van dit jaar, ruim voordat het zwanendriften via de televisie landelijke bekendheid kreeg, mochten wij ruim 16.700 handtekeningen aan de Tweede Kamerfracties overhandigen.
Daarmee hebben wij met elkaar een stevig statement gemaakt naar de politiek. Een statement dat destijds ook goed is overgekomen. De aanwezige parlementariƫrs gaven aan geschokt te zijn door het feit dat
deze vorm van dierenmishandeling nog steeds legaal is en beloofden om actie te zullen ondernemen.
Zij vroegen dan ook direct om een reactie van de staatssecretaris, die in mei antwoordde dat ze een verbod zou 'onderzoeken'.
Toen het daarna te lang ging duren werd in september in de Tweede Kamer een motie aangenomen (waarin wij duidelijk tekst uit onze petitie herkenden :-)) die de staatssecretaris opriep om zo snel mogelijk een wettelijk verbod op zwanendriften in te voeren en actief te handhaven. Daarop volgde, twee maanden later, het besluit van de staatssecretaris.

Nu is het aftellen tot 1 juli 2016 en hopen dat er na die datum stevig zal worden gecontroleerd en opgetreden wanneer zwanendrifters illegaal zouden doorgaan.
Het doel van onze petitie, een wettelijk verbod op het zwanendriften in Nederland, is echter bereikt en daarvoor, namens de zwanen, nogmaals hartelijk dank!

Met vriendelijke groeten,

Hans Beck,
Elkie Both,
Edwin van Beveren,

Werkgroep 'Stop het Zwanendriften.'
groet-je, Ted van der Knaap (always learning!)

peter35

Al maar goed dat dit verboden wordt was pure mishandeling van die dieren

Cygnus

Citaat van: Ted van der Knaap op december 17, 2015, 00:16:01 AM
Nu is het aftellen tot 1 juli 2016 en hopen dat er na die datum stevig zal worden gecontroleerd en opgetreden wanneer zwanendrifters illegaal zouden doorgaan.

Is het zwanendriften iets wat het hele jaar wordt uitgevoerd of is het vooral een nazomergebeuren als de jonge Knobbelzwanen bij hun ouders worden weggehaald? Als het alleen een nazomergebeuren is, dan is het zwanendriften feitelijk nu al gestopt. Als er buiten de nazomer ook nog activiteiten plaatsvinden dan is het volgens mij van belang dat er juist voor 1 juli 2016 stevig wordt gecontroleerd op misstanden. Grote kans dat ze dan voor het verbod ingaat nog veel inkomsten willen genereren. De kans dat ze na 1 juli 2016 illegaal zouden doorgaan lijkt mij vrij klein met een activiteit die zo opvallend is. 
Met vriendelijke groeten,
Trinus Haitjema

pdeknijff

De periode voor 1 juli was altijd belangrijk omdat dan de jongen gevangen werden en op de snavels gemerkt om "eigendom" te claimen.
Dat mag dus nog steeds tot 1 juli.
Met vriendelijke groet,

Peter de Knijff

peter35