Onbekende (mei)kever op Lesbos; variant van Oxythyrea funesta

Gestart door mvbenten, oktober 19, 2014, 19:19:57 PM

Vorige topic - Volgende topic

mvbenten

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://observation.org/waarneming/view/89237052
Insect (overig) onbekend - Insecta indet. gezien op 2014-05-15 Greece - Lesbos - Mithymna (municipality)
Foto's:


In mijn Tirion boek nieuwe insectengids vind ik de Oxythyrea Funesta er veel op lijken, maar deze heeft ook stippen over het voorste deel van het schild. Of is dit kenmerk niet altijd aanwezig?

bij voorbaat dank Martin van Benten

Douwe van der Ploeg

Hoi Martin,

Dergelijke insectengidsen zijn vrijwel nooit compleet, en geven vaak slechts enkele voorbeelden van groepen / families. Voor zekere determinaties is gespecialiseerde literatuur nodig, alsmede kennis van wat er op de locatie voorkomt en vaak het dier zelf onder de binoc en/of een referentie-collectie.
Dat gezegd, mogelijk kan één van de aanwezige experts toch wat zeggen, omdat de soorten in deze familie vaak wat beter van foto te doen zijn dan veel andere families. Een admin zal je topic snel verplaatsen naar het juiste subforum (voor de volgende keer: als je een beetje naar onder scrollt in het forum zijn er deelfora voor verschillende soortgroepen, met soms subfora voor waarnemingen buiten Nederland), waar de juiste mensen het zullen zien. Je hoeft zelf niet een nieuw topic te maken.
Douwe van der Ploeg

mvbenten


mvbenten

En bijgaand nog een kever van dezelfde familie lijkt me.

Het betreft deze waarneming
http://observation.org/waarneming/view/89237822
Kevers en Torren onbekend - Coleoptera spec. gezien op 2014-05-15 Greece - Lesbos - Mithymna (municipality)
Foto's:Gr. Martin.

beetlestitch

eerste oxythyrea cinctella de 2e een protaetia weet even niet de soorten welke op lesbos voor komen. groeten toon.
Toon Keukelaar

mvbenten

Bedankt Toon,

kan jij mij ook nog adviseren in een determinatiegids voor insecten (met name kevers en torren) wereldwijd?

Gr. Martin.

Douwe van der Ploeg

Dat bestaat niet.. in Nederland alleen al zijn meer dan 20.000 soorten insecten gemeld, waarvan zo'n 4500 kevers, kan je nagaan hoe dat wereldwijd zit. Daarnaast worden er jaarlijks nog vele nieuwe soorten beschreven en zou zo'n boek snel achterhaald zijn.
Er zijn genoeg gidsjes met wat mooie soorten afgebeeld, of fotoboeken, maar dat is dan geen determinatieliteratuur. Mocht je willen determineren, is in veel gevallen een binoc en goede literatuur vereist (en dat zijn grote boekwerken per gebied / groep), en zelfs dan zal je aan het begin bij veel soorten er niet makkelijk uitkomen.. In dit topic http://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=14406.0 staan wat links en boeken beschreven voor ons gebied.
Douwe van der Ploeg

mvbenten


Douwe van der Ploeg

Graag gedaan, Henk! ;)

En natuurlijk kan je met plaatjes kijken en goede foto's een redelijk eind komen, zeker bij de grotere en opvallende soorten. Blijf dus vooral invoeren en puzzelen, het forum is ook altijd beschikbaar! Ik wil je ontmoedigen natuurlijk ;)
Douwe van der Ploeg

mvbenten

Bedankt Douwe ;-). Ik zal nog wel eens vaker om je hulp gaan vragen!