Welke nimf?

Gestart door Thomasr, december 07, 2014, 21:14:48 PM

Vorige topic - Volgende topic

Thomasr

Hallo, ik heb met het schitterende boek ''Fotogids larven van libellen'' geprobeerd een juffer larve uit mijn vijver op naam te brengen, maar het is me niet gelukt. Ik heb het dier met een binoculair bekeken. Het dier zelf is in totaal maar ongeveer 1.6 cm lang. De procten zijn denk ik 5 mm lang en hebben geen dwarsbanden en ook geen (lange) beharing. Het lichaam is groenig en de achterlijfsegmenten hebben donkere stippen. De procten lijken in een punt te eindigen en hebben een soort veerpatroon. Het lijkt me een der waterjuffers of pantserjuffers omdat ik die als imago heb gezien bij de vijver. Ik kan geen soort in het boek vinden die voldoet aan deze kenmerken. Kan het aan het stadium liggen of is hier wel iets van te maken?

Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/96400835
onzeker Lantaarntje - Ischnura elegans gezien op 2014-12-07 Lienden
Foto's:




Toelichting:
In de vijver
bij voorbaat dank!
Met vriendelijke groet,
Thomas

Anne Hueber †

Ik verplaats dit topic naar huidjes en larven gedeelte.

Weia

Je eerste foto lijkt Jupiter wel!
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0

Thomasr

Haha, ja inderdaad. Gefotografeerd door binoculair heen. Heb je misschien een idee welke soort het is?
Met vriendelijke groet,
Thomas

ewoudploeg

Hoi Thomas,
Dat je deze larve niet in het boek hebt kunnen vinden ligt waarschijnlijk voor een goed deel aan het stadium. Het is een zeer jonge lave. Die zijn in veel gevallen niet (of zeer moeilijk) op naam te brengen. Naar mijn idee zijn de procten erg lang en puntig en ik meen zelf op de plek waar uiteindelijk de vleugelzakjes zullen verschijnen, zwarte puntjes te zien. Ik neig in de richting van Lantaarntje, maar in dit stadium, zonder er zelf goed naar te hebben gekeken, is dat heel erg onzeker. Misschien in het voorjaar nog eens een schepje doen om te kijken of je dan een grotere larve te pakken krijgt. Dan moet het met de determinatie wel lukken.
Ewoud
www.cbrochard.com/exuviae
http://www.flickr.com/photos/ewoudploeg/

Thomasr

Hallo Ewoud, bedankt voor je uitgebreide antwoord. De larve is inderdaad erg klein en zal wel deze zomer ter wereld zijn gebracht. Ik ga nog even verder scheppen, misschien vind ik grotere larven of misschien larven van echte libellen. Of denk je dat er alleen maar larven in het beginstadium zijn te vinden? met name echte libellen larven zitten toch vaak meerdere jaren onderwater dus zou je ze het hele jaar door moeten kunnen vinden?

Met vriendelijke groet,
Thomas

ewoudploeg

Je zou nu best wat volgroeide larven kunnen vangen van soorten die vroeg in het jaar vliegen, zoals bijvoorbeeld de Vuurjuffer, Glassnijder, Smaragdlibel, etc. Mogelijk vind je al enkele volgroeie of op zijn minst grotere exemplaren van  het Lantaarntje en de Azuurwaterjuffer, maar die zijn denk ik slechts ten dele in het laatste stadium. Je zal van die soorten ook zeker nog kleintjes vinden. De vaak in tuinvijvers voorkomende Blauwe glazenmaker is nu nog niet volgroeid.
Ewoud
www.cbrochard.com/exuviae
http://www.flickr.com/photos/ewoudploeg/

Thomasr

Bedankt voor je bericht. Ik heb nog wat geschept maar geen juffers meer gevonden. Misschien ergens anders meer geluk en anders volgend jaar maar weer.
Met vriendelijke groet,
Thomas