Glanslibel. Tsjechië

Gestart door Taka, juli 16, 2007, 19:47:54 PM

Vorige topic - Volgende topic

Taka

Terug van vakantie in Tsjechië. Daar zijn ook libellen. En ik had m'n camera meegenomen. Bij een meertje in het Reuzengebergte (noorden van Tsjechië, tegen de Poolse grens) vlogen wat glanslibellen rond. Niet zitten. Dus ik heb geprobeerd ze in de vlucht te fotograferen - op vakantie is daar best tijd voor :).

Ik kom er niet helemaal uit welke soort of soorten het zijn. Ik heb twee verschillende individuen gefotografeerd.Libel 1, foto 1.  originele grootte


Libel 1, foto 2.  originele grootte


Libel 1, foto 3.  originele grootteLibel 1, foto 4.  originele grootte

Ik denk bij deze aan de smaragdlibel of de metaalglanslibel. Van geen van beide soorten heb ik veel gezien, dus ik moet al mijn wijsheid uit boekjes enzo halen. Het achterlijf lijkt het breedst bij S6 en ik meen gele vlekken op de zijkant van het voorhoofd te zien, en er is geen bronskleuring. Alles wijst naar mannetje metaalglanslibel. Mee eens? Of zie ik wat over het hoofd?

Maar ik zie geen oranje basisvlekje en het pterostigma lijkt vrij donker. Ik lees iets over een Siberische ondersoort.....
(Sybe)

Taka


libel 2, foto 5. originele grootteLibel 2, foto 6. originele grootteLibel 2, foto 7. originele grootte

Bij deze zie ik zo veel geel. Dat kan komen door de andere hoek (iets meer van onderen) en een andere lichtval. Ik zie ook een soort van vlekjes op het achterlijf. Gevlekte glanslibel? Maar die heeft een donker achterlijf. Ik houd het toch maar op metaalglans.
(Sybe)

Weia

Beide zijn volgens mij metaalglanslibel. Vooral die laatste foto laat alle geel zo voortreffelijk zien, dat alle andere soorten uitgesloten kunnen worden. Leuk!
Groeten, Weia
rode bosmieren: https://forum.waarneming.nl/index.php/topic,342651.0.html
pagina over variatie bij een paar lastige libellensoorten: www.at-a-lanta.nl/weia/LibellenVariatie.html
motmugjes van foto determineren: http://www.at-a-lanta.nl/weia/Motmuggen.html
familie motmuggen systematisch http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=378882.0