Zijn dit schildpadeieren?

Gestart door f.walraven, augustus 04, 2014, 21:09:43 PM

Vorige topic - Volgende topic

f.walraven

Ik zou graag willen weten welke soort dit is
Het betreft deze waarneming
http://waarneming.nl/waarneming/view/86946834
onzeker Waterschildpad spec. - Emydidae spec. gezien op 2014-08-04 Gorinchem - Oostgracht
Foto's:







De eieren zijn door een van de tuinders gevonden bij het spitten en zij hebben ze (helaas) in een emmertje gedaan en een dag later laten zijn. Ze zijn een beetje rubberachtig. Er zitten schildpadden in de gracht.

bij voorbaat dank f. walraven

Rob Koelman

Zou ook heel goed om eieren van ringslang kunnen gaan...

Rob
Met vriendelijke groet, Rob

dmsoes

De kleur van de eieren is ok voor waterschilpad, bij ringslang zou ik ze witter verwachten.  Verder ken ik eigenlijk weinig onderscheid. Is er iets te zien als je ze tegen een zaklamp houdt?


Ringslang is op die locatie en in de directe omgeving vermoedelijk nog niet gesignaleerd.


groet,


Menno

f.walraven

Er is teveel mee gerommeld om iets met een zaklamp te zien. Ik heb wel eens kippeneieren geschouwd, maar hier zie ik niets. Er was een composthoop en ik had gedacht dat een ringslang daar zijn eieren zou leggen, deze eieren lagen begraven in de klei.
Een ringslang zou wél veel leuker zijn! Helaas heb ik die nog niet daar gezien, wel die schildpadden.
Is er nog iets te verzinnen met de grootte van de eieren of zijn ze van beide even groot?
Gr.
Francien

tekenaar

reptieleneieren kan je pas schouwen als ze op 2/3 van de ontwikkeling zijn, dus veel later als vogeleieren. De kleur van de eischaal wordt erg beinvloed door het substraat en kan daardoor gaan afwijken. Omrollen en zo is in de beginperiode van de ontwikkeling niet (erg) schadelijk. Uitdrogen wel.

In ietsje vochtig substraat uitbroeden bij "warme kamertemperatuur" (25 graden of zo, wat schommelingen zijn onbelangrijk). Eieren 3/4 begraven, klein stukje uit laten steken zodat je kunt zien als ze beschimmelen. Niet meer aankomen als ze begraven zijn. Dekseltje erop met kleine gaatjes voor ventilatie + hoge luchtvochtigheid. Vermiculiet is ideaal maar bij gebrek aan beter kan je proberen met turf of potgrond. Maar ja, dan heb je wel een probleem wat te doen met eventuele jongen. Ringslangen kan je uiteraard het beste op dezelfde plek loslaten maar schildpadden juist niet ...

Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/

Remon

M.i. (en na enige navraag) zijn het schilpaddeneieren (ook gezien ze in de klei begraven waren), maar van welke soort is niet te zeggen zo. Zal vast Trachemys zijn.

f.walraven

Hartelijk bedankt voor alle reacties. Ik houd ze in mijn achterhoofd voor als er weer zoiets gevonden wordt.
Vr.Gr.
Francien

lucasn

Misschien niet de juiste plek voor deze vraag, maar komt het vaker voor dat (exotische) schildpadden zich in
Nederland voortplanten?
Groet,
Lucas Nieuweboer

Remon

Ei-afzet vindt af en toe plaats, maar voor zover bekend is succesvolle voortplanting (uitkomen van de eieren) nog niet gebeurd. Maar met de stijgende temperaturen.... Wie weet over een aantal jaar.

tekenaar

In midden-Slovenie hebben we vorig jaar de eerste uitkomst gehad van schildpaddeneieren in het centraal-europese klimaat. Het ging hierbij om (zeer waarschijnlijk) eieren van een hybride vrouwtje (roodwang x geelbuik) en een roodwang mannetje. Er zijn twee net uitgekomen jongen aangetroffen waarvan eentje nog steeds in een terrarium wordt gehouden.

Verder is er inmiddels een heel aantal meldingen in het middelandse zeeklimaat. Voor zover ik weet is die binnenlandse waarneming in Slovenie de eerste die niet in een mediterraan klimaat is geweest.
Paul Veenvliet
dieren en planten tekeningen: https://paulveenvliet.art/
excursies in Slovenie: https://www.slovenia-nature-guide.si/