Handleiding Microlepidoptera forum

Gestart door Elachista, juli 19, 2007, 01:49:41 AM

Vorige topic - Volgende topic

Elachista

Lastige situaties?

- Moeilijke determinaties

Vlinders die niet gedetermineerd kunnen worden aan de hand van een foto, die worden als een spec. (afkorting van "species") ingevoerd.
Admins proberen de determinaties zo goed mogelijk uit te voeren, en indien de soort niet te bepalen valt, dan proberen we altijd nog een genusnaam te geven.
Meestal vallen deze lastige exemplaren onder de spec., zoals "Stigmella spec.", of indien er een zogenaamd complex is van enkele soorten "Drietand / Psi-uil".
Al deze "spec"s heten verzamelsoorten.

- Nachtvlinders gevonden na middernacht

Doorgaans is het verstandig, dat wanneer u een nachtvlinder vangt na 00.00 uur, dus op de nieuwe dag, deze vondst voor de vorige dag invoert.
Wetenschappelijk gezien wordt het namelijk gezien dat de vondst gedaan is (voorbeeld) "in de nacht van 14 juli".
Mocht u alsnog 15 juli als datum invoeren, dan is het één dag later dan het eigenlijk de bedoeling was. Bij sommige vondsten kunnen de weeromstandigheden op een bepaalde dag een rol spelen, maar dat komt zeer zelden voor. Vooral bij hele zeldzame soorten kunnen weeromsomstandigheden achterhaal worden, omdat dit echter van belang kan zijn.
In sommige gevallen worden waarnemingen die na 00.00 uur in de lijst verschijnen, handmatig teruggezet naar de vorige dag, met een tijdstip als bijvoorbeeld 23.55 u.

Fotograferen

De term verzamelen en diepgaand onderzoek komen weinig meer voor. Het is soms erg specialistisch werk, het kost tijd en soms vele inspanning.
Een foto kan dan handig zijn, om een vlinders snel van naam te laten voorzien door personen die meer vaardig zijn in het benoemen van onbekende exemplaren.

Al met al kunt u er niet volledig op vertrouwen dat een soort te determineren is aan de hand van een foto, ook al lijkt het soms anders te zijn.
We raden u ook aan dat wanneer een admin u een naam geeft, en twijfelt bij deze naam, deze soort in te voeren als dusdanig als "Onzeker". Het is natuurlijk niet de bedoeling dat dit een gewoonte gaat worden, alleen als het echt nodig is.

Belangrijk is dat zo veel mogelijk details aan bod komen op de foto.
Bij zogenaamde wildlife-fotografie zijn exemplaren moeilijk te fotograferen, want vaak zijn ze alweer gevlogen na enkele vluchtige opnames.

Details:

- Zijaanzicht (een goede opname van vleugeltekening, poten, kleuren palpsegmenten, de beharing aan de rand van de vleugels = franje etc.)
- Bovenaanzicht (voelsprieten, thoraxbeharing, etc.)

Hetzelfde geldt ook voor rupsen en poppen.


Zeker van uw zaak: vlinders bewaren?

Verzamelen en doden komt weinig meer voor, na de digitale evolutie en opmars van digitale fotografie,...lijkt bewaren steeds overbodiger.
Niet altijd is dit waar. Als u zich zou realiseren dat een groep van circa 1400 kleinere en lastige nachtvlinders door Nederland rondvliegen, waarvan sommige soorten maar kwalijk van elkaar te onderscheiden zijn: dan helpen foto's niet meer.

Met name bij de zogenaamde microlepidoptera is bewaren van vlinders zeer belangrijk.
Jaarlijks worden nieuwe soorten voor de landelijke fauna vastgesteld, sommige soorten kwamen al eerder voor in Nederland...maar zijn pas sinds kort echt vastgesteld door nauwkeurig onderzoek.

Het onderzoek wordt verricht met goede literatuur en materiaal om de kleinste details te bekijken, in de ergste gevallen worden zelfs preparaten gemaakt van genitaliën.

Genus'sen die soms slecht vanaf foto gedetermineerd kunnen worden.

MICROPTERIGIDAE - Micropterix (bovenvl. glanzend en weerschijnend op foto, waarbij kenmerken verdwijnen)
ADELIDAE - Nemophora (zie Micropterix; aanvullig is de aanwezigheid van waardplanten, kleur palpen)
PSYCHIDAE - Narycia, Dahlica, Psyche, Whittleia (zakjes zijn lastig van elkaar te onderscheiden soms, en kleine details zijn van belang)
GRACILLARIDAE - Caloptilia (zelden), Parnorix (vrij lastig), Bucculatrix, Phyllonoryxter (zelden) (soms variabel, en niet altijd goede vleugelkenmerken)
YPONOMEUTIDAE - Soms Aryresthia en enkele Yponomeuta's
PTEROPHORIDAE - Oxyptilus e.a., de witte soorten als Hellinsia (kleine kenmerken, niet altijd goed op foto zichtbaar)
OECOPHORIDAE - Agonopterix en soms Depressaria (meerdere kenmerken, niet altijd op uiterlijk te determineren; soms variabele soorten)
TORTRICIDAE - Grote groep, met enkele lastige soorten, vele verschillende genussen.


Haast niet aan de hand van foto's te determineren.

NEPTICULIDAE - Stigmella (bovenvleugels niet altijd kenmerkend, lastig te fotograferen; erg kleine vlinders)
OPOSTEGIDAE - Opostegia ( idem )
GELECHIIDAE - Verschillende genussen (soms variabel, kleine kenmerken - soms inwendig)
COLEOPHORIDAE - Coleophora (grote familie met veel op elkaar lijkende soorten)
ELACHISTIDAE - Elachista (tamelijk veel soorten, sommigen met elkaar te verwarren)


In het geval dat u zeker wilt zijn van een waarneming, dan kunt u exemplaren bewaren tot aan de determinatie op dit forum.
U kunt aangeven dat het exemplaar bewaard is gebleven. Mocht het exemplaar zonder moeite te determineren zijn vanaf foto, dan kunt u het exemplaar weer terug in de natuur vrijlaten. Indien niet kunnen exemplaren bewaard worden, en deze opgestuurd worden naar een kenner voor nadere bestudering.

Het bewaren van adulten kan het beste in een iets ruime bak met voldoende bladeren, met voldoende vocht (zonder druppels en kleverijen) kan een vlinder gemakkelijk een week bewaard worden. Bewaren in de koelkast (niet vriezer) is een andere optie, waarbij de lichaamsverbrandig dusdanig laag blijft dat de vlinder langer blijft leven en rustig blijft door de koele temperatuur.
Groet,
Tymo