Argusvlinders / Waar zijn ze ? dat willen we weten

Gestart door hiskodevries, juli 22, 2014, 15:57:42 PM

Vorige topic - Volgende topic

hiskodevries

Argusvlinder telweekend 9 en 10 augustus

De argusvlinder was lange tijd een algemene vlindersoort in Nederland. Maar sinds het midden van de jaren 1990 gaat het niet  goed. Anno 2014 is de argusvlinder van de zandgronden in Nederland zo goed als verdwenen. Alleen in het laagveen- en zeekleigebied, in de duinen en het Limburgse heuvelland houdt de argusvlinder nog stand. Ten opzichte van 1992 is de stand van de argusvlinder in ons land met maar liefst 98% gekelderd, zo weten we uit het meetnet dagvlinders.
Deze sterke afname is voor De Vlinderstichting reden om een soortbeschermingsplan argusvlinder op te stellen. Hierin brengen we alle bestaande kennis over de soort samen, om zo te achterhalen wat mogelijke oorzaken van de afname in ons land zijn. Ook ontwikkelen we beheermaatregelen die positief uitwerken voor de argusvlinder. En identificeren we kennisleemten over deze mooie vlindersoort.

Telweekend
Eén van de dingen die we graag willen weten is waar de argusvlinder nu nog te vinden is in ons land. Na het geslaagde telweekend in mei organiseert De Vlinderstichting nu een telweekend argusvlinder op 9 en 10 augustus 2014.Tel mee en draag zo je steentje bij aan de bescherming van deze fraaie vlindersoort!


Ook Waarneming.nl doet mee aan deze door de Vlinderstichting georganiseerde telling.
Meedoen is simpel:
Als je een Argusvlinder ziet voer die zo precies mogelijk in via je smartphone app: iObs, ObsMapp of thuis via het regulier invoerscherm.
Heb je geen Argusvlinders gezien en je weet in welk(e) kilometerhok(ken) je geweest bent gebruik dan dit invoerscherm http://waarneming.nl/obs/create/?id_project=271 Onder de kaart geeft u bij rds het middelpunt van het hok in (b.v. hok 127,458 wordt bij rds x 127,5 en bij rds y 458,5 Bij aantal vult u 0 in.
Bent u werkgroepbeheerder ? dan kunt u dit project ook activeren voor uw werkgroep via het regio admin menu keuze 'Koppelen projecten'
Was getekend Hisko de Vries.

Wil je een fotovraag stellen op het forum lees dan dit eerst https://forum.waarneming.nl/smf/index.php?topic=452369.0