oproller spec

Gestart door laatvlieger, juli 23, 2007, 13:22:46 PM

Vorige topic - Volgende topic

laatvlieger

http://waarneming.nl/wn_details.php?id=2664964

iemand een idee? Het lijkt me geen gewone oproller.  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

spinnenvrouw

Dit is geen pissebed maar een oprolmiljoenpoot, Glomeris marginata.
Je kunt het verschil zien aan het kontje, bij pissebedden meerdere sclerietjes naast elkaar (de staartjes van gewone pissebedden zijn bij oprolpissebedden sterk ingekort), bij de oprolmiljoenpoot is er één breed scleriet.
Om verwarring te voorkomen spreek ik zelf nooit van oproller, maar voeg er altijd -miljoenpoot  of  -pissebed aan toe.
Glomeris marginata heb ik tamelijk massaal in het gebied gevonden toen we het een paar jaar terug met de KNNV inventariseerden.  
Jacomijn Prinsen

laatvlieger

Aha, die dingen kende ik totaal niet. Had er nog nooit van gehoord en nog nooit gezien! Grappig, ik ken wel de tropische varianten! Kon het ding ook al niet bij de pissebedden vinden en vroeg me al af wat ik nu in hemelsnaam gevonden had. Heel erg bedankt!  

http://www.diplopoda.de/html/arteneinh.php  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

A_kroon56

Het is inderdaad Glomeris marginata. Er komen in Nederland twee soorten oprolmiljoenpoten voor, G. marginata en G. intermedia. De laatste is zeldzaam en komt alleen in Zuid-Limburg voor. Glomeris intermedia is zwart-oranje gevlekt (niet verwarren met juvenielen van G. marginata die meer geel-zwart zijn gevlekt). Glomeris marginata komt voor van Zuid-Limburg tot Twente en in het westen in midden Brabant en de Veluwe.

Een ander kenmerk waaraan je Glomeris kunt onderscheiden van Armadillidium-soorten (oprolpissebedden) is het niet geheel cirkelvormige balletje nadat het dier zich heeft opgerold. Er zit een afgevlakt stukje in (ook te zien op de foto). Oprolpissebedden zijn altijd mooi rond van vorm. Er zijn trouwens 7 soorten oprilpissebedden in Nederland te vinden, Armadillidium vulgare, A. pictum, A. pulchellum, A. album, A. opacum, A. nasatum en Eluma caelatum.

Matty Berg

Coordinator Bodemfauna EIS-Nederland
Matty Berg

Coordinator EIS-werkgroep Bodemfauna