Megachile op Griend, maar welke?

Gestart door Date Lutterop, juli 02, 2014, 15:29:32 PM

Vorige topic - Volgende topic

Date Lutterop

Hallo forum,


Gisteren kwamen we een 10-tal vrij grote bijtjes tegen, die we hier op Griend nog niet eerder hadden gezien. We kwamen uit op Megachile. Nu zijn er twee soorten waarvan de mannen verdikte witte tarsleden hebben, met lange beharing. Daarmee zou het willughbiella of circumcincta kunnen zijn.


Opvallend was, dat die witte tarsleden voorkwamen bij de grootste exemplaren. Zijn de kleine dan de vrouwtjes? Ik dacht dat bij bijen de vrouwtjes altijd groter waren...


Wie durft vanaf de foto al iets over de soortnaam te zeggen? Ik heb er in elk geval 2 bewaard.
Groet,

Date


wilde

#1
Dit is een man Megachile maritima.
Er zijn hier idd. maar 2 soorten met verbrede voortarsen: willughbiella en maritima. M. circumcinta heeft dat niet zo.
M. maritima is direct herkenbaar tov. willughbiella aan de top verdikte top van de antenne.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Date Lutterop

Bedankt Albert!


Zoiets heet een wending. Heb hier op het eiland geen literatuur, moet het met internet doen. Maar er zijn blijkbaar meer soorten met witte verdikte tarsleden? En klopt het dat de dames kleiner zijn en geen verdikte tarsen hebben?
Groet,

Date


wilde

De vrouwtjes hebben dergelijke voortarsen niet. De mannen schijnen er extra geuren mee af te scheiden bij de paring.
Vrouwtjes zijn niet veel kleiner.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Date Lutterop

De "vrouwtjes" in de club van 10 die we vonden, waren duidelijk kleiner en hadden geen witte en verdikte voorpoten. Wellicht dan toch een andere soort? Ik zal ze later eens beter bekijken, als ik meer mogelijkheden daartoe heb.

Groet,

Date


wilde

De verbrede voortarsen zijn typisch een mannenkenmerk, dus bij vrouwtjes zul je dat niet aantreffen. Vrouwtjes M. maritima zijn gemiddeld zelfs iets groter dan mannen: 15-17 mm; mannen 13-15 mm.
Vrouwtjes zijn moeilijk te onderscheiden in het veld van andere soorten (willughbiella en lagopoda). Je moet bijv. de punctering van het mesonotum en de clypeus kunnen beoordelen.
Groet, Albert de Wilde
https://www.ahw.me

Date Lutterop

Tot dusverre zijn in elk geval de twee daarop gecontroleerde mannetjes dus maritima. Dat betekent dat we er vanuit moeten gaan dat het bij die kleinere bijtjes om een andere soort gaat. Wellicht zelfs niet eens vrouwtjes? Ik heb van beide types nu eentje in de vriezer, en zal bij gelegenheid nog eens op de vindplaats gaan zoeken. In elk geval dank voor de info tot dusverre.


Groet,

Date