Late Arge cyanocrocea ? >> Arge melanochra

Gestart door John Bouwmans, september 12, 2014, 20:19:41 PM

Vorige topic - Volgende topic

John Bouwmans

Ik zou graag willen weten welke soort dit is. Dacht Arge  cyanocrocea, maar dan wel erg laat volgens de statistiek. Of komt er nog een andere Arge-soort voor in aanmerking? Lijkt in elk geval of de dij bij dit exemplaar donkerder is dan normaal.
Het betreft deze waarneming: http://waarneming.nl/waarneming/view/87909316
Arge cyanocrocea gezien op 2014-09-11 Rhenen - Blauwe Kamer - Gelderland
Foto's:
bij voorbaat dank
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618

Jorgen

------------------------------------------------
Jorgen Ravoet
http://picasaweb.google.nl/Jorgen.Ravoet

John Bouwmans

#2
Bedankt Jorgen, Arge melanochra had ik nog niet eerder. Leuk!

Zie bij deze waarneming van Peter Meininger, de volgende opmerking van Ad Mol:

" Het dier lijkt inderdaad het meest op Arge melanochra (vrouwtje) op basis van de kleur van de achterpoten. De kleurtekening van de voorvleugels is helaas niet goed te zien, maar zou eventueel ook kunnen wijzen op A. cyanocrocea. Echte zekerheid biedt vooral onderzoek van de zaagschede en dat is helaas niet te doen op basis van de foto's.
Arge melanochra is in Nederland nog steeds een vrij zeldzame soort. Op het verspreidingskaartje dat Yvonne Burggraaf en Cees van Achterberg in 1990 hebben gepubliceerd zijn alleen recente waarnemingen in Limburg opgenomen. Inmiddels ken ik ook recente vangsten uit oostelijk Gelderland. Noord-Brabant en Zeeland. De laatste tot nu toe alleen uit Zeeuws-Vlaanderen (Breskens, IJzendijke en Retranchement). Deze gegevens zouden er op kunnen wijzen dat A. melanochra (een zuidelijke soort!) geleidelijk oprukt naar het noorden; jouw vondst op Walcheren past in dat beeld, nl. de kustroute naar het noorden van zuidelijke soorten."
Vriendelijke groet,
John Bouwmans

Link Topic-selectie (kweekresultaten, metamorfoses, etcetera). https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=352513.msg1937618#msg1937618