Wantsen in de krant

Gestart door jck, augustus 12, 2014, 12:38:04 PM

Vorige topic - Volgende topic

jck

Vanochtend stond er een wat uitgebreider versie van de link in De Stentor (omgeving Apeldoorn) -

http://www.tubantia.nl/algemeen/binnenland/stinkende-berkenwants-jaagt-kampeerders-weg-1.4485345

Prachtig voorbeeld van hoe Nederlandse namen tot verwarring kunnen leiden. In De Stentor wordt heel nadrukkelijk Kleidocerys resedae als boosdoener genoemd maar beide artikelen hebben een foto van Elasmucha grisea.

Om het nog leuker te maken, onder het artikel in De Stentor (een kwart pagina groot nog wel met meerdere voorbeelden van overlast) staat een even grote reclame:

Hoogste tijd voor een lastminute stedentrip!

Tja, het zijn echt kampingfreaks, die wantsjes!

;D ;D ;D

James

Arp

Ja, dat krijg je dan dus  :rolleyes:  :wacko: ;D Op het TV-journaal werden ze ook een paar keer "Berkenwants" genoemd en toen dacht ik al "nee hè, nou is de verwarring officieel compleet"  :rolleye:

Eigenlijk had ik me voorgenomen nooit meer wat op de Nederlandse Wikipedia te schrijven (kost altijd meer tijd aan gezeik met onzinnigeregeltjesdoordrukkers dan dat je bezig bent met de inhoud), maar nou jeukt het toch wel om een lemma "Berkenwants" te maken ...  :-X
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

jck

Als de wantsjes te veel jeuken, kan je altijd voor 39 euri naar Venetié om bij te komen. Wel snel beslissen, hoor! ;D

James

Arp

#3
Dat is in elk geval een betere oplossing dan toch maar weer wat op nl.wp schrijven - in Venetië stil in een hoekje gaan zittenn en wachten tot het over is  ;D

Intussen neig ik er wel sterk naar om de Nederlandse naam "Berkenwants" bij Elasmucha grisea maar weg te halen. Taal is een levend ding en aan verandering onderhevig. De niet-heteropterologisch onderlegde berichtgeving veroorzaakt nu een verandering in het gebruik van de naam "Berkenwants". De vraag is dan: Wanneer ga je je volgend opstellen en wie volg je dan?

We kunnen natuurlijk ook pro-actief proberen de ontwikkelingen te beïnvloeden. Op wikipedia mag dat (terecht) niet, maar hier ben ik er geen regeltjes voor tegengekomen :P



sorry, ik heb hier nu helemaal geen tijd voor, maar laat het hieronder maar even slingeren - misschien voor later ...


Ik stel voor om de naam "Berkenwants" dan helemaal te laten vervallen en met Berkenschildwants (voor E.interstinctus) was ik ook nooit gelukkig, want wat is daar nou anders aan dan aan Elasmucha - die zou je dan ook "schildwants" mogen/moeten noemen...

Wie doet er mee?

  • Elasmucha grisea :  Berkenbroedwants / Broedwants / Buikdoornbroedwants
  • Elasmucha fieberi :  Haakjesberkenbroedwants / Haakjesberkenwants / Haakjesbroedwants / Haakjesbuikdoornwants
  • Elasmostethus interstinctus : Berkenbuikdoornwants / Bonte Buikdoornwants
  • Elasmostethus minor : Kamperfoeliebuikdoornwants
  • Kleidocerys resedae :  Berkengrondwants? / Berkenkatjeswants?
Inspiratie of misschien internationaal gelijktrekken:

  • LygaeidaeDE: Bodenwanzen / Langwanzen  EN: Groundbugs  FR: ?
  • Kleidocerys resedaeDE: ?  EN: Birch Catkin Bug  FR: ?
  • AcanthosomatidaeDE: Stachelwanzen /Bauchkielwanzen;  EN: shield bugs(?!)  FR: ?
  • Acanthosoma haemorhoidaleDE: Wipfel-Stachelwanze  EN: Hawthorn shield bug  FR: Punaise de l'aubépine / Punaise des bois / Punaise à bouclier / Punaise ensanglantée.
  • Cyphostethus tristriatus : DE: Buntrock  EN: Juniper shield bug  FR: ?
  • Elasmucha ferrugata : DE: Heidelbeerwanze  EN: ?  FR: ?
  • Elasmucha fieberi : DE: ?  EN: ?  FR: ?
  • Elasmucha grisea : DE: Fleckige Brutwanze  EN: Parent bug; FR: ?
  • Elasmostethus interstinctus : DE: Bunte Blattwanze;  EN: Birch shield bug  FR: ?
  • Elasmostethus minor : DE: ?  EN: ?  FR: ?
In het Engels zijn Pentatomoidea doorgaans "shield bugs", maar Pentatomidae zouden volgens wikipedia "stink bugs" zijn en Acanthosomatidae "shield bugs" genoemd worden. Op British Bugs heten alle Pentatomidae echter "Xyz Shieldbug" ... go figure  ;D

Voor de Lygaeidae is er ook iets van verwarring met de termen grond en bodem. Engels o.a. "ground bugs", Duits o.a. "Bodenwanzen" maar op mijn Nederlandse sleutel van de Jeugdbond heten de Cydnidae "bodemwantsen". In het Nederlands lijkt "grondwantsen" de gangbaardere term voor Lygaeidae.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Arp

Ach, het lemma "Berkenwants" bestond al, dus toch maar even wat erin gekliederd  :police:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

Arp

#5
D@mn: Helemaal vergeten om verwarring met Rhaphigaster ook aan te duiden  ;D ;D

P.S. En hier nog een Elasmucha. Overigens met een foto van wikimedia commons erbij zonder bronvermelding terwijl die CC-BY-SA is. Wonderlijk hoe slecht mensen die Media vullen en zichzelf journalist wensen te noemen doorgaans op de hoogte zijn van regels voor het gebruik van werken van anderen. Of ze hebben er gewoon lak aan, maar mijn ervaring is dat wanneer je ze erop aanspreekt je doorgaans een "wazige blik" terug kijgt, die zelfs in de tekst van een e-mail herkbaar is ;)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

jck

#6
Even een klein bijdrage: Stinkbug vs Shieldbug.

Stinkbug is m.i. een Americanisme. Het schijnt voor het eerst rond 1869 gebruikt te zijn. Zie bv deze link voor het huidig gebruik(Bug Guide is Amerikaans):

http://bugguide.net/node/view/182

Stinkbugs=Pentatomidae maar kijk ook bij Other common names onder Classification. Voor zover ik het weet, is Shieldbug de Engelse naam, wat de namen op British Bugs zou verklaren.

James

PS Bij nauwkeuriger lezen van jouw stuk, lijkt het alsof de schrijver van Wikipedia gebruik van Bug Guide heeft gemaakt als bron.

thijsdegraaf

#7
Ik heb net wat ingevoerd toen ik dit topic zag. Ik zet het eronder. Het zelf bedenken van een Nederlandse naam lijkt me prima. Dan kun je verwarring voorkomen. Ik dacht zelf al aan berkenbodemwants. (dus ik kwam eigenlijk op dezelfde naam Arp) Bij zweefvliegen zijn er een paar jaar geleden ook namen bij bedacht en volgens mij werkt het goed.
De andere twee soorten zijn bij mij dit jaar ook goed vertegenwoordigd. Zie laatste foto, daar staan ze alle drie.
Ik bezoek dit jaar inderdaad Venetië James. Maar eerst blijf ik jullie nog lastig vallen en de wantsjes mij.
Het betreft deze waarneming http://waarneming.nl/waarneming/view/87153334 Kleidocerys resedae gezien op 2014-08-12 Bergen (NH)

[/size]

Toelichting: Ik woon al 37 jaar op deze plek met een grote berk. Maar ik heb nog nooit zoveel Kleidocerys resedae gezien. Ik heb geen idee hoeveel. Het zijn vooral nimfen. Door de al drie dagen durende harde wind waaien er veel uit de berk en zijn ze ook op andere plaatsen te zien. Er zijn ook veel meer Berkenwantsen (Elasmucha grisea) en Berkenschildwantsen (Elasmostethus interstinctus).

Berend Aukema

Arp, ik heb helemaal niets met "common names", omdat er er niets gereguleerd is en iedereen maar wat kan roepen met de huidige verwarring tot gevolg. Maar als het je interesseert: je kan de Duitse namen van alle soorten vinden in "Stichel".

jck

Even een zijspoor - ik zie dat Lygus rugulipennis nu de Behaarde Wants heet. Vorig jaar was ie volgens mij gewoon Lygus rugulipennis. Is de Nederlandse naam recent toegevoegd?

James

thijsdegraaf

#10
Maar kan er dan voor de bekendste wantsen niet wat gereguleerd worden Berend? Ik zag het op het journaal ook verkeerd gaan, maar het is voor die mensen ook lastig. Die kunnen niet zeggen, dat er zo veel overlast is door de Kleidocerys resedae. Dat zegt de gemiddelde mens helemaal niets. Dus zeggen ze berkenwants en laten daarna een verkeerde afbeelding zien. Ik begon meteen fout te roepen en werd daarna uitgelachen door mijn vrouw.
Zoals ik al schreef is het bedenken van namen van de zweefvliegen een succes. Je bereikt er veel meer mensen mee. Bij de libellen werkt het ook prima.

Berend Aukema

Ooit was er een commissie voor Nederlandse namen van de Nederlandse Entomologische Vereniging, waaraan ook de Vlamingen deelnamen. Inmiddels opgeheven door gebrek aan overeenstemming en daadkracht ...

thijsdegraaf

#12
Jammer. Het zou dan minder rommelig zijn dan nu.
Bij vliegen gebeurt er heel veel. Volgens mij hebben o.a. Menno Reemer en John Smit daar heel wat aan gedaan. Bijvoorbeeld http://waarneming.nl/download/Veldtabel_Stratiomyidae.pdf  met nieuwe Nederlandse namen. Je schept voor de niet kenners veel duidelijkheid. Maar ik denk dat bij de afdeling vliegen en bijv nachtvlinders veel meer specialisten zitten, waardoor het makkelijker wordt. Ik heb soms het gevoel, dat bij wantsen alles bij jou terecht komt.


Zouden we dan niet los van de commissies Arp zijn voorstel ook op de Vlaamse Waarneming kunnen zetten, daarna een keuze maken en op Waarneming plaatsen. Ik zou ze daarna op mijn website overnemen. Als bijvoorbeeld Gardensafari, Insectenfotosite van Albert en de Vlaamse wantsensite van Roeland dat ook zouden doen krijg je al aardig wat bekendheid. Op Wikipedia is het ook aan te passen.

Arp

#13
Off topic:
Citaat van: thijsdegraaf op augustus 13, 2014, 09:51:26 AM
Op Wikipedia is het ook aan te passen.
Ha,maar dan krijg je de wikipediapolitie over je heen met onbegrijpelijke afkortingen en waanzinnig lelijke/warrige templates die naar 900 pagina's nog veel warrigere onsamenhangende regeltjes en oeroude discussies daarover verwijzen  ;D  :wacko:

Nee dat "mag" niet op wikipedia :police: Ook wel enigszins terecht: Een encyclopedie moet de stand van zaken weergeven, niet het voortouw nemen. Al mag dat dan bijvoorbeeld weer wel als het over het invoeren van spellingsvormen voor Nederlandse woorden gaat waar bepaalde zichzelf als onderdrukt presenterende bevolkingsgroepen een voorkeur voor hebben die (nog) niet breed gedragen wordt/werd. Daar kun je pagina's/uuuuren aan onverkwikkelijke discussies mee vullen op WP, dat soort dingen  :rolleye:

maar dat terzijde



Voor de duidelijkheid: Ik heb geen (concreet) voorstel gedaan, alleen wat dingen "in de groep gegooid" :)

Als een commissie van wantsenweters uit het "Nederlandse" taalgebied er niet uitkwam moeten we oppassen dat we de hele vastgelopen discussies niet nog eens dunnetjes overdoen, maar vooral ook dat we niet proberen nog eens het wiel uit te vinden. Ook als ze er niet uitgekomen zijn, hebben ze vast al een hoop goede en minder goede namen verzonnen. Dus als (?) we er "werk" van willen maken, is het vast nuttig als we hun notulen/naamlijsten nog ergens op kunnen snorren.

Is dat ergens te vinden Berend?

Maar dus de vraag: Willen we dat?

Ik zie, in tegenstelling tot veel doorgewinterde entomoglogen, beperkt het nut van Nederlandse namen wel in. Tegelijk begrijp ik de weerstand ook en vooral de kritiek op Nederlandse namen zoals ze te doen gebruikelijk zijn "gegroeid": Willekeurig, regionale verschillen, dubbel/meervoudig gebruik voor verschillende soorten of hele soortengroepen etc etc. Daar kun je uiteindelijk niks mee.

Toch is er behoefte aan, want veel niet-entomologen vallen er toch altijd weer op terug - blijkt ook nu weer. Ook kom ik het zelf tegen als mensen naar de hobby vragen, of als ik ongevraagd wat uitleg wil geven. "Papiervisje" en "Zilvervisje" blijft echt heeeeeeeeeel veel beter hangen dan Ctenolepisma longicuadata en Lepisma saccharina. De eerste zou ik overigens dan moeten schrijven als Ctenolepisma longicuadat(a|um), want Beijne et al. hebben wel voorgekauwd dat het (volgens hen) strikt volgens gramatica en regeltjes van de ICZN ~um moet zijn, maar geen entomologische hond die er wat op uit doet dus de rest van de entomologische wereld heeft het gewoon over ~a - over verwarring en zoekmachines gesproken  :rolleyes: Ik wil maar zeggen: Die geweldige wetenschappelijke namen zijn vaak zat, o.a. door constante veranderingen, net zo verwarrend of verwarrender dan goede Nederlandse. Een Bosoorworm is in Nederland dezelfde Bosoorworm die het honderden jaren geweest is, maar wetenschappelijk weet ik momenteel niet hoe ik die correct noemen moet, terwijl ik serieus naar oorwormen kijk. Ik heb een stuk of 3-4 wetenschappelijke naamopties ter beschikking waar allemaal wat voor te zeggen is en dan is "Bosoorworm" toch echt de duidelijkste.

Kortom: Er is, vooral bij niet-kenners, een grote behoefte aan Nederlandse namen op het ogenblik dat ze met een situatie geconfronteerd worden waarbij ze het, om watvoor reden dan ook, over een soort willen hebben. Zoals nu met Kleidocerys resedae. Ook op foto-fora en elders kom je onherroepelijk altijd de vraag naar de Nederlandse naam tegen als je mensen een (wetenschappelijke) naam voor het beestje op hun foto aanreikt.
Op zich is dat mooi: Beesten waar zich vroeger niemand voor interesseerde (althans niet de gemiddelde "taalgebruiker") komen dankzij ontwikkelingen in de digitale fotografie en vrijetijdsbesteding steeds meer onder de aandacht. Er komt interesse voor, "gewone" mensen willen er opeens over praten - vooral ook over zeldzame soorten, die traditiegetrouw juist meestal géén naam hebben - en willen het dan benoemen op een manier die bij ze past. Dan kun je ze gaan tegenwerken door te roepen dat Nederlandse namen niet serieus en onhandig zijn (en *plop* de interesse verdwijnt weer als sneeuw voor de zon!), maar je kunt ze ook tegemoet komen en ze een "standaardlijst" zinnige, omschrijvende Nederlandse namen bieden waar ze beter mee uit de voeten kunnen.
Interesse voor en bespreekbaarheid van de soort(en) blijft dan beter behouden en door een soort "officiële" naamlijst te hebben kun je de belangrijkste kritiekpunten op vernaculaire namen uit de wereld hebben. Ook als de Nederlandse taal en dus Nederlandse namen niet officieel gereguleerd zijn kun je dat toch "reguleren" en juist door behoefte aan duidelijkheid zullen mensen zich er dan aan gaan houden, vrijwillig. Uiteindelijk is het verschil tussen "Berkenwants" en "Berkengrondwants" dan niet anders dan tussen de wetenschappelijke Boktornamen in al hun incarnaties van Stenurella, Leptura etc etc.: "Vroeger werd deze wel eens Berkenwants genoemd, maar nu heet'ie Berkengrondwants (zie Nederlandse naamlijst)".

Dus: Op zich ben ik wel voor een gestandaardiseerde lijst Nederlandse namen onder het motto: Als het er dan toch is, dan beter gereguleerd dan ongereguleerd.

Maar het is niet makkelijk. In de lijsten die er tot nu toe zijn (voor andere groepen) doen heel veel namen toch wel erg onhandig/gekunsteld aan en dat draagt dan weer niet bij aan de acceptatie, zowel onder entomologen als onder leken. Op zich is het ook "betuttelend" om het voortouw te willen nemen en mensen een naam door de strot te willen duwen. Die dingen "horen" vanzelf,op natuurlijke wijze te ontstaan. Maar ja, dan krijg je dus weer het verwarrende soepzooitje dat op natuurlijke wijze ontstaan is. Dus dan maar het verwijt van betutteling en krampachtige namen accepteren, schouders optrekken en verder gaan :) Maar het dus wel zinnig om het "zo goed mogelijk" te doen, ivm acceptatie.

"Goed" is moeilijk. Zoveel mensen, zoveel meningen - het zal nooit naar ieders zin zijn. We kunnen wat objectieve criteria proberen op te stellen om de verzonnen namen aan te toetsen en we kunnen - het forum biedt de mogelijkheden - polls/stemmingen houden over bepaalde namen of basisnamen (bijvoorbeeld ~buikdoornwants voor Acanthosomatidae ofzo), al leidt democratie beslist ook niet altijd tot de beste oplossingen. Maar geheel in lijn met de politiek kunnen we een referendum houden en dan het resultaat negeren :)

"Officieel" is ook zo'n fijne. Bestaat hier natuurlijk niet. Iedereen kan een commissie oprichten, namen verzinnen en dat dan als "officiële" lijst presenteren. Het gaat uiteindelijk om acceptatie - dat toonaangevende mensen/instituten meedoen of de lijst volgen/overnemen. Thijs heeft een aantal belangrijke spelers al opgesomd. Wat dat betreft heeft waarneming.nl inmiddels een sterke dynamiek: Veel gebruikers en wordt door velen - terecht of onterecht - toch als serieuze bron beschouwd.
Daar ligt dus zeker een kans om "toonaangevend" te zijn - of om je als site onstervelijk belachelijk te maken  ;D O0
Hoe dan ook, zelfs als waarneming de samenwerking niet zou zoeken en gewoon "eigenwijs" met een eigen naamlijst zou komen, heb je grote kans dat die namen ingeburgerd raken. Maar beter lijkt me om wel te overleggen (of in elk geval zover totdat het weer vastloopt in nix en dan desnoods eenzijdig knopen door te hakken).

Maar wie wil/kan dit? Ik ben geen wantsenweter, al ben ik wel bereid om dingen uit te pluizen en uit te zoeken. Ik wil wel "meedoen" en dingen een beetje organiseren (eventuele polls op forum enzo - desgewenst), voorstellen doen etc., maar het lijkt me een slecht plan als ik toonaangevend zou moeten zijn bij het verzinnen van de namen.

Wie willen er serieus meedenken?
En is Berend bereid om kritiek op namen te leveren? (en nogmaals: zijn de oude notulen/namen beschikbaar?)

Zo, genoeg klets. Als mensen het op willen pakken en er serieus aan willen gaan werken, laat het dan hier even weten, dan richt ik er wat topics voor in (om te beginnen een topic over grondbeginselen/toetsingscriteria). Daarna lijkt het me een goed plan om het stukje bij beetje aan te gaan. Dus bijvoorbeeld eerst Acanthosomatidae (klein groepje om er in te komen :) ) en dan per groep (sub)familie lijstjes op te stellen.

Roept u maar.

P.S. @Thijs: Toffe foto met die drie soorten "Berkenwantsen" naast elkaar  :P  :duim:
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

jck

Ik ben dit onderwerp begonnen - vooruit dan maar:

A. haemorrhoidale - Meidoornschildwants
C. - tristriatus - Jeneverbesschildwants
Elasmo. interstinctus - Berkenschildwants
Elasmo. minor - Kamperfoelieschildwants
Elas. ferrugata - Gedoornde broedwants
Elas. fieberi - Haakjesbroedwants
Elas. grisea - Broedwants

James

Arp

Ha James,

Laat ik beginnen om te zeggen dat het voorstellen zijn waar ik prima mee zou kunnen leven, maar ik zou er de voorkeur aan geven om iets meer "onderzoek" te doen, bijvoorbeeld voor de naamgeving "schildwants", die ik zelf iets meer Scutteleridae zou associëren, maar dat komt vast omdat ik teveel Duits lees.

Of laat ik het anders formuleren. Zullen we:

  • Een apart topic starten voor discussie over grondbeginselen (wel/niet rekening houden met bestaande en/of buitenlandse namen), wel/niet proberen eenduidigheid in de naamgeving door te voeren (zoals de "Xyz-Reuzen" bij de zweefvliegen). Anderen gericht uitnodigen (Belgen, niet-forumbezoekende Heteropterologen) en de oude lijsten opsnorren.
  • Een apart topic om bestaande en nieuwe familienamen eens door te kauwen
  • Een apart topic per (super/sub)familie afhankelijk van soortenrijkdom
  • ...
Zelf heb ik nogal de neiging om dingen wat (te?) grondig te doen en misschien overdrijf ik en lukt het dan juist daardoor niet ofzo, dus zeg het maar.
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

thijsdegraaf

#16
Dat ligt niet aan jou Arp. Daar zat ik al mee te prutsen, toen ik m'n pagina over schildwantsen wilde aanpassen.
Ik heb het op het laatst maar zo gedaan:

Superfamilie schildwantsen - Pentatomoidea.
Bestaat uit:
Familie Boomwantsen, Echte schildwantsen (Pentatomidae). Die heb ik net als in Waarneming maar afgekort naar schildwantsen.
Familie Acanthosomatidae. In het Duits: Stachelwanzen, Bauchkielwanzen, Noors Tornteger, Pools Puklicowate maar geen Nederlandse naam!!. Die zou je eerst moeten bedenken.
Familie Doornwantsen (Cydnidae)   
Familie Scutelleridae.


Dus: Een apart topic families. Naamgeving als bij de reuzen lijkt me gewenst als je duidelijkheid wilt scheppen. Maak alleen gebruik van buitenlandse namen, of vertaling wetenschappelijke naam als dat goed uitkomt. Als er lijsten zijn, is dat natuurlijk handig. Dan is de commissie niet helemaal voor niets geweest.
Arp houdt het recht om antwoorden, die overbodig zijn geworden, weg te halen, zodat het overzichtelijk blijft. Het niet te ingewikkeld maken. Bericht naar Vlaamse Waarneming.
Afspraak maken om in ieder geval de namen daarna op Waarneming te mogen aanpassen. Als het klaar is: Berichtje naar de websitebeheerders, die ik noemde of ze de namen ook willen aanpassen. Ik weet niet hoe dat bij Nederlandse soorten zit.

Ik zou niet te veel tegelijk doen. Bijvoorbeeld eerst schildwantsen. Je kunt dan beginnen met een apart topic "schildwantsen" (andere families laat je voorlopig zitten)
Als je bij de vliegen kijkt, hebben ze eerst de zweefvliegen gedaan. Toen een tijdje niets. Daarna wapenvliegen, roofvliegen, wolzwevers, blaaskopvliegen, boorvliegen. Zeg maar de bekende soorten.

Arp

Ja - kleine stapjes - ook mijn idee, anders verzuip ik  ;D

Maar ik wel even de basis leggen en dan inderdaad eerst maar een paar families Pentatomoidea.

Hier is dan het startpunt: Nederlandse wantsennamen - startpunt :)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

marcel234

#18
Citaat van: Arp op augustus 13, 2014, 12:28:13 PM
Off topic:
Citaat van: thijsdegraaf op augustus 13, 2014, 09:51:26 AM
Op Wikipedia is het ook aan te passen.
Ha,maar dan krijg je de wikipediapolitie over je heen met onbegrijpelijke afkortingen en waanzinnig lelijke/warrige templates die naar 900 pagina's nog veel warrigere onsamenhangende regeltjes en oeroude discussies daarover verwijzen  ;D  :wacko:

Wat is de status van de wantsenlijst?

Gevonden: https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=309945.msg1789020#msg1789020

thijsdegraaf

#19
De status.  :blink:
De namen worden op Waarneming gebruikt en staan ook op verschillende websites.

Pas als er posters of een veldgids worden gemaakt vanuit EIS Kenniscentrum https://waarneming.nl/download/pdf/Veldgids_wantsen.pdf komen ze ook in het Nederlands Soortenregister. Dan kun je de namen officieel noemen, hoewel dat eigenlijk alleen met de wetenschappelijke namen kan.
Omdat op dat moment Berend Aukema (onze expert) zijn naam er aan verbindt, wil hij dan achter de namen kunnen staan. Daarom is er dan nog wel eens het een en ander gewijzigd.
Die wijzigingen zet ik in https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=309945.0 Verder heb ik die veranderingen doorgegeven aan websitebeheerders, die de oude naam hadden staan. Uiteraard zijn ze ook op Waarneming aangepast.
Blindwantsen en bodemwantsen staan nu nog niet met de Nederlandse namen in Nederlands Soortenregister.

marcel234

#20
Citaat van: thijsdegraaf op augustus 18, 2018, 23:40:18 PM
Pas als er posters of een veldgids worden gemaakt
Daarom zijn er maar 21.035 nederlandse soortnamen in het soortenregister... En hoe was de situatie voor 2014 had de meerderheid van de wantsen toen geen Nederlandse naam of is het gros van de namen niet goede en daarom gewijzigd?

De eenvoudigste manier om aan die lijst van nederlandse soortnamen voor wantsen te komen is om ze te downloaden van Waarneming.nl of hebben alle Belgische soorten ook een nederlandse naam gekregen?

thijsdegraaf

#21
Een deel verwarrend, zoals in dit topic al is aangegeven (een zelfde naam voor verschillende soorten, 'schildwants' in de naam werd bijvoorbeeld voor wantsen uit verschillende families gebruikt, enz) en het grootste deel zonder.
Er zijn maar een paar soorten, die alleen in België voorkomen. Die moeten naamloos door het leven gaan, maar dat geldt ook voor wantsen uit andere landen.

Arp

#22
Citaat van: marcel234 op augustus 19, 2018, 11:01:35 AM
Citaat van: thijsdegraaf op augustus 18, 2018, 23:40:18 PM
Pas als er posters of een veldgids worden gemaakt
Daarom zijn er maar 21.035 nederlandse soortnamen in het soortenregister...
;D
We hebben het nu over de wantsen. Dat zijn ongeveer 1700 soorten (give or take).

Bij veel andere, vooral "populaire" diergroepen zoals vogels, zoogdieren, planten, vlinder, libellen etc. zijn Nederlandse namen al veel langer in gebruik en soms zelfs algemener/bekender dan de wetenschappelijke namen. Overigens zijn er veel soorten met een stuk of wat Nederlandse namen - het is niet helemaal een 1:1 verhouding.

CiteerEn hoe was de situatie voor 2014 had de meerderheid van de wantsen toen geen Nederlandse naam of is het gros van de namen niet goede en daarom gewijzigd?
Voor de wantsen kunnen we gerust stellen dat het gros helemaal nooit een Nederlandse naam gehad heeft. Historisch slaan de meeste mensen ze eerder dood dan dat ze erover praten (en dan dus een naam nodig hebben). Bovendien lijken voor de casual observer veel soorten dusdanig veel op elkaar dat ze niet van elkaar onderscheiden worden (en dus ook geen aparte namen "nodig" hadden).

Dit alles is aan het veranderen. Doordat heeeeeel veel mensen een digitale camera hebben (bijvoorbeeld in de telefoon) en deze ook gebruiken en willen weten wat ze hebben gezien wordt er meer nagevraagd, gepraat en zijn namen dus handig. Bovendien: Iets waar je de naam van kent wordt minder snel doodgeslagen ;)

Van de namen die er waren zaten er nogal wat verwarrende tussen. Dezelfde naam die voor vier soorten gebruikt wordt, één soort met acht namen etc etc. We hebben geprobeerd om alle in Nederland inheemse wantsen een eenduidige naam te geven, die aansluit bij kenmerken, levenswijze of wetenschappelijke naam en hebben zoveel mogelijk in de namen de dieren "gegroepeerd" zodat verwante soorten een eensluidende naamgeving hebben (zoals bochelwantsen, schaduwwantsen etc etc)

Hardcore wetenschappers (zoals ook onze nationale wantsenexperts) hebben doorgaans niks met Nederlandse namen en weigerden in het begin helaas hardnekkig om aan het wantsennamenproject deel te nemen. Dat vonden wij erg jammer, want we hadden veel liever van meet af aan een naamlijst opgesteld waar zij ook "mee konden leven" of liever nog "helemaal achter zouden staan".

Kort nadat de naamlijst klaar was is het samenwerkingsproject gestart om meer gegevens bij elkaar te brengen voor de invulling van de laatste wantsenatlas. Vanuit EIS/Naturalis werd er daarbij ook belang gehecht aan Nederlandse namen omdat die het toch wel duidelijk gemakkelijker maken om een breder publiek mee te krijgen. Schoorvoetend zijn dus de Nederlandse name toegevoegd in de gids die voor dit doel is opgesteld, maar daarbij zijn er toch weer een paar gewijzigd omdat de experts er nu wel over na wilden denken en hier en daar toch liever hun eigen ideeën gebruikt zagen. Jammer dat het zo (kort na elkaar) weer tot wijzigingen kwam (dat bevordert de stabiliteit van de Nederlandse namen natuurlijk niet), maar wel prima dat in elk geval voor die wantsen de lijst nu wel ook door de experts "gehomologeerd" is.

Zoals Thijs al aangaf is dat voor de Bodem- en Blindwantsen nog niet het geval (helaas). Maar dat neemt niet weg dat veel mensen "onze" Nederlandse namen voor deze soorten nu al wel zijn gaan gebruiken en dat ze dus "ingeburgerd" beginnen te raken.

Citeerof hebben alle Belgische soorten ook een nederlandse naam gekregen?
Als er voor nieuw verschenen wantsen of voor dat handjevol wat in België rondhuppelt en niet in NL een Nederlandse naam wenselijk is, dan stel ik voor dat zulks hier gemeld wordt zodat we er samen over na kunnen denken en de "nieuwe" zo goed mogelijk in het bestaande systeem kunnen onderbrengen. De ervaring leert nog steeds dat er bij de experts weinig animo is om mee te denken en op voorstellen te reageren, maar hoe breder een nieuw verzonnen naam gedragen wordt hoe beter het zal zijn voor de uiteindelijke stabiliteit ervan.

Overigens zijn wetenschappelijke namen ook verre van stabiel (  :rolleye: :rolleyes: ) maar het blijft toch wel nuttig om daarnaar te streven :)
Groetengedoe, Arp (wrn - JungleDragon)

thijsdegraaf

#23
Ik heb hier de aantallen weer eens aangepast vanwege nieuwe vondsten: https://waarneming.nl/soort/info/18649 Daar zie je, dat de verschillen tussen België en Nederland klein zijn. Meestal gaat het om zeldzame soorten.