Glad Beertje - Eilema griseolaHet best te onderscheiden aan de vleugelvorm. De vleugelrand is gebogen, de grootste breedte op ongeveer 3/4de van de kop, daardoor heeft het dier een ovale vorm.
Er zijn twee vormen, een geheel gele en een grijze met een smalle lichtgele band, die praktisch afwezig kan zijn, en lichtgele kop. Borststuk is bij grijze exemplaren geheel grijs.
Pas op met exemplaren waarvan de vleugels meer over elkaar geschoven zijn dan normaal. Deze lijken smaller. Aan de andere kant kunnen exemplaren van de andere beertjes die met gespreide vleugels zitten veel breder lijken. Probeer de binnenvleugelrand te onderscheiden om de werkelijke breedte van de vleugels te zien. In de bijlage is de vorm van twee linkervleugels overgetrokken, de blauwe van een Glad Beertje de rode van een Naaldboombeertje. Bij het Gladde beertje lopen de buiten- en binnenvleugelrand vanaf de vleugelwortel uit elkaar tot op zo’n 3/4 de grootste breedte wordt bereikt. Bij het Naaldboombeertje (en het Platte en Gele Beertje) lopen de vleugelranden vanaf de vleugelwortel ietsje uit elkaar tot op ongeveer een kwart en blijven dan min of meer parallel lopen tot op ruim 4/5de van de vleugel.
Verder is het Gladde Beertje te herkennen aan de relatief smalle gele rand, of de geheel gele kleur.
Het Gladde Beertje vliegt relatief laat. De vroegste waarneming met foto is 12 Juni in het warme 2014, in andere jaren eerste exemplaren vanaf een week later. Alle waarnemingen uit mei en april zijn zonder foto, en daar geloof ik niks van. Vliegt door tot ongeveer half September met enkele exemplaren in Oktober. In 2014 vrij veel in Oktober en zelfs één in November.
Foto van een grijs Glad Beertje © John van Roosmalen
2012-08-11 Noordhollands Duinreservaat - Papenberg
Foto van een geheel geel Glad Beertje © Huub Veldhuijzen
2014-08-15 Zwanenwater 