Jeneverbesschildwants in huis, waarom?

Gestart door Thomasr, januari 04, 2015, 21:10:28 PM

Vorige topic - Volgende topic

Thomasr

Hallo, ik heb de Jeneverbesschildwants nu drie keer aangetroffen in huis. Er staan coniferentakken van uit de tuin in de kamer als kerstboom en ik las dat de larven op jeneverbes en coniferen gedijen. Dan zouden de wantsen dus van de coniferenstruiken buiten moeten komen, maar ik dacht dat wantsen nu wel dood zouden zijn en dat volgend jaar weer eitjes uitkomen. Kan iemand dit verklaren en weet iemand hoe lang het larvenstadium en het imagostadium bij wantsen ongeveer duurt? Overwintert deze soort?

Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/96736658
Jeneverbesschildwants - Cyphostethus tristriatus gezien op 2014-12-25 Lienden
Foto's:




Bedankt alvast
Met vriendelijke groet,
Thomas

thijsdegraaf

#1
Er zijn ook veel overwinteraars onder de wantsen. Dat verschilt per soort. In de familie Acanthosomatidae zitten overwinteraars. Ik heb er ook wel eens een Cyphostethus tristriatus gehad, die bij het kerstgroen zat. Komt vaak voor.

Thomasr

Hallo Thijs, bedankt voor je bericht. Dus de levensspan verschilt ook erg per soort? van weken tot jaren of maanden? Deze legt in het voorjaar of in de zomer weer eitjes en overlijdt dan?
Met vriendelijke groet,
Thomas

thijsdegraaf

#3
Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Juniper_shield_bug
Een voorbeeld van een kortlevende wantsensoort is Harpocera thoracica. http://www.britishbugs.org.uk/heteroptera/Miridae/harpocera_thoracica.html
Het zijn heel interessante insecten.

Thomasr

Zeker, bedankt voor de links. Hier staat inderdaad wat informatie die ik zocht.
Met vriendelijke groet,
Thomas