Zevenslaper in Nederland?

Gestart door Freek Verkerk, september 25, 2005, 03:52:41 AM

Vorige topic - Volgende topic

Freek Verkerk

Ik zie dat er in Utrecht een  
Zevenslaper gemeld wordt. Dit is de eerste waarneming bij ons van deze soort die ook wel relmuis genoemd wordt. Klopt dit wel? Komt die soort wel in Nederland voor?
Op Internet zie ik ook iets van een relmuis in Bussum. Is dat de enige populatie in Nederland? Zijn ze niet bedreigd?
Natuurlijk gegroet
Freek Verkerk

laatvlieger

Zover ik weet komt de relmuis (Glis glis) niet, nog niet, in Nederland voor. In Engeland is hij uitgezet. (relmuis = zevenslaper)

In Nederland hebben we wel eikelmuis en hazelmuis maar deze zijn beide erg  zeldzaam (en volgens mij alleen in Limburg).  

Als er werkelijk bij Bussum/Utrecht relmuizen zitten, lijkt het me dat deze zijn uitgezet.  
Groet,

Wouter Teunissen


Mijn Weblog: http://birdboredom.blogspot.com/

tekenaar

#2
Als het om een escape gaat kan het ook gaan over Afrikaanse relmuizen (maat 'huismuis' maar verder erg lijkend op Glis) of grijze eekhoorns (meer overdag actief en dus veel zichtbaarder).

Ik heb relmuizen in mijn tuin (woon in het buitenland) maar zie ze zelden. Heel af en toe vang ik een glimp op van een door de boomkruinen rennend beestje en in de schuur vindt ik keutels en teeggegeten pruime-pitten. Ondanks dat ze vrij vocaal zijn hoor ik ze niet vaak. Het kan natuurlijk, maar de relmuis is m.i. toch wel een lastig waar te nemen soort (in Frankrijk heb ik eens gezien dat relmuizen in een bewoond huis leefden, dan zijn ze uiteraard wel erg zichtbaar).

Relmuizen zijn wel goed in gevangenschap te houden maar lastig te kweken. De totale aantallen relmuizen in terraria zijn waarschijnlijk dus erg laag (en wie wil dieren huiden die pas na 10 uur 's avonds wakker worden en bovendien erg veel ruimte nodig hebben? Het aantal liefhebbens is beperkt, ook al zien ze er erg aaibaar uit.)

Uiteraard kunnen ze wel met materiaal (hout e.d.) per ongeluk getransporteerd worden. Een paar jaar geleden was er zo'n melding in het tijdschrift Zoogdier.

Het is geen bedreigde soort (wel bedreigd in sommige delen van zijn verspreidingsgebied). In mijn omgeving wordt er met valletjes op gejaagd voor het bont (bontmutsen!) en voor consumptie.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/