Dld - Allemaal Sparrenveertjes?

Gestart door tgroen, oktober 06, 2014, 23:05:59 PM

Vorige topic - Volgende topic

tgroen

Deze kwamen we op meerdere plaatsen tegen in het Sauerland, waar niet te weinig naaldbomenproductiehout staat. Allemaal Sparrenveertjes?
Wordt de grond op de laatste foto gedeeld met Witte koraalzwam of een andere Clavulina?
grt, Theo

Melchior van Tweel

Geen Sparrenveertjes. Volgens mij allemaal Ramaria's (hoewel de bovenste ook wel op kroontjesknotszwam lijkt). Ik durf er zo geen soortnamen aan te geven.
Groet, Melchior
www.melchiorvantweel.nl

tgroen

Dank je alvast voor je moeite, Melchior.

De eerste twee zijn kort na elkaar gemaakt tijdens een wandeling. Het timestamp staat in de filenaam. De kleur was een nogal vuil-wit. Ik ben er wel even mee bezig geweest. Plaatselijk komen ze dan in aardig wat bosjes (in de zin van plukjes) voor, ook in groepen verspreid binnen een 20-tal meters. De belichting wilde onder de bomen niet zo best lukken, en bij flitsen wordt het resultaat bruiner van kleur.
Ik heb ook aan KrKnZw gedacht, maar zag op Soortenbank dat deze op hout van ratelpopulieren groeit, niet op strooisel. Ik heb - naar ik me meen te herinneren - geen enkele op hout gezien. En al helemaal geen populieren.

Natuurlijk (?) heb ik de biotoop niet genoteerd, maar in het Sauerland is erg veel bosbouw met vooral naaldbomen. Zie de naalden foto 2-4 en derhalve ook foto 1.

Bijgevoegde foto 1 is een sterke uitvergroting behorend bij maar niet van foto 3. Geflitst, dus niet kleurecht. Maar wel wat scherper dan de rest.
De zwam op bijgevoegde foto 2 staat ook op foto 4 van de eerste van dit topic. Geflitst, maar wel lekker scherp. Onderscheidt zich toch van de andere.

Ik besef dat ik gebruik maak van de kennis van anderen, maar ben toch dankbaar voor de hulp.
grt, Theo

xenion

Leuk hoor, die 1e kan goed Ramaria gracilis zijn, die laatste bleke mogelijk een Clavulina, de rest lijken idd Ramaria's.
Groeten,
Martin

tgroen

OK, melchior en Martin,
als jullie het eens zijn, noteer ik ze als zodanig.
Allebei erg bedankt, :blink:
grt, Theo