doorntje

Gestart door Gerrian, augustus 21, 2014, 18:50:00 PM

Vorige topic - Volgende topic

Gerrian

In België zag ik een doorntje dat ik zonder te twijfelen als zeggedoorntje heb ingevoerd. Geen knik in de kiel van de achterdij en ook de kleur klopte. Het commentaar van Gilles kan ik echter niet helemaal volgen, vandaar dat ik de waarneming (die inmiddels wel door Gilles is goedgekeurd) toch even aan het Nederlandse forum voorleg. Het gaat om deze waarneming: http://waarnemingen.be/waarneming/view/86298685.
Begrijp ik het nou goed dat Gilles rekening houdt met de mogelijkheid dat dit een langdoornig gewoon doorntje is? Ik heb die vorm nooit gezien (heb wel één waarneming gevonden: http://waarnemingen.be/waarneming/view/83954893), maar ik zou verwachten dat een langdoornig gewoon doorntje een halsschild met een hogere kiel heeft.

Mijn vraag is dus: waaraan herken je een langdoornig gewoon doorntje en vinden de Nederlandse kenners ook dat dit een langdoornig gewoon doorntje zou kunnen zijn?

Wim Bakker

Ik vind het een merkwaardig beest en nog wel een discussie waard.

De meeste langdoornig Gewoon Doorntjes die ik heb zien langskomen zijn enigszins langdoornig en de doorn is dan nooit zo "netjes" als die van een zeggedoorntje of een zanddoorntje, maar een beetje frommelig. Toch noemt Devriese in zijn tabel doorntjes met een lange doorn en een hoge middenkiel keihard Tetrix undulata (zeldzame vorm), Gewoon Doorntje dus. Ik vraag mij af in hoeverre dat klopt, en als dat klopt in hoeverre dat dan nog op een foto gezien kan worden...
"So the first dinosaur bone ever found was also the first to be lost." ― Bill Bryson

RoyKleukers

Een beetje late reactie: ik vind het halsschild hier niet plat genoeg voor zeggedoorntje en zou ook voor langdoornig gewoon doorntje gaan. Die zijn in Zuid-België plaatselijk niet zeldzaam ....
EIS-coordinator sprinkhanen

Gerrian

Bedankt voor de reacties. Ik moet dus beter op de middenkiel van langdoornige beesten gaan letten. Toch best een lastig kenmerk.


Ik heb de waarneming nu toch maar aangepast naar gewoon doorntje en een link naar dit topic erbij gezet.

Gerrian

Koen Lock plaatste dit commentaar bij de waarneming: "Dit is Tetrix subulata: halsschild heeft alleen in het midden een kiel en is voor de rest plat. Bij Tetrix undulata is het halsschild meer geleidelijk dakvormig: https://oudeversie.observations.be/soort/photos/1919?from=0202-10-08&to=2023-10-08&sex=&id_kleed=1088&os=1&id_akt=0&licentie=0&only_rated=0&only_approved=0&type_foto=0&maand=0&page=1"

Het beestje heet dus nu weer zeggedoorntje, kennelijk geen al te eenduidige kenmerken.