Nieuwe paddenstoelnamen

Gestart door Melchior van Tweel, september 11, 2014, 15:54:16 PM

Vorige topic - Volgende topic

Theo M Kiewiet

#210
Beste paddenstoelen mensen / liefhebbers,

verleden jaar eind oktober ontdekte ik een groepje Vezelkoppen op Ameland die mij onbekend voorkwamen. Zie bijgaande link.
Toen ik ze had voorgelegd aan specialist Ditte Bandini bleek dat ze wel leken op Incoybe semifulva, doch uit nader onderzoek (DNA) blijkt nu dat deze vondst van I. semifulva verschilt.

De micromaten moeten nog worden vergeleken, waardoor de morfologische kenmerken kunnen worden onderscheiden, maar het is volgens haar zeer waarschijnlijk dat dit een nieuwe soort betreft.

https://ameland.waarneming.nl/waarneming/view/228447751

Er is een tweede collectie nodig, dus dit jaar moet ik nogmaals de soort zien te vinden. Als dat gaat lukken kan het proces van naamgeving, waartoe ik reeds ben uitgenodigd ook worden opgestart.
Best uniek zoiets, maar dit is niet de eerste Vezelkopsoort op Ameland die nieuw blijkt te zijn, gezien het onderzoek dat er naar dit geslacht gedaan is door Ditte en haar (DNA)vrienden. :)

Graag houd ik jullie op de hoogte van de ontwikkelingen over deze nieuwe Vezelkop.

Met vriendelijke groet, Theo.
Met vr groet, Theo.

Tom Damm

Nog enkele inconsistente Nederlandse namen. De Nederlandse naam van Rhododendron spp. is Rododendron en de meeste naar dat geslacht vernoemde soorten hebben ook inderdaad Rododendron als voorvoegsel, waaronder ook vier soorten paddenstoelen. Bij drie andere paddenstoelsoorten begint de Nederlandse naam echter met "Rhododendron".

Groet, Tom Damm
Groet, Tom