Welke vezelkop(?) is dit?

Gestart door auk, augustus 15, 2014, 20:52:45 PM

Vorige topic - Volgende topic

auk

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/87222522
Vezelkop spec. - Inocybe spec. gezien op 2014-08-15 Enschede - Het Stroink
Foto's:








Toelichting:
Gladde sporen ca. 11x6um, elliptisch (soms iets boonvormig). Onder loofbomen. Sporee bruin. Steel bovenaan iets bepoederd verder vrij glad.
bij voorbaat dank Albert Meek
Groeten,
Albert Meek
http://www.pbase.com/auk

xenion

Als je toch een microscoop hebt: heeft deze pleurocystiden? Wat is de vorm van de cystiden?
Groeten,
Martin

auk

Ik ga het proberen, nog niet zo heel bekwaam in het maken van preparaten voor de  :micro:.

Gr. Albert
Groeten,
Albert Meek
http://www.pbase.com/auk

auk

Hierbij wat foto's gemaakt door  :micro:, sorry voor de kwaliteit.

Hoe kan ik zien of er pleurocystiden aanwezig zijn?

Alvast bedankt voor alle hulp en adviezen!

Gr. Albert
Groeten,
Albert Meek
http://www.pbase.com/auk

xenion

Cystiden zijn cellen die geen sporen vormen en naast de basidiën (waar de sporen aan worden gevormd) zitten, ze zijn (meestal) afwijkend van vorm t.o.v. de basidiën. Pleurocystiden zijn de cystiden op de zijkant van de lamel, cheilocystiden de cystiden op de lamelsnede.
In het geval van een Vezelkop kunnen de pleurocystiden afwezig zijn, de cheilocystiden zijn dan ballon-/knotsvormig (zoals http://ressaure.files.wordpress.com/2014/01/cheilo1m_resize.jpg?w=960 ) en dus alleen te vinden op de lamelsnede. Als de pleurocystiden er wel zijn de cystiden bij Vezelkoppen meestal flesvormig (met een lange slankere nek) en aan de top versierd met kristallen (bijv. http://www.inocybe.org/s/cc_images/cache_2431592999.jpg?t=1359618477 ).

Het makkelijkst voor nu is als je 1 lamel lossnijdt (onthouden waar de lamelsnede zit) de lamel een keer doorsnijden en langs die rand een dun plakje snijden (een mm breed is al veel). Als je van dat dunne plakje een preparaatje maakt zou je i.i.g. aan één van de smalle randen veel afwijkende cellen moeten zien: de cheilocystiden op de lamelsnede. Mogelijk vind je meer van soortgelijke cellen in de rest van het preparaat: de pleurocystiden.
Groeten,
Martin

auk

#5
Bedankt Martin!

Ik geloof dat het me gelukt is, zie foto's. Ik kon alleen Cheilocystiden vinden, voor zover ik kon zien zijn er geen pleurocystiden (alleen sporen en vezelige structuren) in het preparaat, maar kan ook met mijn onervarenheid hebben te maken :-).

Ik heb trouwens Melzer gebruikt, is dat OK of beter gewoon water?

Gr. Albert
Groeten,
Albert Meek
http://www.pbase.com/auk

xenion

Melzers is bij Vezelkoppen niet heel nuttig, voor het kleuren van het preparaat zou je beter congorood kunnen gebruiken. In Melzers kun je ook niet betrouwbaar de sporenmaat meten, het wordt gebruikt om de ornamentatie van de sporen van bijvoorbeeld Russula's of Bekerzwammen duidelijker te maken en een evt. reactie van de sporen te bepalen.

Het is lastig te zien, maar het lijkt er idd op dat je de cheilocystiden hebt gevonden.

Zijn de allereerste 2 foto's van hetzelfde exemplaar? Die 2e lijkt veel meer radiaal vezelig dan de 1e. Klopt het dat de hoedkleur bruin is zonder geel? Dan zou ik bij I. perlata uitkomen, anders I. rimosa.
Groeten,
Martin

auk

#7
Bedankt Martin!

De foto's zijn van hetzelfde exemplaar, er stond er nl. maar 1. De hoedkleur was absoluut bruinig zonder gele tinten (kleur op de foto klopt). De soort I. perlata kan ik echter niet invoeren op waarneming, lijkt me ook een zeer zeldzame soort. Kan het ondanks de bruine kleur toch niet een I. rimosa zijn (ik lees ik dat ze heel nauw verwant zijn en lang gedacht werd dat het 1 soort was)?

Nogmaals bedankt voor alle hulp en tips, weer heel veel geleerd!

Gr. Albert
Groeten,
Albert Meek
http://www.pbase.com/auk

xenion

Waarschijnlijk is die soort zeldzaam omdat deze met I. rimosa is verward. Ik heb de soort aangemaakt, omdat het vanaf foto is blijft het voor mij lastig om zekerheid te geven.
Groeten,
Martin

auk

Ok, ik voer hem wel als I. perlata onzeker in.

Gr, Albert
Groeten,
Albert Meek
http://www.pbase.com/auk