Nou, we zijn eruit. Na lang dralen volgde onlangs een overleg bij de gemeente, waarin het ecologisch bureau bekende dat men het betreffende kilometerhok niet had opgevraagd bij de NDFF! De reden daarvoor was dat zij in de veronderstelling waren dat er toch niks zou zitten aan beschermde soorten. Men wist echter uit een lokaal opgesteld beheerplan voor de spoorlijn dat het Rapunzelklokje wel op deze locatie stond en het bureau noemt die vindplaats ook in haar rapport. Je zou zeggen, controleer dan ook de NDFF, maar dat is dus bewust niet gebeurd.
Hieruit kunnen we als natuurbeschermers in ieder geval twee dingen leren:
1. Bekijk FF-toetsingsrapporten van ecologische bureaus, in opdracht van overheden/projectontwikkelaars e.d., altijd kritisch. De opdrachtgever wil een project gerealiseerd krijgen, en zo min mogelijk last hebben van plantjes of beestjes waar hij rekening mee moet houden. Het ecologisch bureau heeft de opdracht daarin te faciliteren.
2. De RVO (handhaving FFwet) controleert verklaringen over aanwezigheid van beschermde soorten niet. In dit geval: omdat de gemeente verklaarde dat Rapunzelklokje niet in de NDFF voorkwam, heeft de RVO de melding van overtreding van de FFwet afgesloten met de vaststelling dat men niet kon vaststellen dat de gemeente in overtreding was. De RVO doet kennelijk geen eigen onderzoek.