Hallo Jan,
Bij de kevers vraag ik mij af of we daar te weinig admins van hebben.
In zekere zin absoluut. Er zijn momenteel een stuk of 5-6 mensen die de Nederlandse kevers valideren, maar elk beperkt zich hoofdzakelijk tot één of meer (sub)families waar hij zelf aan werkt. Dat betekent dat heel veel families (vrijwel)
niet bekeken worden.
Dit is overigens niet alleen bij de kevers het geval, maar ook bij andere (enorme) groepen zoals vliegen en wespen vallen veel families buiten het expertisegebied van de weinige validators die we hebben.
Zelfs voor de kevergroepen (of andere insecten) die
wel binnen het expertisegebied van één van de aanwezige validators vallen zal niet alles worden bijgehouden. Deels door tijdgebrek, maar vaak ook omdat het bijna ondoenlijk is om er serieus werk van te maken, want heel veel insecten zijn van foto gewoon domweg niet zuiver te beoordelen.
Een klein percentage is evident en "in één oogopslag" te determineren (hetgeen dan vaak betekent dat je er een aantal minuten aan moet besteden om met de waarnemer te communiceren dat diens determinatie incorrect was, wachten tot het gewijzigd wordt, terugkeren bij de waarneming en dan pas goedkeuren - ook zeer tijdrovend), en nog eens een klein percentage is misschien soortvan een beetje te doen van hele goede foto's die precies het juiste laten zien. Meestal zijn de foto's echter niet
heel goed en laten ze
niet precies het juiste zien.
Je kunt dan in de verleiding komen om eindeloos naar een baggerfoto te gaan turen, vergroten, kleuren en contrast bijdraaien etc om er nog wat van te maken en dan na tien minuten tot de conclusie komen dat het ook daarmee niet zeker wordt. De meeste validators doen dat niet (en terecht): Als het duidelijk is komt er vinkje bij en anders niet.
Er is ook nog wel een verschil tussen hier op het forum zeggen "het zal soort Xyz zijn" en een groen vinkje erbij zetten als validator. De validator is het laatste filter voordat de waarneming definitief als "correct" allerlei externe systemen ingaat. Dat vereist een ander niveau van "zeker zijn van je zaak" dan de eerste schifting hier op het forum. Dat heeft deels te maken met (je eigen gevoel over) je soortkennis, maar voor een groot deel ook weer met de kwaliteit van het aangeleverde bewijsmateriaal (foto's, geluiden, beschrijving ...). Voor iemand die goed thuis is in een bepaalde soortgroep is het best mogelijk om vanuit een soort
black magic buikgevoel een soort te herkennen in een matige foto, maar is dat ook voldoende "bewijs" voor de afnemers van de data? Daar is op z'n minst discussie over mogelijk en het zal afhangen van de eisen die de verschillende afnemers aan de kwaliteit of juist kwantiteit stellen. Ik denk dat de meeste validators dan voor de kwaliteit gaan en alleen goedkeuren als ze echt heel erg zeker zijn - en dat
kan dus vaak niet op basis van een foto.
Concreet voor deze Gouden Tor:
We hebben geen kevervalidator wiens specialisme echt bij de Scarabaeidae/Cetonii(d|n)ae ligt, dus in principe is er niemand die consciëntieus die hele groep naloopt. Nou zijn het "leuke" opvallende kevers dus we kennen ze allemaal wel een beetje, dus duidelijke gevallen krijgen zo nu en dan toch wel eens een vinkje of een corrigerend commentaar (het is overigens vaak veel eenvoudige om vast te stellen dat het een bepaalde soort
niet is, dan om te vertellen welke het dan zeker
wel is). Maar dat is meer geluk dan dat er systeem in zit.
De enige foto bij
de waarneming is qua keverinhoud bepaald klein te noemen. De foto's in dit topic zijn al beduidend groter, dus waarom staan die er niet?:

Om echt formeel zeker te zijn van de soort zou je details moeten zien van de onderkant (mesosternale voortzetting) en/of de "knieschijf" van een scheenbeen en/of de kop/neus in juist perspectief en/of de aard van de puncterting op het dekschild en/of de uitranding van het halsschild naast de kop etc etc.
Niks van dat al is echt te beoordelen.
En toch is het wel
Cetonia aurata en niet één van de drie andere Nederlandse kandidaten (of een uit Duitsland overgewaaide nieuwe voor Nederland). Maar wie wil dat afvinken? En moet je dat willen als het je eigen expertisegebied niet is?
Ik heb deze nu voor jouw plezier maar wel afgevinkt, want niemand gaat hard maken dat het géén
Cetonia aurata is, maar in feite maak ik daarmee een fout, want jij hebt ook niet echt hard gemaakt dat het die
wel is.