vogels in Portugal

Gestart door Predator, juli 01, 2007, 19:33:56 PM

Vorige topic - Volgende topic

Predator

De prachtig geelgekleurde wielewaal (Oriolus oriolus) broedt ook in het dalletje van kurkeiken waarover het huisje uitkijkt en laat zich vaak mooi zien.
De roodkopklauwier (Lanius senator) broedt vlakbij het huisje en is het gehele voorjaar en zomer te zien. De roodkopklauwier is te herkennen aan een donkerrood gekleurde kop en veel zwart/wit in de vleugels.


"....Bijna elke ochtend komt de hop (Upupa epops) met de oranje kuif
en zwart-wit gebandeerde vleugels langs het huisje en het is erg leuk om te zien hoe hij vecht tegen zijn spiegelbeeld in het raam."
   

De koekoek (Cuculus canorus) laat zich elke dag horen, en "broedt" ook in de buurt van de kurkboomgaard. Dit doet hij door zijn ei in het nest van een andere vogel te leggen zodat die denkt dat het zijn eigen ei is en het vervolgens uitbroedt en te eten geeft
Verder komt de zwarte spreeuw (Sturnus roseus) overal in het gebied voor, deze heeft dezelfde afmetingen als de spreeuw in Nederland, maar is geheel zwart.
Aan het begin van het onverharde pad naar No Campo is de steenuil (Athene noctua) vaak op de stapels kurkschors te zien, deze uil is vooral overdag actief.
's Avonds is vanaf het terrasje van het huisje het 'HOEoehoeh' van de bosuil (Bubo bubo) te horen.
      
Op de weg tussen Grândola en Alcácer verblijft elk jaar tot en met juni in de dennenbomen een grote koereiger (Bubulcus ibis) kolonie. Deze reiger is geheel wit, op enkele oranje veren na op borst en kruin en is in Nederland zeer zeldzaam. De koereiger eet insecten als voedsel en vangt die vaak tussen grazend vee.
   

In de wijde omgeving komt de ooievaar (Ciconia ciconia) voor, deze grote zwart witte vogel heeft een opvallend rode snavel en poten. Vaak is deze vogel te zien op hoge masten of torens
waar hij zijn nest bouwt. Als de vogel op thermiek hoog in de lucht zweeft, is hij gauw te verwarren met een grote roofvogel.
Een van de meest spectaculaire vogels is de blauwe ekster (Cyanopica cyanus) die in Europa alleen in Portugal en het midden van Spanje voorkomt, te herkennen aan de lange felblauwe staart en vleugels en zwarte kop met witte keel.
Ook de exotisch gekleurde bijeneter (Merops apiaster) is niet te missen in de omgeving. De vogel zit vaak op telefoondraden nabij steile zandhellingen waarin hij holen graaft om in te nestelen.
De kleine vogels die in en rond de boomgaard voorkomen zijn de kuifmees (Parus cristatus), zwartkop (Sylvia atricapilla), grauwe gors (Miliarria calandra), cirlgors (Emberiza citrinella), europese kanarie (Serinus serinus), groenling (Chloris chloris), boomklever (Sitta europaea) en kuifleeuwerik (Galerida cristata).

In het nabij gelegen meer Lagoa de Santo André zijn in het voorjaar de kleine dwergstern (Sterna albifrons) en grote stern (Sterna sandvicensis), met zwarte snavel met gele punt te bewonderen.
Langs de oever komt de knalgele iberische kwikstaart (Motacilla flava iberiae),de luid "tsipp"roepende graszanger (Cisticola juncidis), de kleine strandplevier (Charadrius alexandrius), drieteenstrandloper (Calidris alba), en zilverplevier (Pluvialis squatarola) voor.
            
   Op de heen of terugreis van/naar het vliegveld is een kolonie europese flamingo's (Phoenicopterus roseus) te zien in de meertjes naast de weg, vlak bij de mooie 'Vasco da Gamma' brug. Van dichtbij valt vooral de reusachtige roze snavel op waarmee hij garnaaltjes uit het water vist.

Bron: http://www.nocampo.com/nederlands/vogels.html
Groet, Maarten

spanjool

schrijf toh eens wat beter mensen. Deze meneer waar die brug naar genoemd is heeft niets met de "Gamma"te maken maar is gewoon een Bask uit Gama.
Gama ligt dus in Baskenland aan de Golf van Biskaia.
Vriendelijke groet, Henk Gremmer

redmar_woudstra

Pot verwijt de ketel?  :huh:  
groet,
Redmar

Wouter van Pelt

Citeerde zwarte spreeuw (Sturnus roseus)
(...)
de bosuil (Bubo bubo)
Volgens mij worden hier wat namen verward  B)  

petermeer

Citeerschrijf toh eens wat beter mensen. Deze meneer waar die brug naar genoemd is heeft niets met de "Gamma"te maken maar is gewoon een Bask uit Gama.
Gama ligt dus in Baskenland aan de Golf van Biskaia.
Vasco da Gama (Sines, 1469 - Cochin (India), 24 december 1524) was een Portugese ontdekkingsreiziger, en de leider van de eerste expeditie van Portugal naar India. Da Gama is geboren in Sines. Als jongeman leerde hij astronomie en navigatie. In 1492 werd hij zeeofficier.

Voor meer info, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vasco_da_Gama

Als je commentaar geeft, controleer dan wel eerst zelf wat je schrijft (interpunctie, hoofdlettergebruik, etc.).

Groeten van Peter van der Meer
KNNV, afdeling Stichts-Hollandse Polderland

Hoe meer ik leer, hoe meer ik tot de ontdekking kom dat ik nog niets weet! (Socrates, 470-399 v. Chr.).

brouwer

Ik ben zelf naar Alentejo geweest, dat is misschien een wat onbekender gebied, het ligt boven de Algarve en het is echt een prachtig vogelrijk gebied. Ons huis zat midden in de natuur omringd met deze vogels. Ik heb er onder andere de Europese kanarie, de fitis, de bijeneter, de klapekster, de kuifleeuwerik en de rode wouw daar gezien, maar er zijn zo nog veel meer vogels te zien. Alentejo is echt een mooi gebied voor als je van rust en ruimte houdt. Er zijn ook veel kastelen te zien, ook in de stad Evora vind je een middeleeuws centrum, kathedralen, en kloosters.