salamanderlarven

Gestart door GrootVergoor, juli 12, 2007, 14:34:45 PM

Vorige topic - Volgende topic

GrootVergoor

timentom@hotmail.com
Goedendag forumlezers,

In onze vijvers hebben we dit voorjaar de alpenwatersalamander en de vinpootsalamander mogen waarnemen. Tot onze verrassing treffen we nu ook in onze pas eind maart 2007 aangelegde kleine vijver twee verschillend ogende salamanderlarven aan, t.w. grote donkere tot zwarte larven en kleinere lichtbruine larven (zie foto's). Zijn de donkere larven van de alpenwatersalamander en mogen we dan de lichtere larven tot de vinpootsalamander rekenen of is dat te kort door de bocht?


Rita Vlemminx

GrootVergoor


GrootVergoor


tekenaar

#3
salamanderlarven kunnen soms best lastig zijn, omdat ze kunnen verkleuren naar gelang de ondergrond. Het beste kan je ze in een doorzichtig bakje van opzij bekijken, waardoor de vorm en kleur van de vinzomen beter te zien is.

Dit zijn alledrie alpenwatersalamanders, alleen van verschillende leeftijden. De middelste heeft een lichte kleur die ook op vinpoot of kleine water kan duiden maar de donkere vinzomen verraden hem. De andere zijn wat ouder en door de lichaamsvorm ook als alpenwater te herkennen. Maar het blijven lastige beestjes  :huh:

Een vaak genoemd kenmerk is de vorm van de staartpunt die bij alpenwater meer afgerond of afgeknot is als bij de andere soorten. Bij relatief grote larven gaat dit niet op em het is me niet helemaal duidelijk hoevaak dit wel opgaat bij kleine larven. Het zou de moeite waard zijn als iemand daar eens systematisch op let. Ik herken alpenwaters aan de relatief donkere vinzomen, bij kleine larfjes steeds duidelijk donkerder als het lichaam.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

GrootVergoor

timentom@hotmail.com

Dag Paul,

Hartelijke dank voor je reactie. Wij zullen ook zo systematisch mogelijk op de staartzomen proberen te letten.

Vriendelijke groet,
Rita  

pietspaans

Alpenwaters zijn ook vaak goed te herkennen aan de wat kleinere kieuwen waar ook wat pigmentatie op zit. Ze ogen erg stomp, zowel de kop als de staart. Ze zijn over het algemeen gemarmerd en je kunt vaak ook al een rode streep op de buik zien bij middelgrote larven.

Kleine watersalamanders hebben veel grotere lichtrode uitwendige kieuwen en zijn egaal licht of donkerbruin, wel bij kleine dieren met een stel vierkante lichte vlekken langs de flanken.

tekenaar

Die lichte vlekken op de flanken (kleine water, vinpoot en kamsalamander en volgens mij ook bij hele kleine alpenwatertjes) zitten rond de zijlijn-organen. vergelijkbaar met vissen hebben salamanderlarven zijlijn-organen waarmee ze drukverschillen in het water waarnemen.  
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/