Bresser Montana, de laatste 7x42 ?

Gestart door Lucas28, maart 16, 2015, 13:02:55 PM

Vorige topic - Volgende topic

Lucas28

Op zoek naar een 7x42 viel het mij op dat dit type schaars begint te worden. De drie 'dure' merken (iedereen weet welke ik bedoel) hebben ieder een model in hun programma. Van de andere merken hebben Meopta, Eschenbach en Bresser er een in hun programma, ook hier in de hoogste prijsklasse.
Het werd de Bresser, omdat ik op het net een mooie aanbieding zag in een ver land.

Ten eerste
De Bresser Montana is het duurste model van dit merk. Dit is al te merken als je de kijker vast pakt. De behuizing is van metaal met rubber bekleed en er zit een leren tas bij (geen plastic). De kijker is perfect afgewerkt, je hebt duidelijk iets duurs in je handen. Zoals de meeste kijkers in de topklasse is deze kijker niet licht, hij weegt 838g. De kleur van de kijker is grijsblauw.
De centrale focusknop loopt heerlijk soepel, de oculairafstelling gaat via een ring achter de centrale focusknop.
Er is sprake van multi coating op alle glasoppervlakken en phase coating op de prisma's. De reflecterende laag op de prisma's is zilver.
De rubberen bekleding stinkt niet, het is natuurrubber.

De eigenschappen
In mijn ogen is 7x de meest ideale vergrotingsfactor. Het beeld is merkbaar rustiger, terwijl er bijna geen verschil in vergroting te merken is ten opzichte van 8x.
Bij een objectief diameter van 42mm geeft dit een uittreedpupil van 6 mm, dat is voor mensen van boven de 35 groot genoeg om ook in de schemering veel te zien.
Het beeldveld is 140m, dat is veel voor een dakkant kijker. Veel meer dan de Eschenbach, en ook iets meer dan de Meopta.
De dichtbijinstelling gaat tot 2 meter, bijzonder mooi voor een kijker van deze afmetingen.
Voor brildragers is het van belang te weten dat het eye relief 20 mm is.

Het beeld
De scherpteindruk is wat bij deze kijker direct opvalt. De scherpteindruk wordt bepaald door het contrast en de detailweergave. De contrastweergave is bijzonder hoog, je zal niet gauw een kijker vinden die beter scoort.
Ook de detailweergave haalt hier het hoogste cijfer. De 7x kijkers scoren hierin vaak beter dan kijkers met een hogere vergrotingsfactor en dat is bij deze kijker ook het geval.

De kleurweergave is praktisch neutraal, er is een kleine verschuiving naar geel merkbaar. De helderheid van het beeld is iets minder dan die van de nieuwere Montana 8,5x45.

De randonscherpte begint bij 75%, en in de schemering bij 85%. Ik had hier eigenlijk hogere waarden verwacht, maar deze waarden staan in verband met het grote beeldveld. Bij een meer normaal beeldveld zou de randscherpte fenomenaal zijn. Het scherpteveld van 85% in de schemering is overigens uitstekend.

Vertekening is niet opvallend aanwezig. Ga je er naar zoeken, dan zie je dat aan de rand het beeld wordt ingedrukt.
Als de fabrikant voor een kleiner beeldveld had gekozen, dan zou deze vertekening worden geelimineerd.
De latere generatie Montana's heeft dan ook een kleiner beeldveld.

Kleurschifting is goed binnen de perken gehouden. Deze kijker heeft nog geen ED glas, zoals de latere generatie Montana kijkers. Toch is er alleen kleurschifting als je er op let, mijn Hawke 10x43ED scoort nipt beter.

Al met al
Deze Montana van het voorlaatste model komt er goed uit. Het is jammer dat er in de laatste generatie Montana's geen 7x42 model meer zit. De laatste generatie kijkers zijn toch weer iets verbeterd, door het ED glas en een nog mooiere coating op de prisma's.
Deze kijker staat normaal op de prijslijst voor €995. Omdat het een uitlopend model is zijn ze soms voor een veel lagere prijs te koop. Ik heb de kijker hier gekocht:
http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=pl&u=https://www.astrozakupy.pl/lornetka-bresser-montana-7x42/146/&prev=search
Andere winkels:
http://www.scopesnskies.com/prod/bresser/birdwatching/montana/roof-prism/7x42-binocular.html
en:
http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=pl&u=http://www.astrokrak.pl/lornetki-bresser/2669-lornetka-bresser-montana-7x42.html&prev=search
De nieuwe modellen Montana zijn scherp geprijsd bij:
http://www.roskamoptics.nl/

Dit review heb ik ook op astroforum.nl geplaatst